Soţii Miloş din Bocşa, județul Caraș-Severin, trăiesc momente teribile. Fetița de 7 ani pe care a crescut-o de când avea 1 an, a fost luată de cei de la Protecţia Copilului din Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara, unde era internată de joi la psihiatrie Infantilă, după ce o familie din Timişoara a adoptat-o.
Soții Miloș susţin că au aflat prea târziu că fetiţa a fost dată spre adopţie, că au depus și ei imediat actele de adopție, nefiind de acord să renunțe la fetiță. Cei de la Protecția Copilului au declarat că au depus târziu actele, astfel că le-a fost refuzată adopția. A urmat o luptă în instanţă, pe care însă soţii Miloş au pierdut-o.
Copila trebuia să fie luată de către executorul judecătoresc şi angajaţi ai Direcţiei de Protecţia Copilului încă de acum două săptămâni, dar din cauza vâlvei din presă, acţiunea a fost amânată.
Joi fetiţa s-a simţit foarte rău, iar soţii Miloş au adus-o la spital. A rămas internată alături de copilă, iar marţi dimineaţă un medic a venit în salon şi i-a spus că trebuie să o ducă pe Gabriela la un control. După numai 5 minute, acelaşi medic s-a întors în salon fără fetiţă şi i-a spus Corneliei Miloş că fetiţa a fost luată de cei de la Protecţia Copilului.
„Fetiţa voia acasă. Aseară medicul mi-a promis, că era de gardă, că mâine (marţi n.red.) se va face ultima evaluare psihologică şi posibil să vă trimit acasă. (…) A venit şi a zis că trebuie să meargă la control, fetiţa plângea şi a zis că nu vrea să meargă fără mami. M-am dus cu ea. A zis staţi puţin aici, că o dus doar la psiholog şi apoi veniţi şi dvs. Mi-a luat-o mişeleşte, cred că a tratat cu cei de la Protecţia Copilului, au coborât-o. Lumea îi zici aici că fetiţa plângea şi striga „mami, mami”. Medicul s-a întors în salon şi mi-a zis că au luat-o cei de la Protecţie”, a povestit Cornelia Miloş, femeia care a crescut-o pe fetiţă de la vârsta de 1 an, la România TV.
Potrivit reprezentantului DGASPC Timiş, fetiţa a ajuns deja la familia care o adoptase.
„Nu a fost răpit copilul, nu a fost luat mişeleşte. DGASPC Timiş a primit o adresă din partea Protecţiei Copilului din Caraş-Severin prin care am fost informaţi că persoanei care a asigurat ocrotirea acestei minore i s-a retras atestatul de asistent maternal profesionist, fiindu-i practic desfăcut contractul de muncă. Până astăzi reprezntantul legal al copilului a fost DGASPC Caraş-Severin, iar colegii din judeţul vecin au venit astăzi la Timişoara pentru a externa copilul care a ajuns de astăzi alături de familia adoptatoare, familie căreia îi fusese încredinţat copilul prin hotărâre judecătoarească încă din aprilie. De astăzi DGASPC are rolul de a monitoriza perioada de încredinţare în vederea adopţiei. practic, o echipă formată din asistent social şi psiholog din cadrul instituţiei noastre va urmări pentru următoarele 90 de zile adaptarea copilului în familia adoptatoare. Copilul a fost externat, nu mai avea nevoie să fie în spital. Reprezentantul legal al copilului la momentul externării era DGASPC Caraş-Severin. Era externabil”, a explicat Smaranda Marcu, purtător de cuvânt al DGASPC Timiş, la România TV.
Gabriela a trăit şase ani în casa familiei Miloş. Pe când avea vârsta de un an şi două luni, copila a fost dată în plasament de DGASPC Caraş Severin lui Adrian Miloş, care avea calitatea de angajat ca asistent maternal.
Familia Miloş are 9 copii naturali, iar pe lângă aceştia a crescut două fetiţe luate în plasament. Pe una dintre ele a adoptat-o în urmă cu mai mulţi ani. Soţii Miloş susţin că şi pe Gabriela au dorit să o adopte. Au şi început procedurile legale, însă când a depus cererea la DGASPC, fetiţa era deja în proces de adopţie.
Cazul de la Bocşa aduce aminte de cazul Sorinei, fetiţa adoptată din Baia de Aramă de o familie de români stabiliţi în SUA.