Bani de pe pe mii de carduri educaționale au fost blocate- reclamă părinții elevilor păgubiți, deşi valabilitatea lor este de un an de la data emiterii.
Mai multe persoane care au carduri educaționale în valoare de 500 de lei primite anul școlar trecut, au semnalat pentru Edupedu.ro faptul că li s-au retras banii necheltuiți, fără să primească nici o explicație. Emitenții cardurilor spun că banii ar fi trebuit cheltuiți în timpul anului școlar 2023-2024, deși în Ordonanța de Urgență nr. 83, este specificat faptul că tichetul [N. Red. tichetul înseamnă suma] este valabil “un an de la data emiterii”, iar cardurile educaționale nu au fost emise în septembrie anul trecut, ci abia în ianuarie 2024, când a început și încărcarea lor.
Părinții care mai păstraseră bani pe cardurile educaționale de anul trecut, în valoare de 500 de lei s-au trezit cu conturile golite. Mai multe persoane, beneficiare ale acestor carduri au trimis mesaje la redacția Edupedu.ro prin care povestesc că au rămas fără bani pe cardul educațional cu care urmau să cumpere rechizite și îmbrăcăminte pentru copii la școală.
Potrivit unor estimări neoficiale ar fi vorba despre peste 2.600 de tichete educaționale. “Cardul educațional a fost alimentat în februarie 2024. Copilul meu avea deja achiziționat tot ce era necesar pentru acel an școlar, așa că am lăsat cardul ca să îl am pentru clasa întâi în acest an școlar, 2024-2025, să-l folosesc în septembrie. Nu am folosit toată suma mai aveam 350 de lei pe el. Astăzi când să plătesc a fost respinsă tranzacția”, a scris un părinte.
Cardurile sunt emise de 3 companii, iar Edupedu.ro a contactat unul dintre emitenți pentru a afla motivul pentru care banii au fost retrași. “Ministerul a schimbat legea și ni s-a spus că banii trebuiau cheltuiți în anul școlar 2023-2024”, a explicat reprezentanta companiei emitente, contactată telefonic la numărul pus la dispoziție pe site. Mai mult, banii retrași nu vor putea fi returnați, a mai spus persoana cu care am stat de vorbă.
Cei care ne-au scris despre situația în care se află au spus că nimeni nu i-a anunțat că banii ar fi trebuit cheltuiți în anul școlar anterior, iar în lege nu se menționează acest lucru.
Însă cardurile educaționale nu au fost emise în septembrie 2023 ca valoarea lor să expire în septembrie 2024, pentru că cererile s-au depus până târziu, spre final de octombrie, anul trecut. Apoi au urmat verificările veniturilor și listele cu numele beneficiarilor, astfel că abia în ianuarie a fost emisă și distribuită prima tranșă de carduri.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene: Voi trimite o circulară către emitenți pentru a returna banii cât mai repede
Contactat de Edupedu.ro, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu a spus că nu știa despre situație dar se va rezolva cât de curând. “Eu am aflat de situație de la dumneavoastră. Am verificat situația, urmează ca Ministerul să transmită către emitenți să returneze banii beneficiarilor în cauză, cât mai repede, astfel încât oamenii să poată folosi banii”, a spus ministrul.
Ce se poate cumpăra cu cardurile educaționale
Nici în acest an școlar, 2024-2025, elevii de clasele primare și gimnaziu și preșcolarii care au nevoie de tichetele educaționale în valoare de 500 de lei pentru a cumpăra rechizite și îmbrăcăminte nu le vor primi înainte să înceapă școala, pe 9 septembrie.
Părinții copiilor de grădiniță și elevilor defavorizați care au venituri reduse și se încadrează în condițiile prevăzute de ordonanța nr. 83/2023 trebuie să depună la secretariatul școlii o cerere pentru a primi cardurile educaționale în valoare de 500 de lei, până în data de 3 octombrie.
Deși programul european care se desfășoară în perioada 2023-2027 ar trebui să fie un sprijin pentru familiile care nu își permit să le cumpere copiilor rechizite și îmbrăcăminte, OUG nr. 83/2023 prevede că cererile se depun în termen de „25 de zile calendaristice de la începutul cursurilor”. Asta pentru că nu există o bază de date completă a Ministerului Educației cu numărul de elevi înscriși în următorul an școlar, spun surse pentru Edupedu.ro.
Amintim că banii pentru rechizite prin acest program nu au ajuns niciodată la elevi și părinți înainte să înceapă școala. Anul trecut școlar, primii bani au fost virați abia la finalul lunii ianuarie, la 5 luni de la începerea școlii, iau în ultima săptămână de școală aproximativ 5 mii de elevii încă nu primiseră cardurile.