Bullying-ul, problema care ne distruge copiii. În România, acest fenomen este extrem de răspândit. Aproape în fiecare zi există cazuri de această natură în școlile de la noi din țară. Un alt incident șocant a avut loc la o școală din Olt. De această dată, două eleve au fost implicate într-o altercație violentă pe holul instituției de învățământ. Acestea au ignorat cu desăvârșire orice restricții și au recurs la violență, trăgându-se de păr și pălmuindu-se chiar în fața colegilor lor. În urma acestui incident grav, autoritățile au fost notificate pentru a interveni.
“La data de 4 octombrie, în jurul orei 08:10, poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Scorniceşti au fost sesizaţi cu privire la faptul că, la data de 3 octombrie, o minoră ar fi fost agresată fizic de către o altă minoră, în timp ce se aflau la o unitate de învăţământ din oraşul Scorniceşti. La faţa locului, s-au deplasat poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Scorniceşti, care, din primele verificări, au stabilit identitatea minorelor implicate în eveniment”, au transmis reprezentanţii IPJ Olt.
Potrivit informațiilor, în acest caz, poliţiştii au deschis un dosar penal pentru comiterea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe şi continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care s-a produs incidentul.
“De asemenea, în cursul aceleiaşi zile, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei oraşului Scorniceşti au solicitat prezenţa părinţilor elevelor implicate, iar în prezenţa acestora şi al elevelor, au desfăşurat o activitate de consiliere juridică cu privire la constientizarea consecinţelor faptelor de natură penală în care au fost implicate cele două minore”, a precizat sursa citată.
Una dintre problemele actuale din România se referă la fenomenul de intimidare, cunoscut drept bullying, cu care se confruntă o mare parte a populației, inclusiv copii, adolescenți, tineri și adulți, indiferent dacă se află acasă, la grădiniță, în școală, la locul de muncă, în cercul de prieteni sau pe platformele de socializare. Mai grav, acest fenomen se regăsește chiar și în mass-media. Potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), România se află pe locul 3 în Europa în ceea ce privește incidentele de bullying, într-o comparație cu alte 42 de țări care au fost investigate.
În acest context, agresorul, de cele mai multe ori, manifestă lipsă de empatie și chiar găsește satisfacție în provocarea de suferință celorlalți, dorind să-i controleze. Alegerea victimelor se face frecvent în rândul celor considerați „diferiți””din diverse puncte de vedere, cum ar fi: greutatea corporală, statutul socio-economic, religia sau rasa, înălțimea, abilitățile sportive, statutul de „nou venit” într-un grup, situația părinților (divorțați sau nu), precum și prezența unor dizabilități cum ar fi ADHD, diabet, deficiențe de vorbire, dizabilități de învățare sau tulburări din spectrul autist.
Pentru a combate acest fenomen, este esențial să ne informăm cu privire la bullying și să fim capabili să identificăm situațiile în care acesta are loc. Totodată, trebuie să comunicăm deschis cu copiii și cu ceilalți membri ai familiei pentru a înțelege mai bine trăirile lor de zi cu zi. În plus, ar trebui să promovăm construirea de relații de prietenie și să îi învățăm pe copii să își dezvolte abilitățile sociale pentru a-și face prieteni.
Statisticile arată că 7 din 10 elevi de școală primară consideră că adulții nu acordă suficientă atenție problemei bullying-ului, ceea ce face ca aceștia să se simtă neajutorați și neprotejați. Este alarmant să aflăm despre experiențele traumatizante ale copiilor care au fost obligați să lingă toaletele în timpul pauzelor sau care sunt amenințați constant pe rețelele sociale.