ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. La şedinţa inedită din curtea Parlamentului au venit opt deputaţi, printre care Mircea Dolha (PNL), Bogdan Diaconu (neafiliat), Mihai Deaconu (PPDD), Aurelian Mihai (neafiliat), Ovidiu Raeţchi (PNL), Eugen Tomac (PMP).
Deputatul liberal Mircea Dolha a declarat că membrii comisiei i-au invitat pe ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, şi pe ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, pentru a discuta despre votul în turul II în dispora, însă Teodor Meleşcanu a anunţat că nu poate să participe.
„Este cvorum, deşi nu avem nevoie. I-am invitat pentru a ne prezenta cum vor rezolva situaţia procesului electoral din Diaspora. Am trimis invitaţii în scris, am primit răspuns în scris”, a declarat deputatul Mircea Dolha, vicepreşedinte al comisiei.
Acesta a citit şi răspunsul lui Meleşcanu, care susţine că dialogul dintre Parlament şi Guvern este important, însă conducerea Camerei Deputaţilor i-a comunicat că şedinţa comisiei nu a fost convocată regulamentar.
ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Dolha a mai arătat că jurnaliştii au fost invitaţi să participe la lucrările comisiei, însă nu li s-a permis accesul în clădirea Parlamentului, de la secretariatul general comunicându-li-se că presa ar putea intra fără reportofoane şi camere de luat vederi.
Astfel, deputaţii au ieşit în curtea Palatului Parlamentului, unde au făcut declaraţii de presă.
Deputatul PMP Eugen Tomac a declarat că miniştrii, „într-un total dispreţ faţă de români şi faţă de parlamentari”, au respins această invitaţie. „Faptul că nu aveţi acces pentru a avea un dialog reprezentintă un abuz fără precedent”, le-a mai spus Tomac jurnaliştilor, după ce conducerea Camerei Deputaţilor a interzis accesul presei în clădire.
„Actualul Guvern manifestă un dispreţ total faţă de românii din afara graniţelor„, a concluzionat deputatul.
ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Deputatul neafiliat Bogdan Diaconu, vicepreşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, a declarat că va cere anularea alegerilor dacă duminică diferenţa de voturi dintre primul şi cel de-al doilea candidat ‘se apropie’ de numărul de români care nu şi-au putut exercita dreptul de vot.
‘Atrag atenţia pe această cale ministrului de externe şi premierului Victor Ponta, care este responsabil pentru organizarea alegerilor, că dacă există un număr de români care nu şi-au putut exercita dreptul la vot care se apropie de diferenţa dintre primul clasat şi al doilea clasat candidat duminică, vom cere anularea alegerilor şi este motiv constituţional de anulare a alegerilor’, a declarat Diaconu presei, în faţa Palatului Parlamentului.
ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Marţi, Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării anunţa, printr-un comunicat, că urma să aibă, miercuri, o întrevedere cu miniştrii Teodor Meleşcanu şi Bogdan Stanoevici pe tema desfăşurării votului în diaspora în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale.
Într-un comunicat remis ulterior acestui anunţ, conducerea Camerei Deputaţilor aprecia că iniţitiva membrilor Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor de a-i invita pe Teodor Meleşcanu şi Bogdan Stanoevici nu respectă prevederile Regulamentului Camerei.
Teodor Meleşcanu a fost numit luni ministru de Externe, după ce Titus Corlăţean a demisionat de la conducerea MAE.
Săptămâna trecută, în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară şi din străinătate au avut loc manifestaţii de protest faţă de modul în care a fost organizat votul în diaspora la primul tur al prezidenţialelor, manifestaţiile având şi un caracter antiguvernamental.