Moria este „puternic suprapopulată”, a declarat, pentru AFP, Boris Ceșirkov, purtător de cuvânt al HCR pentru insulele elene, cu peste 6.000 de refugiați la o capacitate de trei ori mai mică. Refugiații continuă într-adevăr să sosească zilnic cu zecile pe insulele elene din Marea Egee și să ceară aproape toți azil.
Primăria a chemat marți la o grevă generală pentru lunea viitoare, însoțită de o manifestație în piața centrală din Mytilene. „Putem găzdui (la Moria și în alte locuri de pe insulă) aproximativ 4.000 de solicitanți de azil și vrem să ne păstrăm în acest număr”, a subliniat Marios Andriotis, responsabil cu comunicarea internațională a primarului Spyros Galinos. „Nu vrem să transformăm o insulă de solidaritate, umanism și pace într-o insulă-închisoare”, a adăugat Andriotis. El a indicat totodată că primăria „susține” manifestația de marți a mai multor zeci de polițiști de la Moria. „Ei sunt sub efectiv, nu își pot îndeplini misiunile de securitate”, a arătat Andriotis.
La Moria au manifestat marți seara circa 150 de refugiați care au strigat „deschideți insulele”. Printre aceștia, s-au aflat mai mulți membri ai grupului de afgani aflați de două săptămâni în greva foamei în centrul orașului Mytilene pentru a protesta față de condițiile de trai.
Boris Ceșirkov a subliniat proastele condiții de la Moria: „toalete și dușuri în număr insuficient, întreruperi ale apei, riscul violenței, inclusiv a celei sexuale”. El a remarcat și numărul „frapant” al familiilor cu copii foarte mici. „Continuăm să cerem insistent guvernului să atenueze supraaglomerarea la Moria”, a spus acesta.
Refugiații din tabăra Moria din insula grecească Lesbos riscă să se confrunte cu o ‘catastrofă umanitară’ odată cu apropierea iernii. „Populația de 6.500 (de persoane) din tabăra Moria este de cel puțin trei ori mai mare decât capacitatea acesteia, iar 1.500 dintre ele locuiesc în corturi fără încălzire”, a declarat marți eurodeputata Barbara Lochbihler, după ce a vizitat locul.
Numărul refugiaților din insulele elene din Marea Egee a început să crească, după o perioadă de declin. În prezent, circa 200 de persoane ajung zilnic pe aceste insule după ce traversează marea. Conform datelor oficiale, 15.200 de refugiați sunt blocați în tabere din Lesbos, Samos, Chios, Leros and Kos. Un număr aproape dublu față de capacitatea oficială a taberelor, de 8.000 de locuri.
În conformitate cu un acord între Turcia și Uniunea Europeană, toți refugiații care au ajuns în insulele elene după aprilie 2016 trebuie expulzați în Turcia. Cei care au traversat marea înainte de această dată și au fost acceptați pentru azil ar trebui distribuiți în diferite țări din UE.