Scandal după afişarea rezultatelor finale de la Bacalaureat. Ministerul Educaţiei, dat în judecată din cauza metodologiei

Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor din România, Horia Oniţa, vrea anularea articolului din Metodologia de Bacalaureat potrivit căruia o notă nu poate fi modificată în urma contestaţiei decât dacă între prima notă şi a doua există o diferenţă de cel puţin 0,5 puncte. Dacă nu va fi anulat articolul, acesta este hotărât să dea în judecată Ministerul.
Filip Stan
18 iul. 2016, 07:24
Scandal după afişarea rezultatelor finale de la Bacalaureat. Ministerul Educaţiei, dat în judecată din cauza metodologiei

Preşedintele Consiliului Naţional (CNE), Horia Oniţa, este hotărât să depună o plângere în contecios administrativ prin care va solicita anularea articolului 73 din Metodologia de Bacalaureat, potrivit căruia o notă nu poate fi modificată în urma contestaţiei decât dacă între prima notă şi a doua nu există o diferenţă de cel puţin 0,5 puncte. Nemulţumirea preşedintelui CNE, Horia Oniţa, proaspăt candidat la Baclaureat, este că, deşi în urma contestaţiei la Limba şi literatura română, nota i-a fost modificată de evaluatori de la 9,25 la 9,60, nota finală a rămas tot 9,25.

„În acest sens, mă consider vătămat în drepturi şi voi chema în judecată Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice pentru că au refuzat să îmi admită contestaţia, în mod vădit discriminatoriu prin stabilirea unui prag nejustificat de 0.5 pentru modificarea notei. Îi invit pe toţi cei care vor să se alăture acestui demers să îmi spună, am auzit că sunt deja”, a scris preşedintele CNE, Horia Oniţa pe Facebook.

Citeşte şi: REZULTATE Bacalaureat 2016. Profesorii au făcut GAFE URIAŞE de corectare la Istorie

Potrivit adevaul.ro, totodată, acesta a mai scris că va depune şi o plângere prealabilă în contecios administrativ prin care va solicita anularea articolul 73 din Metodologia de Bacalaureat.

„Am speranţa că ministerul educaţiei îmi va accepta plângerea prealabilă şi va anula dispoziţiile art. 73 din OMECTS 4799/2010, fără a fi nevoie să atac şi aici în contencios, la Curtea de Apel Bucureşti”, a mai scris acesta. „Dacă nu există un argument solid, voi cere eliminarea pragului” Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat pentru Adevărul că nu înţelege nici el regula şi că va discuta problema cu responsabilii de evaluare. „Personal, nici eu nu înţeleg regula. Aştept să văd plângerea şi voi discuta cu responsabilii de evaluare. Dacă nu există un argument solid, voi cere să fie eliminată această regulă”, a declarat Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru.

Rata de promovare înregistrată de absolvenţii care au susţinut probele în prima sesiune a examenului naţional de Bacalaureat 2016 a crescut cu 1,4% după soluţionarea contestaţiilor: de la 66,7% la 68,1% (cu 0,3% peste rata de promovare de la finalul primei sesiuni din anul trecut).

Astfel, au promovat 88.167 de candidaţi dintr-un total de 129.395 de candidaţi prezenţi. În funcţie de anul şcolar în care au absolvit studiile liceale, 83.091 de candidaţi promovaţi provin din promoţia 2015-2016 (75,6%, rată de reuşită), iar 5.076 de candidaţi provin din promoţiile anterioare (26,1%, rată de reuşită). Numărul mediilor de 10 a crescut la 78 (iniţial au fost înregistrate 56).

REZULTATE FINALE BACALAUREAT 2016. În total, au fost depuse 44.398 de contestaţii (cele mai multe -18.465 – la proba scrisă de Limba şi literatura română). În medie, rata de admitere a contestaţiilor la cele patru probe este de 41,50%: 46,5% la proba E)a), 49,7% la proba E)b), 39,8% la proba E)c) şi 35,3% la proba E)d).

Din totalul celor 137.338 de candidaţi înscrişi, s-au prezentat 129.395 de candidaţi (109.974 din promoţia 2015-2016 şi alţi 19.421 din promoţiile anterioare). Precizăm că 7.943 de candidaţi au absentat, în timp ce 41.037 de candidaţi au fost declaraţi respinşi (număr în scădere de la 42.937, înainte de contestaţii). Dintre aceştia, 26.783 de candidaţi aparţin promoţiei curente, iar 14.254 sunt din promoţiile anterioare. Au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă 191 de candidaţi, care nu se vor putea prezenta la următoarele două sesiuni ale Bacalaureatului.

Citeşte şi EDU.RO REZULTATE FINALE BAC BUCUREŞTI 2016. Surprize de proporţii pentru elevi, după contestaţii

REZULTATE FINALE BACALAUREAT 2016. Pe judeţe, cel mai ridicat procent de promovare s-a înregistrat în judeţele Cluj (84,27% comparativ cu 83,32%), Bacău (80,38% comparativ cu 79,91%), Braşov (79,16% comparativ cu 78,21%), Galaţi (79,73% comparativ cu 77,65%) şi Sibiu (78,83% comparativ cu 77,69%). Rata finală de promovare în Capitală este de 70,11% (în creştere de la 68,5%). Judeţele în care rata de promovare a rămas sub 50% sunt Ilfov (35,58% de la 34,15%) şi Giurgiu (41,42% de la 40,06%).

REZULTATE FINALE BACALAUREAT 2016. Nota minimă de promovare, pentru fiecare disciplină, este 5, iar media finală pentru promovarea examenului este minimum 6. Procentul de promovare s-a calculat din totalul candidaţilor prezenţi, incluzând în această categorie şi candidaţii eliminaţi. Înscrierile pentru sesiunea de toamnă a Bacalaureatului 2016, programată între 16 august şi 1 septembrie, încep luni, 18 iulie şi se încheie vineri, 22 iulie.

REZULTATE FINALE BACALAUREAT 2016. În semn de apreciere a excelenţei, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice va premia cu 3.000 de lei fiecare elev care a obţinut media 10 la Bacalaureat (78 de elevi), respectiv cu 1.000 de lei, fiecare elev de clasa a VIII-a care a obţinut media generală 10 la Evaluarea Naţională (253 de elevi).

DailyBusiness
Mai mulți bani pentru alocații! Guvernul anunță ce bani se oferă în 2025
Spynews
Risc de tsunami în România! Fenomenul ar putea să apară din cauza cutremurelor care au loc pe fundul Mării Negre
Bzi.ro
Dana Budeanu a „sărăcit-o“ pe Andra! „Mi s-au înmuiat picioarele!”
Fanatik.ro
Patru zodii care vor fi cu norocul la maxim până pe 10 noiembrie. Se întâmplă lucruri fascinante în viețile lor
Capital.ro
Doliu în România. S-a stins o mare voce a țării: Va rămâne în amintirea tuturor
Playtech.ro
Detalii mai puțin știute despre Kamala Harris. Cum a schimbat a schimbat fața politicii americane o fată de imigranți
DailyBusiness
Se dau 200.000 de euro fonduri GRATIS pentru români
Adevarul
Autostrada cu tuneluri, de zece ori mai scumpă decât ar fi fost în anii 2000. Urșii nevăzuți, „vinovați” de soarta autostrăzii
wowbiz.ro
Elodia trăiește?! Mama lui Cristian Cioacă șochează! Unde ar fi nora ei, de fapt?!
Spynews
Încă un român mort în inundațiile din Spania. Bărbatul, care fusese dat dispărut, a fost găsit fără suflare
Spynews
Jurnalistă din România, paralizată după ce a mâncat brânză! Ce bacterie conținea: ”M-am trezit și nu am mai putut să merg”
Evz.ro
Femeia care i-a pus capac lui Radu Banciu. E topit după o vedetă TV
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
O femeie asiatică, în vârstă de 42 de ani, a fost descoperită fără suflare în Voluntari. Ce spun vecinii în legătură cu victima
Cancan.ro
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
StirileBZI
Vârsta la care trebuie să renunți la permisul de conducere! Legea se aplică în toată România
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Rezultate alegeri prezidențiale SUA 2024: Când vom afla cine este noul președinte al Americii?
substantial.ro
Donald Trump și Kamala Harris aleg strategii diferite în ziua alegerilor
MediaFlux
LOVITURĂ în SUA! TRUMP ajunge PREȘEDINTE indiferent de VOT. CUTREMUR în AMERICA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ironia sorții. O comună din România are drumuri de pământ, dar piste de biciclete asfaltate