Scandal în educaţie. Brambureală cu clasa pregătitoare: Ministerul aduce argumente contradictorii

După ce luni de zile, părinţii, profesorii şi copiii au aşteptat lămuriri legate de înscrierea în clasa întâi, Ministerul Educaţiei vine cu informaţii care bulversează pe toată lumea. După aproape o lună de când a fost publicată metodologia înscrierii, Ministerul Educaţiei face prima intervenţie publică pe această temă. Intervenţie care nu face altceva decât să-i deruteze şi mai mult pe părinţi.
Romania TV
23 feb. 2012, 10:46
Scandal în educaţie. Brambureală cu clasa pregătitoare: Ministerul aduce argumente contradictorii

Cei mai multi părinţi sunt nemultumiţi de şcoala la care au fost arondaţi, fie că aceasta este prea departe de casa, fie ca nu este îndeajuns de performantă.

Ei s-au gândit chiar să-şi facă mutaţie în circumscripţia altei scoli pe care şi-o doresc. O altă problemă este legată de modul în care au fost făcute aceste circumscripţii după recensamânt. Unele şcoli şi-au dat seama că trebuie să primească prea mulţi elevi, iar altele prea puţini, aşa că unele străzi au fost date altei şcoli, aşa că unii părinţi ar putea să fi făcut degeaba aceste mutaţii.

VEZI AICI METODOLOGIA ÎNSCRIERII ÎN CLASA ZERO

O altă problemă mai este reprezentată şi de arondarea străzilor, astfel încât unii elevi acum sunt obligati să meargă pe jos chiar şi jumătate de oră pâna la şcoală, deşi cea mai apropiată şcoală de casă este la doar 2 minute. De asemenea, părinţii mai sunt nemultumiţi şi de faptul că s-ar putea să nu existe mobilier adecvat şi nici cadre didactice bune. Înscrierile pentru clasa pregătitoare şi clasa I încep pe 5 martie. „Clasa pregătitoare nu este o sperietoare, clasa pregătioare este în interesul copiilor„, a declarat secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Oana Badea. Ea a precizat că totul a fost pregătit din timp, că au existat întâlniri pregătitoare, asta în condiţiile în care, atunci când vine vorba despre clasa zero, atât părinţii, cât şi cadrele didactice ridică din umeri.

153 de mii de pagini web fac referire la abandonul şcolar în ţara noastră. Lipsa de investiţii în educaţia timpurie a dus la un rezultat pe care România nu şi-l doreşte. În 22 de state europene, legea stabileşte debutul învăţământului obligatoriu la şase, cinci sau chiar patru ani. Majoritatea au optat pentru vârsta de şase ani. România este a paisprezecea ţară europeană în care învăţământul obligatoriu va începe la şase ani. Aproximativ 20% din copiii cu vârste cuprinse între 3-6 ani nu calcă nici măcar o zi la gradiniţă. Statul trebuie să se îngrijească de aceşti 20 la sută„, a explicat secretarul de stat Oana Badea.

Legea 1 pe 2011 spune că învăţământul preuniversitar debutează cu clasa pregătitoare şi că se face în jurul vârstei de 6 ani, după anul acesta trebuie să devina regulă. Excepţiile la aceasta lege sunt reglementate de lege, nu pot fi în afara cadrului legal. În interes educaţional, un copil poate fi înscris direct în clasa doua, dacă este în interesul lui educaţional, dacă are abilităţi excepţionale„, a mai precizat Badea.

Oficialul ministerului Educaţiei a mai spus că arondarea este o sarcină care ar fi trebuit să revină Inspectoratelor Şcolare în colaborare cu autorităţile locale.

Cu doar câteva zile înainte de începerii înscrierilor în clasa pregătiroare şi în clasa I, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei susţine că recensământul realizat până acum urmează să fie centralizat.  „Se pot ajusta datele planului de şcolarizare, dar nu se poate trece peste capacitatea de cuprindere a unităţii şcolare. Copiii vor avea acelaşi învăţător de la clasa pregătitoare, până la clasa a IV-a.  Există şi această etapă în metodologie, în care se pot ajusta planurile cu cirfa de şcolarizare. Există însă un criteriu: capacitatea fizică a spaţiului„, a explicat Badea.

Secretarul de stat a precizat că toate clasele vor fi dotate cu mobilier modular, pentru aceasta fiind deja previzionaţi bani în buget. Această clasă pregătitoare are scopul de a garanta „egalitatea de şanse şi acces la un loc în şcoală tuturor copiilor”, a mai explicat Oana Badea.

Cum garantează ministerul un loc în şcoli fiecărui copil?

Potrivit oficialului Ministrului Educaţiei, fiecare copil are garantat un loc în şcoala cea mai apropiată de casă, cu menţiunea că Bucureştiul este un caz aparte. „România este mare. În cea mai mare parte a României, părinţii îşi dau copiii la cea mai apropiată şcoală. Aceştia pot fi liniştiţi că vor avea un loc în acea şcoală. Ei au un loc rezervat”, a spus Badea.

Cei care doresc să-şi înscrie copilul la o şcoală anume, care nu face parte din circumscripţia la care este arondat, o vor face la cerere specială şi se vor bate pe locurile rămase libere la şcoala respectivă. De asemenea, o altă etapă a înscrierii prevede că fiecare şcoală are un criteriu după care primeşte copiii din alte circumscripţii. Potrivit metodologiei, fiecare şcoală are obligaţia, până la o anumită dată, să facă public criteriul de delimitare.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
De la ce tensiune în sus poți face AVC. Află valorile normale, dar și cele care te trimit de urgență la medic
Capital.ro
România s-a despărțit de titanul scenei românești! Muzica lui a răsunat în toate sălile. Este de neînlocuit
Playtech.ro
În câte zile trebuie să consumi ouăle vopsite de Paște. Cum se păstrează corect, să nu se strice
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cele trei secrete ale longevității unui medic de 102 ani: „Mănânc un aliment foarte ieftin de la vârsta de 6 ani”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Orașul din România unde salariul mediu a sărit în aer. Cifrele sunt fantastice
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
SINGURUL mall deschis de Paște, în Capitală. Aici poți să-ți faci cumpărăturile duminică, 20 aprilie 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, înlocuit. A căzut cortina, secretul s-a aflat: El recunoaște că e o amenințare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ajutor financiar înainte de Paște! Ce trebuie să știi dacă ai pensie sub 2.574 de lei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Cutiuța muzicală: toaca – sunetul care nu cere aplauze, dar ne răscolește sufletul