Opoziţia a depus mii de amendamente pe bugetul de stat pe 2018. Termenul limită pentru depunerea acestora a expirat

Bugetul de stat pe anul viitor intră de astăzi în Parlament, iar senatorii şi deputaţii au avut termen până luni la ora 9:00 să depună amendamente. Opoziţia a depus mii de amendamente şi contestă calendarul hotărât de conducerea Senatului şi Camerei Deputaţilor. 
Romania TV
11 dec. 2017, 09:39
Opoziţia a depus mii de amendamente pe bugetul de stat pe 2018. Termenul limită pentru depunerea acestora a expirat

Astăzi este termenul limită pentru depunerea amendamentelor, iar cei din opozitie au pregătit mii de amendamente pe motiv ca sunt nemultumiti de modul cum arata bugetul. 

Peste 3.000 de amendamente au fost deja depuse de PMP la bugetul pe 2018. Parlamentarii cer bani pentru metroul din Drumul Taberei, grădinițe și creșe ,dar și pentru continuarea lucrărilor la centura Bucureştiului. PMP solicită celor de la PSD să adapteze bugetul ţării la realităţile României, să nu risipească banii românilor doar pe programe ce încurajează nemunca şi să aloce fonduri către domeniile a căror dezvoltare ar putea aduce mai multă prosperitate ţării.

Nici USR-ul nu s-a lăsat mai prejos. Potrivit deputatului Claudiu Năsui, USR a depus 270 de amendamente la proiectul legii bugetului de stat pe 2018, cele mai multe vizând investiții în infrastructură, sănătate și educație. 

„Am depus 270 de amendamente care privesc textul legii și anexele. În general, ceea ce ne dorim sunt mai puțini bani în PNDL, în faimosul program din pixul domnului Dragnea — pușculița partidelor—și dorim mai mulți bani pentru investiții concrete în infrastructură, sănătate, educație. Nu am prioritizat o zonă anume. De exemplu, pentru educație ne dorim consolidarea școlilor. Credem că acolo ar trebui transferate resursele”, a afirmat Năsui, la Parlament.

El a mai spus că dorința cea mai mare este să fie începută autostrada Târgu Mureș — Iași, USR depunând un amendament în acest sens. Năsui a menționat că în acest an nu au fost depuse amendamente pentru majorarea sumelor alocate bisericilor.

„Pentru biserici, în acest an nu are USR amendamente. Anul acesta nu avem aceste amendamente. Amendamentele noastre s-au concentrat pe educație, sănătate, infrastructură”, a adăugat Năsui.

El a susținut că proiectul de buget pe acest an este „o prelungire a politicilor din anul 2017”, fiind „înghesuite cât mai multe lucruri”.

„Din păcate, constatăm o prelungire a politicilor din anul 2017. Constatăm un buget în care au fost înghesuite cât mai multe lucruri, au fost supraevaluate cheltuieli și venituri. Avem exemplu flagrant de supraevaluare de venituri la capitolul TVA, unde preconizarea este că vor crește veniturile cu 16% datorită TVA split, lucru total neplauzibil. În rest, avem o creștere foarte mare cu asistența socială care încă o dată va domina bugetul, dar și acolo constatăm faptul că ea este subevaluată. Temerile pe acest buget este că deficitul nu va putea fi ținut sub control decât dacă fie se taie din investiții, lucru care s-a întâmplat în 2017 (…) și mai avem o temere că se va întâmpla ce s-a întâmplat în 2017 și anume creșteri de taxe și impozite”, a mai spus Năsui.

Începând de miercuri şi până sâmbătă sunt programate dezbateri pe amendamente pentru redactarea raportului în cadrul comisiilor de buget, iar votul final în plenul reunit al Parlamentului va avea loc pe 21 decembrie.

Proiectul de buget pentru 2018 este construit pe o creştere economică de 5,5%, inflaţie medie anuală de 3,1%, curs mediu de 4,55 lei/euro şi câştig salarial mediu net lunar de 2.614 lei. Deficitul bugetar (cash) este estimat la 2,97% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,96% din PIB, cu încadrare în ţinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht.

În proiectul de buget sunt prevăzute resursele necesare pentru acordarea de vouchere de vacanţă pentru toţi salariaţii din sistemul public, creşterea salariului minim şi mediu net în întreaga economie (public şi privat) cu 9%, majorarea, de la 1 iulie, a pensiilor cu 10% şi a pensiei minime cu 23%, potrivit Guvernului. Legat de persoanele cu dizabilităţi, bugetul prevede creşterea indemnizaţiei acestora cu 30% de la 1 ianuarie.

În acelaşi timp, în buget s-au alocat 4,5 miliarde lei pentru programele de ajutor de stat care vor demara anul viitor.

Veniturile bugetare proiectate pentru 2018 sunt estimate la 287,5 miliarde lei, respectiv 31,7% din PIB. Cele mai mari ponderi in veniturile bugetare pe 2018 le înregistrează contribuţiile sociale, cu 10,1%, urmate de TVA cu 6,8%, accize cu 3,3%, impozit pe salarii şi impozit pe venit cu 2,3% din PIB.

Cheltuielile bugetare pentru anul 2018 sunt estimate la 314,5 miliarde lei miliarde lei, ceea ce reprezintă 34,6% din PIB.

Totodată, cheltuielile de personal sunt estimate la 81,2 miliarde lei, o creştere de 11,6 miliarde lei faţă de anul 2017, pe fondul aplicării Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Cheltuielile cu asistenţa socială ajung în 2018 la 98,6 miliarde lei, respectiv 10,9% din PIB.

Cheltuielile cu bunurile şi serviciile vor fi în anul 2018 – 39,9 miliarde lei (4,4% din PIB), în timp ce cheltuielile cu datoria publică sunt estimate la 12,1 miliarde lei ( 1,3 % din PIB), potrivit proiectului. Cheltuielile cu investiţiile în anul 2018 vor fi de 38,5 miliarde lei ( 4,2% din PIB), în creştere cu 13 miliarde lei faţă de anul 2017, potrivit estimărilor Guvernului.

Guvernul vrea să aloce mai mulţi bani anul viitor pentru mai multe ministere, în special pentru Ministerul Economiei, Ministerul Culturii, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Ministerul Educaţiei, dar vrea să taie din bugetele Ministerului Muncii, Ministerului Justiţiei, Ministerului Muncii şi Ministerului Justiţiei.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Orașul important din UE care a devenit plin de șerpi și șobolani. E vizitat de foarte mulți români
Capital.ro
Un milion de români pot fi chemați în armată. Bărbații cu vârste între 20 și 35 de ani sunt obligați
Playtech.ro
Se aplică de la 1 septembrie pentru românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei. Veste bună venită direct de la Casa Națională de Pensii, vizând impozitarea
DailyBusiness
Șeful Casei de Pensii face un anunț IMPORTANT. Promisiunile încep să curgă de anul viitor!
Adevarul
Cine sunt cei doi britanici condamnați la închisoare după ce au atacat mașina unor români în Hull. Dezvăluiri incendiare din sala de judecată
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Cum ne detectează țânțarii mirosul. Descoperirile specialiștilor
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Roberta și-a pierdut viața la volanul autospecialei de poliție pe care o conducea! Avea doar 21 de ani
Cancan.ro
Ea e Cătălina Iacob, tânăra care a murit în Brâna Aeriană din Munţii Bucegi. Iubea traseele montane şi urşii
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Valabilitatea permisului de conducere va fi redusă! Anunț pentru cei care au categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Lacul Comana, afectat grav de secetă: Efectele schimbărilor climatice sunt tot mai vizibile
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...