Scandal de plagiat la rang înalt. Acuzațiile vin din partea unui site de investigații. Ancheta este realizată de publicația online Reporter, din Luxemburg, care susține că doar două pagini din teza de 56 de pagini a premierului nu aveau pasaje plagiate.
Bettel și-a scris lucrarea, care tratează tema reformei alegerilor europarlamentare, în 1999, pe când avea 20 de ani, când a urmat studiile de master la Universitatea Nancy-II din estul Franța (astăzi, Universitatea Lorraine).
Bettel este la cârva guvernului luxembrughez de nu mai puțin de opt ani. Premierul recunoaște că lucrarea ar fi trebuit redactată diferit, dar susține că la momentul respectiv erau alte reguli și speră că Universitatea din Lorraine va lămuri cazul. Și coordonatorul tezei, profesorul Etienne Criqui, susține că înainte de apariția softurilor antiplagiat erau alte standarde.
Experții citați de mai multe medii din Franța și Luxembrug consideră, însă, că teza este una slabă, din punct de vedere științific, și în mare măsură copiată. Paginile originalet constau într-o introducere de câteva paragrafe și o scurtă concluzie la fel de scurtă. Circa 20 de pagini ar fi fost copiate chiar de pe site-ul Parlamentului European, altele fiind ”inspirate”, cuvânt cu cuvânt, dintr-un raport al unui membru al Parlamentului, fără a-l cita și menționa ca sursă documentară.
Citește și: Ministrul Educaţiei, decizie-bombă. Sorin Cîmpeanu solicită reverificarea tuturor tezelor de doctorat emise după anul 1990!
Ziarele menționate amintesc și alte cazuri când lideri politici din Uniunea Europeană au fost acuczați de plagiat. Doi miniștri din Germania au demisionat în urma unor scandaluri de plagiat. Presa luxemburgheză, franceză sau britanică nu amintește, însă de cazul premierului Victor Ponta, deși acuzațiile de plagiat au apărut, în 2012, în revista Nature, publicație științifică având sediul la Londra.