Scandal după interzicerea Nymphomaniac. Vol. II în România. Ce spun parlamentarii

Parlamentarii din Comisiile pentru cultură au păreri împărţite în privinţa interzicerii în cinematografe a filmului "Nymphomaniac. Vol. II", unii demnitari afirmând fie că prima parte a peliculei are "o abordare îndrăzneaţă", fie că sunt "prea sensibili" pentru "astfel de hidoşenii".
Romania TV
29 ian. 2014, 19:47
Scandal după interzicerea Nymphomaniac. Vol. II în România. Ce spun parlamentarii

Pe de alta parte, directorul general al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), Mihai Kogălniceanu, a declarat, miercuri, după vizionarea celei de-a doua părţi a lungmetrajului „Nymphomaniac”, de Lars von Trier, că filmul poate fi proiectat în cinematografe, precizând că este o opinie personală.

„Eu, personal, consider că filmul acesta poate să fie vizionat în cinematografe”, a declarat Mihai Kogălniceanu.

De asemenea, acesta a precizat, după ce a vizionat lungmetrajul în după-amiaza zilei de miercuri, după ce comisia de rating a Centrului Naţional al Cinematografiei a acordat filmului clasificarea „I.M.-18-XXX” – filme interzise minorilor şi proiecţiei cu public -, că pelicula regizată de Lars von Trier „prezintă o realitate destul de brutală„.

 Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) a luat decizia de a interzice difuzarea în cinematografele româneşti a părţii a doua a celui mai recent film al regizorului suedez Lars von Trier. În urma acestei decizii, Georgică Severin, preşedintele Comisiei pentru cultură din Senat, a spus că a luat la cunoştinţă cu surprindere şi îngrijorare de hotărârea CNC de a interzice difuzarea în cinematografele româneşti a lungmetrajului „Nymphomaniac Vol. II”, precizând că o astfel de decizie situează România în afara spaţiului cultural european.

Georgică Severin a spus că a văzut prima parte a celui mai recent film regizat de Lars von Trier, acesta fiind un lungmetraj ce prezintă „o investigaţie psihologică în viaţa sexuală”. „Am văzut «Melancholia», am văzut mai multe filme ale regizorului Lars von Trier”, a spus acesta.

Senatorul social-democrat a ţinut să precizeze că opinia exprimată în comunicatul de presă îi aparţine, nefiind un punct de vedere al Comisiei de cultură. „Am vrut să exprim un punct de vedere, dânşii (membrii comisiei pentru rating a CNC, n.r.) pot face ce vor, dar dânşii riscă să se facă de râs”, a spus acesta.

Vezi şi Interzis minorilor: Trailerul celui mai fierbinte film din ultima vreme, Nymphomaniac, a fost lansat VIDEO

De asemenea, preşedintele Comisiei pentru cultură din Senat a precizat că este „ridicol” ca România să fie singura ţară în care filmul să fie interzis, amintind de încadrarea celorlalte state.”Distribuitorul se poate adresa unei instanţe europene. (…) Faţă de «Melancholia», acest film prezintă o altă latură a fiinţei umane”.

Punctul de vedere al senatorului Georgică Severin este susţinut şi de deputatul Mădălin Voicu, vicepreşedinte al Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor. Mădălin Voicu a declarat că nu susţine cenzura, chiar dacă un film nu este de calitate.

„Eu nu cred că cenzura are vreo legătură cu ceea ce înseamnă calitatea sau subiectul din film. Cine vrea se duce, cine nu, nu se duce. Eu, ca om de cultură, ca artist, nu promovez, ideatic vorbind, astfel de lucruri, dar nici nu pot să le opresc”, a spus Mădălin Voicu.

În opinia sa, românii sunt foarte interesaţi de aspectele kitsch şi gustă în general ce este rău, urât şi interzis. „Toată lumea este atât de degradată şi de dezorientată în acelaşi timp, încât nu ştiu dacă un film în plus sau în minus mai poate înrăutăţi sau îmbunătăţi situaţia. Românii sunt un popor cu foarte multe calităţi, dar au nişte defecte care le estompează calităţile (…) În general, despre tot ce înseamnă cultură kitsch sau media asta super infestată de tot felul de chiloţi, sânge şi gunoaie, românul e disperat după astfel de lucruri. Deci, în general, românul este mai curând un popor masochist, în sensul că tot ce este interzis, rău sau urât sau nerecomandabil el gustă cu mare înfocare”, a spus Mădălin Voicu.

Senatorul PSD Gabriela Firea a declarat că decizia CNC de interzicere în cinematografele româneşti a filmului „Nymphomaniac Vol. II” este una „nefericită”, „care face ca România să se evidenţieze pe plan european, în sens negativ însă”.

„Nu doar faptul că filmul este regizat de Von Trier face ca cenzurarea lui să fie inoportună. Este vorba de o creaţie artistică, de o producţie care nu incită la ură, la violenţă şi nici nu conţine elemente care să o facă nocivă pentru publicul larg. Iar o chestiune de gust nu poate fi relevantă în acest context”, a mai spus aceasta.

Pe de altă parte, Mihaela Popa, senator în Comisia pentru cultură, care a afirmat că nu a văzut filmul „Nymphomaniac”, a subliniat că „această problemă se va discuta la comisie”.

„Săptămâna viitoare, când vom veni la comisie, vom discuta acest lucru. Tot ce este interzis şi aşa într-un mod brutal, bineînţeles că apar discuţii şi probleme. Trebuie să discutăm să vedem de ce, cum, care au fost motivele”, a explicat Mihaela Popa.

Citeşte şi CENZURĂ! Filmul „Nymphomaniac Vol. II” de Lars Von Trier, interzis în cinematografele din România TRAILER

 

Spynews
Văduva lui Costel Corduneanu face lumină la aproape cinci luni de la moartea lui! Grațiela demontează zvonurile conform cărora ar fi fost ajutată financiar
Bzi.ro
Elena Merișoreanu a ajuns pe perfuzii! Ce a pățit îndrăgita cântăreață
Fanatik.ro
Cele patru zodii binecuvântate de astre după 10 septembrie. Împăcări, reușite mari, dar și noroc la bani pentru ele
Capital.ro
Demisie de răsunet în televiziune. O celebră prezentatoare a părăsit pupitrul știrilor după 20 de ani: Mi-au ajuns
Playtech.ro
O recunoști pe fetița din imagine? Era în prima zi de școală aici, dar a ajuns una dintre cele mai bune voci din România
DailyBusiness
Se dau vouchere de 400 de lei pentru angajați!
Adevarul
Marea armată cecenă a lui Kadîrov nu există. Ce trucuri folosește omul lui Putin pentru a masca realitatea
Spynews
Mădălina de la Insula iubirii este însărcinată? Cum a răspuns ispita atunci când a fost întrebată dacă urmează să-l facă pe Dani tată
Spynews
Ronald Gavril, urare pentru Anamaria Prodan, de ziua ei de nume: „Îngerii să-ți călăuzească pașii”. Cei doi radiază de fericire
Evz.ro
Monica Bârlădeanu și Valeriu Gheorghiță, ca o familie. Imaginile spun totul
Ego.ro
”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță
Cancan.ro
A PLECAT de la Kanal D! Prezentatoarea tv e OUT! Ce se va întâmpla acum cu ea
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Cât costă un buchet de flori în prima zi de școală! Ce preț au aranjamentele si coșulețele la florăriile din București
Capital.ro
Te lasă fără bani în contul bancar. Înșelătoria din România aproape imposibil de depistat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
Doi tineri au fost scoși fără viață dintre fiarele mașinii, iar șase persoane au ajuns la spital. Accident macabru pe DN 28, în județul Brăila
substantial.ro
Rusia își revizuiește în creștere previziunile pentru exporturile de petrol și gaze în 2024
MediaFlux
NATO de DECIS! ANUNȚ după DRONELE RUSEȘTI din ROMÂNIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...