Proiectul Roşia Montană va fi dezbătut de senatori în procedură de urgenţă

Senatorii vor dezbate în procedură de urgenţă proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România.
Filip Stan
09 sept. 2013, 14:18
Proiectul Roşia Montană va fi dezbătut de senatori în procedură de urgenţă

Senatorii au aprobat, cu 91 de voturi „pentru”, 18 voturi „împotrivă” şi o abţinere, dezbaterea proiectului în procedură de urgenţă. Votul senatorilor a urmat unor intense dezbateri pe tema oportunităţii exploatării de la Roşia Montană, potrivit Agerpres.

Actul normativ care a venit de la Guvern a fost discutat în Biroul Permanent al Senatului.

Împotriva proiectului, care a venit la Senat în forma propusă de Guvern, s-a exprimat grupul parlamentar al PDL, în timp ce UDMR, prin vocea senatorului Verestoy Attila, a lăsat pe seama Guvernului această responsabilitate, considerând că trebuie să o ducă până la capăt.

Preşedintele grupului senatorial al PDL, Cristian Rădulescu, a arătat că trimiterea la Parlament a proiectului Roşia Montană nu este o soluţie, pentru că e nevoie de o largă dezbatere.

„Acum se cere o procedură de urgenţă care eludeză dezbaterea adevărată”, a spus Rădulescu, care a atras atenţia, între altele, asupra faptului că acest proiect nu are avizele necesare.

„Mai erau vreo opt instituţii care, în opinia Ministerului Justiţiei, trebuiau să-şi exprime opinia la proiectul de lege şi nu ştiu dacă au făcut-o. (…) Va binevoi doamna Rovana Plumb să ne dea avizul de mediu? O asemenea întoarcere a procedurilor n-am mai văzut”, a spus, în timpul dezbaterilor, Cristian Rădulescu.

Senatorul democrat-liberal a mai spus că n-a fost solicitat avizul Consiliului Economic şi Social la proiect, existând un singur aviz – cel al Consiliului Legislativ.

„Sincer, îmi pare rău că un coleg pe care îl preţuiesc atât de mult şi care a fost prezent la Biroul Permanent a văzut propunerea pe care am făcut-o şi aprobarea care s-a dat. Atunci am explicat de ce am cerut procedură de urgenţă, pentru că mai mulţi lideri, chiar domnul preşedinte Blaga, domnul preşedinte Antonescu şi mai mulţi deputaţi au spus că, în principiu, ei nu sunt de acord cu acest proiect. (…) Şi atunci am convenit cu o excepţie, că e bine să mergem pe această procedură, ca să dăm un răspuns mai rapid celor care îl aşteaptă”, a declarat, la rândul său, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, care a spus despre Cristian Rădulescu că acum este ‘provocat de valul de simpatie al străzii’.

Ilie Sârbu a menţionat că nu există un punct de vedere comun printre senatorii puterii şi a subliniat că aceste probleme nu au fost inventate de Guvern.

„Aceste probleme nu le-a inventat Guvernul, le-a inventat preşedintele Băsescu – a fost promotorul acestei idei, a susţinut-o (…), dânsul chiar a plâns de grija minerilor şi a minelor. Acum nu mai plânge şi nu cred că e corect să punem problema aşa (n.r. – cum a pus-o PDL). Nu are niciun fel de conotaţie specială. Guvernul a făcut ceea ce trebuia să facă, a mers mai departe cu ceea ce a găsit. Sunt foarte multe reparaţii pe care le are de făcut actualul Guvern şi pe care încearcă să le rezolve. Va reuşi, nu va reuşi, nu ştiu”, a arătat Sârbu.

Senatorul PC Tudor Barbu a subliniat că grupul parlamentar al conservatorilor este consecvent cu votul dat în Biroul Permanent pe procedura de urgenţă.

„Nu cred că în plen lucrurile ar avea motive să se schimbe, după ce preşedintele PSD, preşedintele PNL şi conducerea PC şi-au expus punctele de vedere încă de săptămâna trecută. (…) Nu cred că are sens să tergiversăm, să invităm toţi experţii ca să fie majoritar negativi. Mi se pare un gest de colegialitate – am decis la nivelul conducerii PC, în cadrul grupului senatorial, că noi vom cere într-o procedură de maximă urgenţă evaluarea la nivelul Guvernului a înfiinţării unei companii de exploatare a resurselor miniere, ca şi interesul naţional să fie acoperit şi pus în folosul a milioane de români. Aurul de la Roşia Montană nu este doar al Apusenilor, este al tuturor românilor”, a detaliat Tudor Barbu.

Venit la tribună, preşedintele PDL, senatorul Vasile Blaga, a remarcat ‘o situaţie paradoxală, într-un teatru al absurdului’.

„Sunteţi 70% în Parlament susţinători ai actualului Guvern. Guvernul acesta, pe care îl susţin 70%, a venit şi ne-a transmis un proiect de lege fără zece avize. Nu cred că aţi mai auzit undeva în lume ce-am auzit de la ministrul Mediului, că dânsa, ca specialistă, ministerul, ca specialist, aşteaptă poziţia politică a noastră să dea avizul. Ca să nu mai spun că doamna ministru al Apelor a zis la fel. Ca să nu vă mai spun că răspunsul Ministerului Justiţiei ridică probleme de constituţionalitate”, a spus Blaga.

Vasile Blaga şi-a întrebat colegii din Senat care aparţin de USL care este motivul pentru care proiectul Roşia Montană a mai ajuns la Parlament, dacă liderii USL nu-l susţin.

„Şefii dumneavoastră de partide nu susţin proiectul de lege. Ce mai discutăm în Parlament? Vreţi o moţiune de cenzură, pe care n-o putem depune, că nu avem numărul de voturi, să sancţionaţi indirect propriul vostru guvern? (…) Unde aţi mai auzit ca primul-ministru al României să trimită către noi un proiect de lege pe care spune că nu-l susţine? Din aceste considerente, eu nu-mi schimb punctul de vedere de dimineaţa până seara, ci domnul Ponta. Vrem locuri de muncă la Roşia Montană, foarte bine (…), dar să spuneţi cum veţi crea locuri de muncă”, a continuat Vasile Blaga.

În replică, Ilie Sârbu i-a spus acestuia ‘că a pus o întrebare în vânt’, în condiţiile în care Guvernul este pus în situaţia de „a plăti sancţiuni”.

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, senator PDL, a reamintit că proiectul Roşia Montană a fost unul dintre subiectele pentru care a căzut Guvernul pe care l-a condus, alături de cel privind gazele de şist.

„După un an de zile, chestiunea gazelor de şist şi Roşia Montană sunt tratate în cu totul alţi termeni. Pe bună dreptate, ne întrebăm de ce a fost nevoie să cadă un guvern. (…) Acum se cere procedură de urgenţă, după ce, după un an de zile, USL nu a atins niciodată acest subiect. Astăzi, că avem manifestare în stradă, apare procedura urgenţei pe un proiect care nu are toate avizele. Dacă un guvern în exerciţiu nu are curajul să-şi asume responsabilitatea…”, a spus Ungureanu care a susţinut că aspectele invocate de premierul Victor Ponta referitoare la o redevenţă mai mare şi la creşterea participaţiilor statului fuseseră deja negociate de fostul guvern Boc.

Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a subliniat că, chiar dacă parlamentari USL ar sancţiona Guvernul prin anumite atitudini, acesta reprezintă un lucru benefic pentru democraţia parlamentară.

El le-a spus apoi colegilor democrat-liberali că USL funcţionează mai puţin bine decât ar dori, dar mult mai bine decât îşi închipuie adversarii politici, şi că au avut posiblitatea să sancţioneze Guvernul, dar nu au făcut-o.

„De ce susţinem procedura de urgenţă? Avem sondaje – 75% dintre cei de acolo doresc exploatarea. Pe de altă parte, există o evidentă opoziţie la acest proiect. Procedura de urgenţă este corectă, tocmai pentru că Senatul, nefiind cameră decizională, va da un semnal către societatea românească. Societatea românească este şi ea divizată, pentru că există confuzii (…) şi cred că e bine ca Senatul să dea un semnal către societatea românească şi să-l dea repede”, a argumentat senatorul liberal.

Senatorul UDMR Verestoy Attila a criticat faptul că Guvernul a trimis acest act normativ la Parlament.

„Noi credem că a da o responsabilitate Parlamentului în a lua acte care sunt un privilegiu dar şi o obligaţie a guvernării nu este un lucru pe care l-am putea accepta. Cred că aceste măsuri trebuie luate de Guvern, asumate de Guvern cu toate consecinţele lor. De aceea, noi şi acum credem că acest Guvern trebuie să ducă treaba lui până la capăt, să-şi facă analizele, calculele, o muncă de lămurire în care, sigur, trebuie să implice nu numai politicieni dar şi specialişti pentru a lămuri o problemă complexă cum este cea despre care vorbim. Nu cred că Parlamentul este organul care să guverneze şi să ia măsuri de acest gen. Guvernul este cel care ar trebui să fie responsabil”, a subliniat senatorul UDMR.

DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Spynews
Zodiile care vor fi lovite de noroc în perioada 3 - 9 februarie 2025. Acești nativi vor putea să creeze tot ce își doresc în viața lor
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Cine este patronul 5 to Go. Lanțul de cafenele a împânzit România și a devenit cel mai mare din Europa Centrală și de Est
Capital.ro
Călin Georgescu va fi eliminat! Candidatura lui va fi contestată și respinsă de CCR. A făcut o greșeală imensă
Playtech.ro
Ce trebuie să faci în februarie pentru ca trandafirii tăi să se umple de flori în primăvară. Tratamentul preventiv care îi
DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Adevarul
„Îngerul morții copiilor s-a întors”. Dr. Mihai Craiu, avertisment sumbru despre o boală gravă care face prăpăd: „Nu este glumă!”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețeta de papanași a Simonei Gherghe. Ce pune prezentatoarea Mireasa în aluat ca preparatul să iasă pufos 
Spynews
Produsul din casă pe care îl folosești des, fără să știi cât este de periculos. E mai nociv decât folia de aluminiu
Evz.ro
Trei rețete de pâine dietetică. Nu te-ai fi gândit că poate fi preparată din aceste ingrediente
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu. Un celebru medic psihiatru: Este un psihopat, un sociopat, un anarhist și un populist
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Mercenarii români ajunși în siguranță acasă după misiunea din Congo
MediaFlux
TRUMP amenință INCLUSIV ROMÂNIA. Nimeni nu știe ce are de gând să facă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Gura bate Guru: aurul monoatomic și profetul fără minte