Majoritatea companiilor românești nu au o strategie de risc pentru situații precum epidemia de coronavirus. E rezultatul unui sondaj telefonic efectuat de compania de consultanță Frames la comanda FACTORY 4.0 conference. Potrivit cercetării, peste 70% din cele 300 de firme chestionate se așteaptă la consecințe economice negative, de la probleme de aprovizionare la creșteri de prețuri și blocaj financiar. În acest context, Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii cere o acțiune rapidă a instituțiilor statului pentru a evita o criză economică. În afară de ajutoare de stat sau de investiții imediate în economie, IMM-urile mai solicită Guvernului să modifice Codul muncii pentru a flexibiliza mai mult procedurile care permit lucrul de acasă și munca temporară, informează sursa citată.
Răzvan Vasiliu, avocat specializat în dreptul muncii, le recomandă managerilor să facă scenarii care să le protejeze companiile împotriva efectelor răspândirii îmbolnăvirilor. Cel mai probabil vor urma reorganizări, concedieri și poate chiar ajustări ale nivelurilor salariale.
„Nu vă ascund că multe companii se gândesc la acest scenariu pe care nu și-l dorește nimeni, al disponibilizărilor, dar na, neputându-se face o prognoză asupra duratei de timp în care acest virus va acționa, va influența, companiile da, se gândesc inclusiv la concedieri, este posibil acest lucru. Vă dați seama, în măsura în care veniturile vor scădea, posibilitatea de a plăti salariile este deja mult îngreunată. Și da, multe companii iau în calcul inclusiv, pentru a reduce numărul de concedieri, diminuarea salariilor. Însă, ceea ce trebuie să știți este că o reducere a salariului nu se poate face decât cu acordul salariatului”, a declarat Răzvan Vasiliu.
Citeşte şi: Euro, la un nou maxim istoric în faţa leului. Curs valutar BNR 9 martie 2020