UPDATE: Liderii USR PLUS discută trei variante de lucru în relația cu PNL: Demisia în bloc a miniștrilor USR PLUS, Depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului sau negociere cu PNL pentru susținerea desfiinţării Secţiei Speciale.
UPDATE: „În ședință n-am primit amenințări de la Dan Barna (n.r.: că iese de la guvernare dacă nu are acceptul USR-PLUS). Este vorba de un proiect care dezvoltă România, care a primit observațiile USR-PLUS. Criteriile pe care doamna Anca Dragu (USR-PLUS) le-a citit în Parlament au fost aprobate de mine și introduse în proiect. Acest proiect va trece. Dacă are toate procedurile evident că va trece. Asta cu amenințările vin și pleacă. Acum 2 zile au decis să nu iasă de la guvernare. Îi aștept să facem reforme”, a spus Florin Cîțu.
Scandal în Coaliţie. UPDATE Sursele guvernamentale citate au relatat pentru Digi24.ro că vicepremierul Dan Barna și cei de la USR PLUS au avut o discuție cu premierul în care i-au transmis că vor depune moțiune de cenzură pentru demiterea Guvernului dacă proiectul Saligny va fi adoptat fără acordul lor.
Scandal în Coaliţie. UPDATE – Şedinţa de guvern a fost suspendată,urmând să fie reluată la ora 19.00. Între timp, premierul Florin Cîţu va merge în Parlament la şedinţa grupurilor PNL, unde se va afla şi liderul partidului, Ludovic Orban.
”Şedinţa de Guvern a fost suspendată şi va fi reluată la ora 19. Menţionăm că decizia de suspendare a fost luată în contextul începerii noii sesiuni parlamentare”, a transmis Executivul.
Vicepremierul Dan Barna şi restul miniştrilor USR-PLUS s-au opus ca programul Anghel Saligny, care prevede o alocare de 50 de miliarde de lei pentru primari, să fie adoptat miercuri.
În acest moment, şedinţa de guvern a fost întreruptă. Potrivit legii, Guvernul adoptă hotărâri şi ordonanţe în prezenţa majorităţii membrilor săi. Hotărârile şi ordonanţele se adoptă prin consens. Dacă nu se realizează consensul, hotărăşte prim- ministrul.
Premierul Florin Cîţu a afirmat, luni, că nu există niciun fel de dezbatere legată de PNDL 3, întrucât a fost de acord cu toate propunerile colegilor de coaliţie. ”În afară de discuţii politice, nu există niciun fel de alte dezbateri”, a afirmat premierul, precizând că programul este în circuitul de avizare.
”Am spus din primul moment că sunt de acord cu toate recomandările celor de la USR PLUS (…) În afară de discuţii politice, nu există niciun fel de alte dezbateri. Din punctul meu de vedere, PNDL 3 este în avizare în acest moment şi când o să fie gata cu avizele o să treacă prin şedinţa de Guvern”, a declarat, luni, premierul, întrebat dacă există posibilitatea ajungerii la un acord în coaliţie referitor la PNDL 3.
Cristian Ghinea atacă partenerii de la PNL: „PNDL înseamnă investiţii negândite, la plesneală. Cine ajunge primul cu hârtia la Ministerul Dezvoltării ia banii”
În urmă cu o săptămână, vicepremierul Dan Barna afirmă că formaţiunea politică pe care o reprezintă nu se opune dezvoltării României, însă susţine că cei de la USR PLUS vor fi „foarte fermi” în a crea un mecanism prin care să se asigure că un plan naţional de investiţii va genera dezvoltarea comunităţilor locale, nu doar să „alimenteze diverse firme de casă”.
Scandal pentru PNDL. Ghinea (USR): „Vine statul în mărinimia lui, cu pixul lui Dragnea şi zice: îţi dau ţie, îţi dau ţie”/Kelemen Hunor (UDMR): „Cred că Ghinea era cam obosit”
„Discuţiile, la momentul de faţă, ţin de cum arată acest program, pentru că ştiţi, de exemplu, că nu există o evaluare coerentă a PNDL 1 şi PNDL 2? Ce vreau să spun: acele programe – şi media a prezentat în mod repetat terenuri de sport în pantă, drumuri asfaltate pe tarlale printre loturile oamenilor, asfalt turnat direct pe pământ, care a rezistat până la prima iarnă, după care a plecat odată cu praful – deci ideea că am putea să continuăm un program în care fondurile să fie risipite, ca să nu spun furate, pentru că sunt multe dintre situaţiile acestea, ajunse direct la DNA, este un lucru pe care nu-l vom susţine niciodată. Pentru că un astfel de program de investiţii care trebuie să aducă bunăstare la nivel local în comunităţile din România trebuie să aibă nişte principii foarte clare, o monitorizare foarte clară, priorităţi predefinite, o cofinanţare, de exemplu, de la nivelul autorităţilor locale astfel încât primarii să nu mai fie încurajaţi să finanţeze cămine culturale în sate unde nu mai sunt tineri sau terenuri de sport sau parcuri în marginea lanului de porumb unde evident că nu merge nimeni se joace”, a afirmat Dan Barna.