SCANDAL în SĂNĂTATE. De la începutul lunii aprilie, dată la care va intra în vigoare noul contract cadru al medicilor de familie, se va restricţiona şi numărul pacienţilor care vor putea fi consultaţi gratuit de către medicii de familie, scrie curier.ro.
Astfel, doar 20 de pacienţi vor putea primi ajutor, zilnic, din partea medicilor de familie, iar cei care depăşesc acest număr trebuie să plătească consultaţia şi nu vor putea primi reţete compensate sau gratuite şi nici bilete de trimiteri.
Medicii de familie sunt confuzi, deoarece nu au apărut normele metodologice de aplicare a contractului cadru pe anul 2014 şi în prezent se lucrează pe baza actelor adiţionale la vechiul contract din 2013.
Citeşte şi Ce informaţii va conţine cardul naţional de sănătate cu care vom merge la medic în 2014
„Nu am înţeles exact ce se va întâmpla de la 1 aprilie. În prezent, al 21-lea pacient care e neprogramat plăteşte consultaţia, dar primeşte acte medicale ca reţetă, bilet de trimitere, etc. Se presupune că de la 1 aprilie nu mai avem voie să-i dăm nici reţetă, nici bilet de trimitere. Toţii colegii mei au peste 20 de pacienţi la consultaţie în fiecare zi. Pe cei cronici îi programăm, dar urgenţele şi cei cu boli acute vin când au nevoie. Dacă am mai multe urgenţe, ce fac cu cel programat, că nu voi mai putea să-i dau nimic! Normele la noul contract n-au apărut şi totul e în ceaţă”, a declarat Mariana Boşneag, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Argeş.
Citeşte şi Ministerul Sănătăţii: Medicii de familie şi specialiştii vor putea prescrie mai multe analize
Numărul limitat de consultaţii zilnice a mai fost introdus şi în alte contracte cadru ale medicilor de familie, dar la care s-a renunţat în urmă cu doi ani din motive obiective.
„Până acum doi ani tot aşa s-a procedat: doar 20 de pacienţi îi puteam consulta zilnic. În ultimele două contracte cadru s-a renunţat la acest lucru, iar legea ne-a permis să efectuăm zilnic mai multe consultaţii. Noi nu avem ce face. Am spus în nenumărate rânduri că pacienţii trebuie să facă petiţii pentru ca să încheie un contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, contract în care să le fie clasificat clar ce drepturi au, la câte consultaţii au dreptul, ce analize pot să-şi facă, etc. Aşa se procedează în alte state şi atunci lucrurile sunt mult mai clare”, a declarat, pentru Monitorul de Cluj, Emiliana Coştiug, vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Cluj.
Citeşte şi Ce cuprinde NOUA LISTĂ de MEDICAMENTE COMPENSATE şi gratuite