Scandal de proporții la Mănăstirea Frăsinei după ce călugării nu mai au voie să coboare la biserica de femei. Sunt voci care susțin că decizia de a le interzice călugărilor să mai coboare la ”biserica din vale” ar aparție mitropolitului olteniei și Arhiepiscolului Vâlcii.
Totul ar fi început încă din luna octombrie, când au început primele zvonuri legate de acest subiect. Săptămâna trecută, noua conducere a Mănăstirii Frăsinei a pus în aplicare această decizie, care nu este pe placul enoriașilor, dar mai ales al enoriașelor.
La aflarea acestei vești, oamenii nu au stat cu mâinile în sân și au lansat o petiție în care au menționat faptul că preoții de la Frăsinei au acum nevoie de ajutor, mai mult ca niciodată.
”Odată cu aceste schimbări, doresc să vă informez că mulți călugări vor fi siliți și forțați prin diferite moduri meschine să plece, rânduiala slujbelor posibil să fie schimbată și Mănăstirea din Vale desființată. În urma informațiilor primate, pentru aceste două personaje menționate mai sus, nu contează că poate o soră creștină are un duhovnic de 1-5-10 ani, ei consideră că sunt și în orașe și că femeile nu mai au ce să caute în Mănăstirea din Vale, aceasta va fi închisă ”, scrie în petiția semnată de sute de credincioși.
Duhovnicul care coboară cel mai des la „biserica de jos” este Părintele Ioanichie de la Mănăstirea Frăsinei. Părintele a fost închis pentru aproximativ nouă ani, după ce a fost considerat „duşman al orânduirii de clasă”.
Văzând că nimeni nu a luat vreo măsură în acest sens, zeci de enoriașe s-au înarmat cu pancarte pe care au scris ”nu ne luați duhovnicii” și au mers să protesteze în fața lăcașului de cult.
Femeile care vin din întreaga țară, de ani de zile la această biserică, tună și fulgeră. Ele lansează acuzații grave la adresa prelaților BOR și spun că se intenționează închiderea bisericii, despre care pretind că ar aparține de Muntele Athos, dar și înlocuirea ei cu un centru Spa pentru fețele bisericești.
Totodată, ele au pus la îndoială modul în care s-a realizat schimbarea conducerii Mănăstirii Frăsinei și atrag atenția că în acest fel mulți dintre călugări vor fi obligați să părăsească lăcașul de cult.
Reprezentanții Arhiepiscopiei Râmnicului neagă acuzațiile și spun că „rânduiala liturgică și duhovnicească a Sfintei Mănăstirii Frăsinei, este stabilită și așezată de Sfântul Ierarh Calinic, după Tipiconul Sfântului Munte Athos”.