Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, doctorul Raed Arafat, a fost arătat drept principalul vinovat pentru alterarea relaţiilor dintre Ambulanţă şi SMURD. Conducerea Asociaţiei Serviciilor de Ambulanţă din România l-a acuzat pe Arafat, într-o scrisoare adresată ministrului Sănătăţii Patriciu Achimaş-Cadariu, de „subminarea activităţii serviciilor judeţene de ambulanţă”.
Potrivit asociaţiei, la nivel naţional, „28.000 de pompieri, cu un buget de 1,5 miliarde de lei rezolvă anual aproape 900.000 de intervenţii, în timp ce 11.000 de angajaţi SAJ, rezolvă 3.700.000 de intervenţii, cu un buget de aproape 800 de milioane de lei”.
Raed Arafat spune că niciodată nu a fost vorba de o subminare ci de o evoluţie favorabilă şi bună a seviciilor de ambulanţă.
„În scrisoarea deschisă domnul dr. afirmă că serviciile de ambulanţă au fost, sau sunt, subminate de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă prin persoana mea. Dacă ne uităm la evoluţia serviciilor de ambulanţă din 2007, de când am început dezvoltarea reală a sistemului de urgenţă pe plan naţional şi până în acest an, nu pot observa o subminare ci o evoluţie favorabilă şi bună a seviciilor de ambulanţă.
Bugetul serviciilor de ambulanţă a crescut continuu în ultimii ani, iar crearea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a fost urmată şi de cea mai mare creştere din a bugetului acestora din ultimii ani. Alocarea bugetară pentru anul 2015, faţă de cea a anului 2014, a înregistrat o majorare de 10,4%, comparativ cu o creştere de doar 6,3% în cazul Unităţilor de Primiri Urgenţe, bugetul acestora asigurând şi partea medicală a SMURD. Deci, cu alte cuvinte, din punctul de vedere al finanţării nu putem vorbi despre subminarea serviciilor de ambulanţă, dimpotrivă este vorba despre un sprijin care a fost acordat continuu de către guvernele care s-au succedat în ultimii, inclusiv de către actualul guvern şi implicit de către DSU”, spune Raed Arafat.
VEZI CONTINUAREA MESAJULUI IN GALERIE
Conform datelor raportate la finalului lui 2015 de Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ), care ţine de Ministerul Sănătăţii, şi de Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), care ţine de Ministerul Afacerilor Interne, peste 90% din intervenţiile medicale efectuate la nivelul judeţului au fost realizate de SAJ.
Serviciul de ambulanţă a preluat peste 120.000 de cazuri medicale care au reprezentat urgenţe medicale, chirurgicale, obstetricale, pediatrice şi de alte specialităţi, în timp ce SMURD a raportat că a efectuat peste 10.000 de misiuni de salvare, acestea reprezentând intervenţii medicale, descarcerare sau asistenţă de persoane.
„Peste 90% din activitatea de prespital o facem noi. Din păcate, muncim în anonimat şi suntem arătaţi doar atunci când nu avem promptitudine la un caz, când maşinile noastre ajung cu întârziere. Din păcate, acestea sunt resursele de care dispunem acum. Noi preluăm 90% din cazuri, dar nu ne medaliază nimeni. Tot din păcate, în România anului 2015, la nivelul Ministerului Sănătăţii, sunt jocuri care nu ţin de noi şi astfel ajungem să pierdem achiziţii de ambulanţe pe toată ţara. Noi nu am mai primit nicio ambulanţă din 2014. Acum toate ambulanţele de tip C2 sunt în service şi le rulăm pe cele de tip B2, cu medic în echipaj”, a explicat pentru ziaruldeiasi.ro asistent principal Nicolai Pralea, purtător de cuvânt al SAJ.