Scăderi salariale COLOSALE în Sănătate. Cum arată fluturaşul unei asistente în luna ianuarie

Sindicatele din Sănătate spun că din cauza Ordonanţei de urgență 114 au scăzut sau vor scădea jumătate din salarii. Sindicaliștii folosesc drept dovadă chiar fluturașii din luna ianuarie.
Alina Costache
08 feb. 2019, 11:53
Scăderi salariale COLOSALE în Sănătate. Cum arată fluturaşul unei asistente în luna ianuarie

De exemplu, o asistentă din Tulcea susţine că a încasat în luna ianuarie un salariu mai mic cu 765 de lei decât în septembire 2018.

Atunci, asistenta medicală beneficia de un spor de tură de 15 procente, un spor de condiţii de muncă de 68% şi spor pentru zile nelucrătoare de 100%.

În luna ianuarie 2019 a rămas sporul de tură de 15%, însă a scăzut sporul de muncă la 55%, iar cel pentru zile nelucrătoare este de până la 25%.

Asistenta medicală din Tulcea a încasat în luna ianuarie un salariu de 5.355 de lei, iar în luna septembrie 2018 avea un salariu în valoare de 6.120 de lei.

Sindicatele mai spun că prin limitarea normei de hrană la 30% se ajunge la scăderi consistente de salarii pentru jumătate dintre angajaţii din sănătate.

Sute de angajaţi ai Spitalului Judeţean Tulcea au protestat timp de două zile în curtea unităţii din cauza reducerii sporurilor pe fondul aplicării Legii salarizării.

A doua zi de protest spontan la Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea

Sindicatele din sănătate solicită introducerea indemnizaţiei de hrană în salariul de bază

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” solicită introducerea indemnizaţiei de hrană în salariul de bază şi reaminteşte Guvernului că dreptul la sporul de 100% raportat la salariul de bază actual, pentru lucrul în zilele libere legale, şi dreptul la sporurile pentru condiţii de muncă acordate cel puţin la nivelul lor minim procentual sunt drepturi legale, garantate salariaţilor, solicitându-i să asigure respectarea lor.

„În buna tradiţie a sprijinului tehnic acordat pentru deciziile în favoarea salariaţilor, Federaţia ‘Solidaritatea Sanitară’ oferă Guvernului şi soluţia necesară pentru a asigura respectarea acestor drepturi: introducerea indemnizaţiei de hrană în salariul de bază”, se spune într-un comunicat al sindicatului.

Federaţia menţionează că Legea 153/2017 (Legea Olguţa Vasilescu) a forţat, în mod ilogic, introducerea indemnizaţiei de hrană în categoria cheltuielilor salariale de tipul sporurilor (începând cu 2019), adică la categoria de cheltuieli de natură salarială ce nu pot depăşi 30% din suma salariilor de bază. Totodată, aceeaşi lege a încercat să anuleze garanţia pe care Codul Muncii (art. 142, alin. 2 din Legea 53/2003) o acordă salariaţilor în privinţa dreptului la sporul de 100% raportat la salariul de bază actual pentru munca desfăşurată în zilele de sărbătoare legală.

Conform sursei citate, efectele negative asupra drepturilor salariaţilor au fost accentuate de măsurile adoptate prin OUG 114/2018, blocarea sporului pentru zilele libere legale la nivelul lunii ianuarie 2018 fiind doar una dintre ele (în contradicţie şi ea cu dreptul garantat prin prevederile art. 142, alin. 2 din Legea 53/2003).

„Efectul cumulat al acestor măsuri iraţionale îl constituie faptul că la ora actuală spitalele publice, în încercarea de a se încadra în condiţionările bugetare contradictorii cu drepturile salariaţilor, ajung în situaţia de reducere a unor drepturi salariale, cel mai afectat fiind sporul pentru lucrul în zilele libere legale. Aşa se explică protestele îndreptăţite ale salariaţilor, activate în mod spontan, după Tulcea urmând acum colegii de la Spitalul Judeţean Neamţ şi în curând angajaţii din toată ţara”, se arată în comunicat.

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” precizează că, alături de seria de măsuri care afectează negativ angajaţii din sănătate, OUG 114/2018 a introdus acelaşi regim de fiscalizare pentru indemnizaţia de hrană precum cel aplicat salariului de bază. Prevederile în domeniu din Legea salarizării şi din OUG 114/2018 au determinat transformarea indemnizaţiei de hrană dintr-un drept de natură socială într-unul de natură salarială.

În acest context, organizaţia cere Guvernului scoaterea acestui drept salarial din categoria sporurilor şi a indemnizaţiilor şi introducerea lui în salariul de bază, solicitarea noastră având în vedere faptul că indemnizaţia de hrană este acordată tuturor salariaţilor în mod egal, fără nicio diferenţiere în funcţie de condiţiile de muncă sau în funcţie de modul de organizare a muncii. Impozitul pe venit şi contribuţiile sociale aferente indemnizaţiei de hrană sunt identice cu cele aplicate asupra salariului de bază brut.

„În concluzie, constatând că OUG 114/2018 a anulat caracterul de drept social al indemnizaţiei de hrană, transformând-o într-un drept salarial, şi luând act de efectele (suportate de unităţile sanitare şi angajaţii din sectorul public de sănătate) pe care le are asimilarea acesteia cu sporurile, Federaţia ‘Solidaritatea Sanitară’ solicită Guvernului scoaterea indemnizaţiei de hrană din limita de 30% aferentă sporurilor şi introducerea ei în salariul de bază pentru toţi salariaţii. Aceasta este singura măsură care ar putea corecta o parte dintre erorile ce marchează Legea salarizării”, se precizează în comunicat.

Spynews
Dani de la Insula Iubirii o face praf pe fosta iubită, ispita Mădălina! A postat conversația pe Internet: ”Tot adevărul...”
Bzi.ro
Aceasta este relația dintre Cătălin Botezatu și Adrian Nartea, de la Asia Express 2024! Creatorul de modă a recunoscut tot!
Fanatik.ro
Orașul celebru din România care s-a depopulat masiv. A fost puternic industrializat în trecut, cu nu mai puțin de 10 fabrici, iar astăzi este considerat o adevărată perlă a turismului românesc. E vizitat de zeci de mii de turiști, dar părăsit de locuitori, mai are doar 3.901
Capital.ro
Cutremur total în România. Băsescu îl îngroapă pe Geoană: Eu îmi amintesc!
Playtech.ro
Oana Turcu, de nerecunoscut după ce a slăbit spectaculos. Zici că e o altă persoană, cum arată acum
DailyBusiness
Viiturile fac prăpăd. Cod galben şi portocaliu de inundaţii în jumătate de ţară
Adevarul
Ororile dictaturii mareșalului Antonescu. Ce a însemnat „curățirea terenului” și cum au fost măcelăriți 380.000 de oameni
Spynews
Familia lui Viorel Stegaru, surprinsă de inundația ciclonului Boris! Localitatea Blăgești din Vaslui, puternic afectată de fenomen
Spynews
3 zodii cu noroc la bani în toamna 2024. Nativii scapă de griji și probleme
Evz.ro
Când va ninge în România. Vremea se va schimba radical
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Cristina ICH i-a spart casa celei mai bune prietene: I-a furat soțul milionar! Ce a făcut nevasta înșelată 😲
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
kanald.ro
O nouă lovitură pentru pensionari, după recalculare! Pensiile acestora vor scădea, chiar dacă au crescut după recalculare
Capital.ro
Doliu în televiziune. Marele actor s-a stins. Milioane de oameni l-au iubit
StirileBZI
Așa poți ieși la pensie cu 5-10 ani mai devreme! Totul este prevăzut în noua lege a pensiilor
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!
substantial.ro
Donald Trump promite expulzări în masă susținând acuzații false la adresa imigranților haitieni
MediaFlux
ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI! ESTE INTERZIS TOTAL AZI conform tradiției
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...