PSD a solicitat, joi, partenerilor de la PNL, într-un comunicat oficial, să-şi definească poziţia faţă de taxa de solidaritate aplicabilă companiilor cu venituri mari şi foarte mari, pentru că, spune formaţiunea, ”nu este clar dacă susţin sau se opun acestei taxe”. Ei mai cer liberalilor ”să spună clar cetăţenilor dacă acceptă comportamentul unor firme cu venituri foarte mari care îşi reduc obligaţiile către stat, prin diminuarea artificială a profiturilor”.
”PSD solicită colegilor de la PNL să-şi definească poziţia faţă de taxa de solidaritate aplicabilă companiilor cu venituri mari şi foarte mari. Nu este clar dacă susţin sau se opun acestei taxe. Unii lideri marcanţi ai PNL au cerut cu vehemenţă ca taxa de solidaritate stabilită la nivel european să se aplice asupra unor mari companii din sectorul energetic din România. Alţii, în schimb, critică taxa de solidaritate cu aceeaşi vehemenţă, pe motiv că ar afecta mediul de afaceri şi ar creşte preţurile la clienţii finali. Colegii de la PNL trebuie să explice de ce taxa pe solidaritate e bună când o solicită PNL, dar nu mai e bună când o propune PSD”, afirmă PSD într-un comunicat oficial.
Noi vouchere pentru români, indiferent de salariu. Se dau 3000 de lei GRATIS din martie
Social-democraţii afirmă că ”cei din PNL trebuie să spună clar cetăţenilor dacă acceptă comportamentul unor firme cu venituri foarte mari care îşi reduc obligaţiile către stat, prin diminuarea artificială a profiturilor”.
”Taxa de solidaritate propusă de PSD impune acestor companii să plătească un impozit pe profit echivalent cu măcar 1% din cifra de afaceri, aşa cum plătesc toate firmele mici din România. În prezent, sunt multe companii româneşti care raportează profiturile reale şi plătesc impozite a căror valoare depăşeşte 3-4% din cifra lor de afaceri. Mai mult decât atât, taxa de solidaritate susţinută de PSD vizează în special companiile care şi-au multiplicat veniturile prin creşterea speculativă a unor preţuri, în actualul context inflaţionist. Contrar criticilor unor lideri PNL, taxa de solidaritate are ca efect descurajarea acestor comportamente speculative care au afectat în mod nejustificat puterea de cumpărare a cetăţenilor români”, mai spune PSD în comunicat.
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă a declarat luni, despre propunerile PSD privind o schimbare a impozitării, aşa cum propune PSD, că PNL a susţinut şi continuă să susţină relevanţa cotei unice şi că trebuie să recunoaştem că în România taxarea pe muncă este foarte mare, iar atunci când vor avea elementele de echilibru între taxa pe muncă şi măsurile fiscale vor putea să le analizeze
PSD, anunț de ultimă oră despre taxa de solidaritate: ”Nu putem rămâne indiferenți când vedem că sunt companii care speculează situația economică”
Prim-vicepreşedintele PNL Dan Motreanu a afirmat la rândul lui că partidul nu va susţine noi modificări ale Codului fiscal, deoarece formaţiunea nu susţine creşterea taxelor, fiind încălcat şi principiul de bază al Codului fiscal şi anume predictibilitatea de care are nevoie mediul de afaceri. „Nu înteleg clar ce doreşte PSD – bani la buget sau să protejeze cetăţenii, care oricum au veniturile sub presiunea inflaţiei”, a adăugat liberalul.