Puţină lume ştie că pe Dâmboviţa, de pe vremea lui Ceauşescu, a fost construită o casetă colectoare de ape menajere şi pentru că nimeni nu a mai curăţat-o de 20 ani, s-au format 25 blocaje importante. Aceasta este acum problema pe care încearcă să o rezolve o echipă de scafandri profesionişti. Caseta colectoare este unică în Europa ca mărime şi complexitate.
Scafandrii angajaţi de Apa Nova ne-au împărtăşit câte ceva din munca lor extrem de periculoasă şi au filmat pentru România TV în exclusivitate imagini din subteran.
„Încercăm să înaintăm spre primul blocaj spre pod Haşdeu, deplasarea este destul de greoaie din cauza nivelului mare de apă şi depozit, mai avem circa 15 m până la blocaj. Nivelul de apă este de 1.30 m, apă 50 cm şi 80 cm depozit”, explică scafandrul Bogdan Tase aflat la lucru.
Întrebat despre cele mai mari pericole din galerie, Tase spune că sunt acumulările de depozit care generează gaze. Alte pericole ascunse mai sunt fiarele, lamele sau sârmele.
Blocajul este pe întreaga lăţime a casetei, adică pe 4 metri şi este format din stâlpi metalici, plini de deşeuri şi cârpe. Sunt peste 70 de astfel de blocaje, care produc inundaţii, iar situaţia este mai gravă în 25 de puncte, au mai explicat scafandrii.