Scandal după alocarea celor peste 100 de milioane pentru Catedrala Neamului. Federaţia Hermes: Politicienii se consideră specialişti

Federaţia Sindicală Hermes din învăţământ superior şi cercetare ştiinţifică a transmis joi că domeniul cercetării este în derivă şi şi-a pierdut scopul, fiind folosit ca "armă politică în disputa dintre palate" şi acuză Biserica Ortodoxă Română (BOR) că obţine încă 100 de milioane de lei din bugetul cercetării pentru a finanţa, "în afară oricărui control, Catedrala Mân(t)uirii Neamului". De asemenea, reprezentanţii federaţiei spun că cei care gestionează fondurile pentru proiectele de cercetare sunt “exponenenţi de frunte ai flagelului PSD”, iar liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, fosta sa soţie, Bombonica Prodanca, şi fostul ministrul a Educaţiei Adrian Curaj participă în mai multe contracte individuale de muncă simultan şi încasează 7.000 de euro net lunar.
Filip Stan
09 aug. 2018, 12:42
Scandal după alocarea celor peste 100 de milioane pentru Catedrala Neamului. Federaţia Hermes: Politicienii se consideră specialişti

“Domeniul cercetării ştiinţifice este în derivă, cercetarea şi-a pierdut scopul, este folosită recent ca armă politică în disputa dintre palate. Cercetarea romanească a fost injosită pană la nivelul la care politicienii se consideră specialişti ai cercetării. Guvernele succesive P.S.D. au reuşit în 2 ani să izoleze decizia administrativă de mecanismele normale ale unui stat democratic: dialogul social sau dezbaterea publică în cadru oficial”, a transmis Federaţia Sindicală Hermes printr-un comunicat de presă.

Potriivt news.ro, federaţia susţine că Ministerul Cercetării şi Administraţia Prezidentială folosesc subiectul bugetului cercetării cu intenţia unei “răfuieli politice”, astfel că ambele tabere urmăresc “interese ascunse ale grupărilor politice”.

De asemenea, sindicaliştii din cercetare spun că la mijloc sunt prinşi cercetătorii, care sunt “izolaţi într-un sistem închis, guvernat de analfabeţi funcţionali, de impostură stiintifică şi de umbrele a ceea ce ar trebui să fie liderii sindicali. Aşa arată imaginea cercetării anlizată din interior”.

Cercetătorii acuză faptul că au intrat în vizorul Bisericii Ortodoxe Române şi reclamă faptul că Staţiunea de Cercetare -Dezvoltare pentru Legumicultură de la Buzău a fost deposedată de 12 hectare de teren “prin minciună şi inselătorie, de către Episcopia Buzăului şi a Vrancei, drept mită electorală plătită de PSD.

“În aceste zile, B.O.R. obţine, în urmă presiunilor, încă 100 de milioane de lei din bugetul cercetării pentru a finanţa, în afară oricărui control, Catedrala Mân(t)uirii Neamului. Resursele financiare imense alocate acestei construcţii justifică suspiciunea utilizării lor pentru alte interese. Ministerul Cercetării şi Inovării şi-a abandonat misiunea, tocmai instituţia care ar trebui să apere şi să dezvolte cercetarea, continuă campania de consolidare a poziţiei politrucilor şi impostorilor aflaţi în funcţii de conducere în institutele naţionale de cercetare-dezvoltare. Surogatul ştiinţei se adaugă ideilor ştiinţifico-fantastice care ţin loculul cercetării ştiinţifice autentice”, mai spune Federaţia.

Totodată, aceştia spun că au ajuns adevărate “caricaturi groteşti” competiţiile privind dezvoltarea instituţională

“Competiţiile privind dezvoltarea instituţională au ajuns adevărate caricaturi groteşti, o cumplită bătaie de joc la adresa oricărui om cu bun simţ şi minimă inteligenţă. Una dintre cele mai prestigioase universităţi din România, dupa numărul de granturi câştigate, a devenit Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, fieful lui Lucian Puiu Georgescu, fost ministru, actual secretar de stat. Unul dintre este Danubius- RI, o escrocherie sesizată chiar de Curtea de Conturi, fapt care a determinat o primă anulare a competiţiei, reînviată ulterior sub autoritatea ministerului cercetării şi inovării. Proiectul îşi propune să toace bani publici pentru a construi un centru de cercetări inutil la Murighiol”, mai arată cercetătorii.

Cercetătorii români sunt supăraţi şi că ministrul Cercetării a emis, în medie, patru ordine de ministru pe zi de la începutul anului, dar mai puţin de 5% dintre ele sunt publice. Ei mai acuză şi Comisia de Dialog Social că funcţionează ilegal, iar cercetătorii sunt reprezentaţi de “septuagenari lipsiţi de atributul reprezentării, fără rezultate ştiintifice, dar cu funcţii in colegiile consultative”, în timp ce cercetătorii în funcţie sunt eliminaţi în mod abuziv din dialogul social.

De asemenea, spun ei, evaluarea propunerilor de proiecte se face preferenţial, punctajele evaluatorilor nu au legatură cu punctajul final acordat proiectului, iar lista finală se întocmeşte din pix, după bunul plac, la sediul U.E.F.I.S.C.D.I. Rezultatele raportate la ultimele competiţii sunt catastrofale, din acest motiv U.E.F.I.S.C.D.I. refuză să prezinte lista proiectelor cu beneficiarii, bugetele alocate şi punctajul primit la evaluarea finală.

“Urmare a celor arătate mai sus, noileimpuse managementului cercetării înseamnă, în fapt şi în drept, izolarea de Uniunea Europeana prin eliminarea tuturor mecanismelor ce ne conecteaza cu bunele practici la nivelul uniunii, cu spatţiul european al cercetării. Fără a exista un standard de cost şi o introducere a cercetătorilor din institutele naţionale în grila de salarizare unitară, Ministerul Cercetării şi Inovării îşi propune să trateze cercetătorii după bunul plac. Umilirea acestei categorii sociale urmăreşte ca oamenii de valoare din acest domeniu să părăsească sistemul, obiectivul final fiind deturnarea bugetului cercetarii către buzunarele clientelei politice protejate de grupări din S.R.I. prin intermediul protocoalelor cu Parchetul General”, au mai transmis cei din Federaţia Sindicală Hermes.

Federaţia reclamă faptul că cei care gesionează fondurile pentru proiectele de cercetare sunt “exponenenţi de frunte ai flagelului PSD”, iar liderul PSD, Liviu Dragnea, fosta sa soţie, Bombonica Prodanca şi fostul ministrul a Educaţiei, Adrian Curaj, participă în mai multe contracte individuale de muncă simultan şi încaseaza 7.000 euro net lunar, iar Marius Ioan Piso, directorul general al Agentiei Spaţiale Române încasează, pe lângă funcţia managerială, un salariu de 13.000 lei pentru un contract individual de muncă pe durată nedeterminată, pentru norma întreaga la Insitutul de Ştiinte Spaţiale, ambii fiind salariaţi fictivi. 

Ei mai spun că salariaţii firmelor de consultanţă pentru redactarea proiectelor europene sunt abonaţi la banii europeni prin C.I.M. fictive incheiate cu clienţii lor. Autoritatea de management muşamalizează toate aceste eludări ale legii, în timp ce majoritatea investiţiilor în cercetare zac din lipsă de personal calificat dar şi datorita managementului defectuos care domină institutele şi alungă cercetătorii de valoare. 

“Un număr exagerat de mare de pensionari, fără rezultate ştiintifice, ocupă sute de locuri de muncă în detrimentul tinerilor cercetători, mecanism prin care guvernanţii caută să consolideze acest status quo care le asigură controlul resurselor bugetare alocate, dar şi liniştea necesară deturnării fondurilor. Opinia publică are falsa impresie că în domeniul cercetării ştiinţifice lucrurile merg mai bine decât în alte domenii de activitate, dar cercetarea este la fel de infectată prin relaţii de cumetrie si impostură.  Fabricile de diplome universitare inundă institutele de cercetare cu impostură şi mediocritate, orice reclamaţie, sesizare sau notificare rămâne fără răspuns, ilegalităţile flagrante sunt muşamalizate de Ministerul Cercetării şi Inovării pe cale administrativă. La acest complot instituţionalzat participă şi Parchetele care întârzie nepermis orice plângere”, se mai arată în comunicatul acestora de presă.

În final, aceştia spun că singura speranţă a cercetătorilor este atitudinea opiniei publice, care poate “frâna sau poate opri definitiv ofensiva incompetenţei şi a imposturii, păstrând distanţa cuvenită faţă de mecanismul confruntării politice”.

Federaţia Hermes transmite că va rămâne fidelă obiectivelor declarate privind apărarea domeniului cercetării, reprofesionalizarea acestuia, depolitizarea lui şi demascarea ingineriilor financiare caracteristice actului managerial actual, iar misiunea sa este aceea de a apăra drepturile tuturor salariaţilor din acest sector de activitate.

Reacţia cercetătorilor vine după ce Guvernul, la prima rectificare bugetară din acest an, a tăiat 122,1 milioane de lei de la Ministerul Cercetării, alocând o sumă de 115 milioane de lei pentru finalizarea construcţiei Catedralei Mântuirii Neamului.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
TAXĂ pentru proprietarii de case sau apartamente. Se achită minim 230 de lei, plus document notarial
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Zodii bântuite de trecut. Nu pot trece peste durere
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă după deces. Se întocmește act la notar. Achiți la doi ani de la înmormântare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai