Scandal în coaliţia de Guvernare. PSD acuză PNL că a făcut pact cu AUR şi USR şi prin votul dat în Comisia economică și Comisia pentru energie se reduce capacitatea de producție a energiei electrice din România.
„PSD condamnă categoric votul senatorilor PNL, AUR și USR din Comisia economică și Comisia pentru energie prin care au respins amendamentele PSD pentru menținerea în funcțiune a CET Paroșeni și a minelor Lupeni și Lonea care deservesc acest complex energetic.
Amendamentele PSD prevedeau scoaterea CET Paroșeni din lista capacităților ce urmează să fie închise conform OUG 108/2022, privind decarbonizarea sectorului energetic, precum și prelungirea perioadei de activitate a celor două exploatații miniere. Dacă votul membrilor PNL, AUR și USR din cele două comisii se va menține în forma finală a legii, atunci România va trebui ca în anii următori să își diminueze capacitatea de producție a energiei electrice cu încă 150 de MWh, ceea ce ar vulnerabiliza și mai mult sistemul energetic național. PSD consideră că astfel de capacități bazate pe cărbune pot fi trecute în conservare doar atunci când sunt înlocuite de alte unități echivalente”, a tranmis PSD într-un comunicat de presă.
Citeşte şi: Majorarea salariilor intră la vot la Camera Deputaţilor. Marius Budăi: „Să punem adevărul acolo unde este”
PSD a transmis că senatorii social-democraţi vor insista în dezbaterea din Plenul Senatului pentru adoptarea amendamentelor propuse astfel încât CET Paroșeni și cele două exploatații miniere să fie scoase din lista unităților ce urmează să fie închise în anii următori.
Totodată, „PSD face un apel la toți senatorii altor formațiuni politice care pretind că vor să apere cetățenii și economia în contextul crizei energetice să voteze cele două amendamente”, se mai arată în comunicat.
La 1 octombrie, 350 de mineri ai Complexului Energetic Hunedoara renunță la locul de muncă
350 de mineri din Complexului Energetic Hunedoara, care lucrează la minele din Valea Jiului și care vor fi disponibilizaţi colectiv de la 1 octombrie, vor beneficia de plăți compensatorii şi venituri de completare, a anunţat TVR.
„Este vorba despre oameni care şi-au exprimat în scris intenţia de a pleca din sistem. Majoritatea lucrează la minele de cărbune, iar câţiva la termocentrala de la Paroşeni. Mai mult de jumătate dintre cei care vor fi disponibilizaţi vor ieşi direct la pensie”, a declarat, luni, pentru Agerpres, administratorul special al CEH, Cristian Roşu.
Personalul disponibilizat va beneficia de plăţi compensatorii în valoare de 10.000 de euro, venituri de completare şi vechime în muncă pentru patru ani, în cazul minerilor, şi doi ani pentru energeticieni, la fel ca şi colegii lor care au plecat din cadrul CEH în anii anteriori.
Disponibilizările de personal de la minele din Valea Jiului se înscriu în programul de reducere treptată a exploatării cărbunelui, prevăzut să se încheie la finele anului 2030, urmând ca până la sfârşitul anului 2032 să se deruleze etapele de închidere subterană, ecologizare a suprafeţelor şi redarea lor în circuitul natural.
Anul viitor vor fi disponibilizaţi colectiv, 100 de angajaţi CEH.
CEH este formată din minele de cărbune Lupeni, Livezeni, Lonea şi Vulcan, la care se adaugă Termocentrala Paroşeni.