Scandal înainte de adoptarea bugetului. Mai multe categorii din Sănătate ameninţă cu proteste din cauza discrepanţelor salariale

Din toate datele publice prezentate până în prezent, presiunea asupra construcției bugetului pe 2019 este imensă având în vedere impunerea un deficit de 2,55%, așa cum a afirmat ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici. În noul buget, conform afirmațiilor, Sănătatea va primi mai mulți bani.
Alina Costache
31 ian. 2019, 12:10
Scandal înainte de adoptarea bugetului. Mai multe categorii din Sănătate ameninţă cu proteste din cauza discrepanţelor salariale

Biologii, chimiștii, biochimiștii, farmaciștii, psihologii sau kinetoterapeuții speră ca noul buget pe 2019 va include și sumele necesare pentru aducerea salariilor la nivelul de pregătire și muncă depusă pe care-l merita acești profesioniști.

Legea salarizării a creat numeroase discrepanțe între categoriile profesionale din sănătate, astfel încât acum exista cazuri în care un absolvent cu studii medii câștigă cu aproximativ 1000 sau 2000 de lei mai mult decât unul cu studii superioare. În cazul, biologilor, biochimiștilor sau chimiștilor din sistemul medical, de la un nivel de salarizare apropiat de medicul specialist s-a ajuns la situația unui raport de 4:1 între salariile acestora, iar asistenții medicali câștigă cu mult peste aceste categorii profesionale.

Biologii au atras atenția încă din 2017 asupra inechităților apărute în legea salarizării, când legea era prezentată într-o formă draft.  În anul 2018, Ministerul Muncii și Justiției Sociale i-a ignorat complet și nu au fost primiți la discuțiile care au avut loc pe baza noii legi a salarizării. De aceea, biologii, chimiștii și biochimiștii, în aprilie 2018, independent de organizația lor profesională, au organizat un protest în fața Ministerul Muncii și Justiției Sociale care nu a reușit să înduplece factorii de decizie, dar care i-a motivat și mai mult să continue acțiunile de protest.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, în anul 2019, a afirmat în numeroase rânduri că este la curent cu această problemă și că va încerca să găsească soluții.  În prezent, se află la Camera Deputaților proiectul de lege, PLx 422/2018 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 41/2018 pentru modificarea și completarea legii-cadru 153/2017. Proiectul nu rezolvă însă aceste discrepanțe salariale inechitabile ci doar încearcă timid să mai acopere din decalajele uriașe de salarizare. Cu toate acestea, nici acest proiect de lege nu a ajuns sa fie votat deoarece s-a blocat în Camera Deputaților.

O grevă a profesioniștilor din laboratoarele clinice, fie ei biologi sau chimiști, ar bloca întreaga activitate a spitalelor. 

Unul din vinovații principali pentru situația în care se află biologii, chimiștii, biochimiștii din sistemul de sănătate și învățământul medical superior este chiar Ordinul Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor în Sistemul de Sănătate din România (OBBCCSR), susţin aceştia. Această organizație profesională a fost aproape inexistentă opiniei publice  timp de 14 ani din motive ce nu avut legătură cu voința membrilor, dar care au avut legătură cu politica „struțului și a inerției” impusă de președintele de 15 ani al organizației. Din fericire, în anul 2018, adevărații profesioniști din OBBCSSR și-au solicitat dreptul la o reprezentare bazată pe acțiuni menite să le aducă recunoașterea muncii și implicit a salarizării.

Angajaţii din Sănătate se plîng că sunt cenzuraţi printr-un cod de etică autocrat, prin care li se face plângeri penale sau denunțuri penale celor care au „îndrăznit” sa aibă păreri contrare sau au strâns semnături pentru demisia sa. Din banii organizației se plătesc procesele la adresa membrilor vocali ca modalitate de răzbunare a Constanței Popa, a președintei acestei organizației, ce uită însă că este responsabila principală pentru lipsa de vizibilitate a biologilor, chimiștilor, biochimiștilor cu legătură directă față de neparticiparea la discuțiile pe legea salarizării.

Există din ce în ce mai multe voci în rândul membrilor OBBCSSR care cer înființare unei noi organizații profesionale pe model european, pe baza unui proiect de lege, ca unică modalitate pentru aceste profesii de a putea crește nivelul de profesionalism.

Speranța categoriilor profesionale amintite este aceea ca vocea lor să transcendă dincolo de frământările acestora din interiorul organizației profesionale și să poată fi auzită de politicieni pentru a-i repune unde merită în ierarhia salarizării din sistemul de sănătate.

   

 

 

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Românii care stau la casă sunt obligați să plătească. Este ORDIN în România
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Traian Băsescu. A lovit sau nu a lovit copilul
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Mașinile sunt interzise. Restricția a intrat în vigoare de miercuri, 14 august, de la ora 20:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...