Percheziţii se desfășoară într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, zădărnicirea combaterii bolilor și comercializarea de produse alterate, precizează Poliţia Română.
„Din cercetări a reieșit că, în cursul anului 2018, ar fi fost fabricate și comercializate către diverse unități spitalicești de pe teritoriul național produse biocide utilizate la dezinfecția suprafețelor, care nu îndeplineau standardele de performanță în distrugerea bacteriilor”, se arată în comunicatul Poliţiei.
Echipele participante la operaţiune sunt constituite din poliţişti din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice, Institutului Național de Criminalistică și Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale.
Potrivit ziarulincomod.ro, una dintre firmele vizate de anchetă ar fi SC Al Carina SRL, din Prahova, a doua cea mai mare firmă în acest domeniu. Patronul firmei Al-Carina din Ploieşti, care surclasase la un moment dat Hexi Pharma având cel mai mare contract de achiziţii de biocide, declara, în 2016, pentru News.ro, că firma sa vinde dezinfectanţi pe piaţa românească din 1996, produsele fiind importate din Germania.
Ministrul Sorina Pintea a declarat la România TV, că Ministerul Sănătății a depus o plângere penală după ce inspectorii direcțiilor de sănătate publică au făcut controale şi, în urma analizei, au fost constatate neconformităţi la trei produse.
„Având în vedere că există deja o anchetă în curs, există deja deschis un dosar penal, pot doar să vă spun că în cursul anului trecut inspectorii sanatari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică au prelevat probe de produse biocide cu aplicaţie în sectorul medical. Este vorba despre un control pe care inspectorii DSp l-au făcut privind aceste aspecte. S-au analizat 15 produse biocide. În urma analizei au fost constatate neconformităţi la trei produse. Am refăcut aceste analize, neconformităţile au persistat. Prin urmare am demarat controale la firmele care au furnizat aceste biocide. Pentru că aceste controale nu au putut fi finalizate, întrucât nu s-au găsit la faţa locului persoane sau depozitele erau închise, Ministerul Sănătăţii a făcut o plângere în acest sens, în data de 10 ianuarie. Neconformităţile au ieşit la fungicide (…), noi am ridicat doar nişte mostre. Dosarul penal deschis acum va scoata în evidenţă faptul că, dacă aceste aspecte se confirmă sau nu la toate loturile, la tot ce s-a produs de către aceste firme. (…) Produsele despre care vorbim erau biocide de primă etapă, prin urmare dacă se respectă procedurile întocmai, aceste biocide nu ar trebui să influenţeze negativ. Dar sunt nişte neconfomităţi pe care noi trebuia să el sesizăm, ca acestea să fie verificate”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, într-o intervenţie telefonică la România TV.