Patru asociaţii care lucrează în nordul Franţei au publicat un raport miercuri în care precizează că au avut loc peste 600 de incidente de intimidare între noiembrie 2017 şi iulie 2018.
Formele de intimidare variază, de la verificări excesive, percheziţii agresive, ameninţări, insulte, la violenţă fizică.
Conform raportului, 37 de cazuri au implicat violenţă fizică. Poliţiştii au trântit voluntarii la pământ, le-au sustras telefoanele şi au forţat oamenii să se îndepărteze de zonele unde urma să fie distribuită mâncarea.
În unele cazuri poliţia franceză a vizat doar voluntarii britanici, oprindu-i din a distribui mâncare şi apă.
Maddy Allen, managerul Help Refugees, o asociaţie caritabilă britanică implicată în Calais, a declarat: „Violenţa şi intimidarea a fost raportată împotriva voluntarilor de toate naţionalităţile, dar voluntarii britanici au fost luaţi în vizor în mod special, mai ales privind distribuirea de alimente şi apă în Dunkirk. Este extrem de îngrijorător. Autorităţile nu au niciun drept legal de a opri şi lua la ţintă voluntarii britanici”.
La sfârşit, în raport este precizat: „Autorităţile franceze nu doar că îşi ignoră obligaţiile privind drepturile omului, dar restricţionează în mod activ iniţiativele voluntarilor din Calais”.
După ce în octombrie 2016 s-a închis tabăra imensă de imigranţi din Calais, sute de oamenii dorm pe străzi în nordul Franţei în condiţii precare şi fără acces către servicii sanitare.
Organizaţiile de caritate şi mai multe ONG-uri încearcă să distribuie alimente şi apă în Calais iar anul trecut au comunicat că autorităţile franceze îi împiedică să furnizeze ajutor umanitar.