Scandal în CSM! Scrisoarea celor şapte care îl desfiinţează pe Bogdan Mateescu. „Facem un apel la responsabilitate”

Şapte membri ai Consiliului Superior al Magistraturii fac apel la "reponsabilitate către colegii lor pentru a găsi o soluţie ca urmare a blocajului creat prin numirea judecătorului Bogdan Mateescu în funcţia de preşedinte, având în vedere că mandatul acestuia a expirat la data de 6 ianuarie.
Filip Stan
04 feb. 2022, 17:10
Scandal în CSM! Scrisoarea celor şapte care îl desfiinţează pe Bogdan Mateescu.

Scandal în CSM! Cei şapte judecători şi procurori care sunt semnatarii scrisorii acuză faptul că şedinţele CSM sunt conduse de un „preşedinte nelegitim.

Scandal în CSM! Scrisoarea celor şapte care îl desfiinţează pe Bogdan Mateescu

„Adoptarea Hotărârii Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 211/16.12.2021, cu încălcarea flagrantă și evidentă a Constituției României și a Legii nr. 317/2004, a generat un real blocaj instituțional, atât prin prelungirea mandatului fostului preşedinte al Consiliului, cât şi prin ducerea la extrem şi perpetuarea unui mod de luare a deciziilor la nivel instituţional de către o majoritate fragilă, la limită, de multe ori cu un singur vot diferență, în care părerile exprimate de ceilalți membri, reprezentanți a mai mult de jumătate din numărul total al magistraților din instanţe şi parchete, sunt complet desconsiderate.

Problema legalității președinției actuale a Consiliului Superior al Magistraturii reprezintă o chestiune esențială pentru buna organizare și desfășurare a activității sistemului judiciar, sens în care ea trebuie să constituie o preocupare pentru toți membrii Consiliului. Orice tergiversare a soluționării acestei problematici nu poate avea decât consecințe negative asupra bunei funcţionări a Consiliului, ceea ce reclamă o abordare responsabilă, corectă și neîntârziată.

În aceste condiții, considerăm că modalitatea prin care vor fi lămurite aspectele litigioase constă în finalizarea demersului judiciar pe care l-am inițiat la data de 13.01.2022, ceea ce presupune discutarea cât mai curând posibil a plângerii noastre prealabile împotriva Hotărârii Plenului CSM nr. 211/16.12.2021 și, în situația în care nu va fi admisă de Plenul Consiliului, continuarea demersurilor în fața unei instanțe de judecată.

Celelalte demersuri judiciare, despre care am luat act din informațiile apărute în spațiul public, respectiv două cereri de suspendare a hotărârii Plenului CSM nr. 211/16.12.2021 și faptul că pe rolul Curţii Constituţionale se află spre soluţionare la data de 9.02.2022 sesizarea de neconstituţionalitate cu privire la Hotărârea Plenului Senatului nr. 1/2022 privind validarea unui membru CSM, nu au condus și nu vor conduce, în opinia noastră, la o clarificare cât mai rapidă a problemei președinției CSM.

Dacă în ceea ce privește cererile de suspendare, instanța nu analizează fondul cauzei, ci condițiile specifice de existență a urgenței și a producerii unui prejudiciu pentru cel care a formulat cererea, în cazul sesizarii de neconstituționalitate, motivul de nelegalitate vizând mandatul de preşedinte CSM ad interim depăşeşte limitele sesizării, în analiza instanţei de contencios constituţional fiind Hotărârea Plenului Senatului nr. 1/2022 privind validarea unui membru CSM, iar nu Hotărârea Plenului CSM nr. 211/16.12.2021.

Astfel, apreciem că motivul constând în lipsa calității de reprezentant legal al președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, care ar afecta legalitatea sesizării Senatului, este inadmisibil, neavând legătură cu constituționalitatea hotărârii Senatului, cererea de validare fiind legal semnată de singurul reprezentant actual al Consiliului, respectiv vicepreședintele acestuia.

Drept urmare, previzibila soluție de respingere ca inadmisibilă a celui de-al doilea motiv de critică din cuprinsul sesizării de neconstituționalitate coroborată cu neanalizarea fondului cauzei în cele două cereri de suspendare şi cu necesitatea tranşării cât mai urgente a problematicii legalităţii preşedinţiei CSM trebuie să conducă la adoptarea de îndată a unei soluţii cu privire la plângerea prealabilă formulată la data de 13.01.2022 în vederea continuării eventualelor viitoare demersuri judiciare în fața instanței de contencios administrativ.

Prin urmare, facem un apel la responsabilitatea colegilor noștri din Consiliu, judecători, procurori și reprezentanți ai societății civile și îi invităm la un dialog real, în care toți să contribuim cu adevărat la rezolvarea acestei probleme și în care să fie arătat respectul datorat fiecăruia dintre noi, în calitate de reprezentanți ai judecătorilor și procurorilor”.

Cine semnează scrisoarea

Judecător Andrea Annamaria Chiș

Judecător Gabriela Baltag

Judecător Evelina Mirela Oprina

Judecător Mihai Andrei Bălan

Procuror Tatiana Toader

Procuror Cristian Mihai Ban

Procuror Florin Deac

Citeşte şi: USR va sesiza CE în legătură cu decizia CSM de a-l elimina din sistem pe judecătorul Cristi Danileţ

Potrivit Ştiripesurse, CSM ar fi trebuit să își aleagă la finalul anului trecut noul președinte. Ambele candidaturi – ale judecătoarelor Andrea Chiș și Gabriela Baltag – au fost respinse. Președintele CSM din mandatul 2021, Bogdan Mateescu, s-a autopropus, iar plenul a votat, în decembrie, ca el să ocupe funcția interimar și după 6 ianuarie, când i-a expirat mandatul, până la organizarea unui nou tur de alegeri.

Citeşte şi: Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă 2022, în imagini. Momentul intrării delegaţiei României în arenă

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Bancnota veche de 500 de lei care se vinde cu bani mulți în 2025. Ce o face atât de specială
Capital.ro
PACE în Ucraina. Anunțul istoric făcut de Trump: E gata!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Mare lovitură dată de Sebastian Stan. A luat fața marilor vedete la Oscar
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Mașinile, interzise de la circulație noaptea. Se aplică între 22:00 și 06:00. Decizie în România
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Furtuna Eowyn lovește Irlanda și Irlanda de Nord: avertizări cod roșu și măsuri extreme de siguranță
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin