Româncele care au silicoane PIP pot să se înscrie până la 15 mai într-un proces internaţional pentru a obţine daune. Procesul se va judeca în luna iunie, în Franţa.
Medicii au stabilit că implanturile sunt cancerigene, iar pacientele pot primi daune de minimum 3.000 de euro. Suma maximă cu care pot fi despăgubite este de 20.000 de euro.
Femeile din România care au astfel de proteze spun că deja au probleme. Unele dintre ele s-au operat chiar şi de trei ori.
„Aceste implanturi sunt periculoase pentru că gelul siliconic din interior nu este unul medical, ci unul industrial, iar acesta poate să treacă prin învelişul inplantului şi poate ajunge în organism. Dacă pacienta constată vreo modificare la nivelul sânului, a impliantului, este bine să-şi facă un RMN pentru a venea dacă nu cumva s-a rupt implantul. Este recomandată schimbarea acestor implanturi”, a declarat la România TV medicul Ion Zegrea.
VEZI ŞI Cele mai urâte silicoane din România: Au plătit o avere pe operaţii, dar au sâni oribili FOTO
Implanturile fabricate de Poli Implant Prothese au fost retrase de pe piaţă în primăvara anului 2010. Acestea se spărgeau de două ori mai des decât media, iar gelul cu silicon folosit era impropriu utilizării medicale. Anchetatorii cred că ar putea avea şi un efect cancerigen. În Franţa, între 30.000 şi 40.000 de femei au implanturi PIP. Ele cer ca statul să le achite nota de plată pentru scoaterea protezelor periculoase.
Guvernul de la Paris a deschis o anchetă şi a creat un comitet special pentru a analiza situaţia. Chirugul Laurent Lantieri, unul dintre membrii comitetului, consideră că avem de a face în acest caz cu o posibilă criză în sănătate, dar şi cu o fraudă.
Implanturile PIP erau printre cele mai ieftine de pe piaţă şi au fost exportate în Spania, România şi Bulgaria. În Marea Britanie, 50.000 de femei sunt aşteptate din nou la chirurg pentru îndepărtarea implanturilor cu silicon.