Scandal între medici şi militarii care conduc Spitalul din Suceava. „Oamenii nu pot înţelege de la o zi la alta că suntem în cazarmă”

Tensiuni uriaşe au apărut între medici şi noua conducere militară a Spitalului Judeţean Suceava, la trei zile după ce Armata a preluat conducerea unităţii medicale, în plină epidemie de coronavirus. Generalul Ionel Oprea, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a afirmat că medicii suceveni nu sunt suficient de bine pregătiţi şi că unele dintre cadrele medicale au refuzat să poarte combinezoane de protecţie. De cealaltă parte, medicii recunosc că era nevoie de intervenţia Armatei la Suceava pentru că "haosul era prea mare", însă militarii trebuie să înţeleagă că lucrează cu civili.
Romania TV
06 apr. 2020, 08:26
Scandal între medici şi militarii care conduc Spitalul din Suceava.

Scandalul a izbucnit la Spitalul Judeţean Suceava, după ce după ce secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Ionel Oprea, a spus că medicii spitalului „sunt răsfăţaţi” şi că unele cadre medicale au refuzat să poarte combinezoanele de protecţie, relatează Adevărul.

În schimb, un medic sucevean a precizat că cei mai mulţi dintre salariaţii spitalului nu au văzut combinezoane în unitatea medicală înainte să se declanşeze criza provocată de noul coronavirus. El susţine că noua conducere medicală trebuie să fie mai tolerantă faţă de cadrele medicale.

„Suntem puţini la serviciu şi tot noi suntem cei certaţi şi arătaţi cu degetul”, a spus cadrul medical, conform sursei citate.

Peste 240 de îmbolnăviri raportate în 24 de ore la Suceava. Noi restricţii de circulaţie pentru suceveni începând de luni

La rândul său, preşedintele Colegiului Medicilor din Suceava a cerut conducerii militare a Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” să manifeste mai multă înţelegere faţă de cadrele medicale.

„Testarea personalului nu s-a făcut şi nici acum nu este finalizată. Spitalul n-a avut protocoale, proceduri de urmat în astfel de situaţii deşi Spitalul Judeţean Suceava este acreditat şi reacreditat de ANMCS. O altă cauză, lipsa medicamentelor şi a protocolului terapeutic. Cred că acum este important ce măsuri se iau şi aşteptăm cu nerăbdare rezultate palpabile. Culpabilizarea personalului în maniera „Acarul Păun” nu este nici constructivă şi nici onorantă pentru un general, medic al Armatei Române, de la care Bucovina şi întreaga ţară aşteptă mai mult”, a menţionat Sorin Hîncu, conform Adevărul.

Medic de la Suceava, mărturii după militarizarea spitalului: „Lumea este foarte speriată”

Totodată, un alt medic din Suceava a declarat că spitalul are nevoie de Armată, însă militarii trebuie să înţeleagă, la rândul lor, că lucrează cu civili.”

„Lumea este foarte speriată. Noi trebuie să înţelegem şi contextul în care acei oameni au trăit, la ce ni s-a întâmplat nouă de-a lungul timpului, de când a început nenorocirea asta. Tocmai asta e problema că noi, sindicatul nostru al medicilor, de fapt sindicat e aşa un nume, e un grup al medicilor din Spitalul Suceava, da, suntem toţi medicii acolo în acel grup şi eu îi reprezint, acel grup a făcut de pe data de 13 martie demers că nu sunt echipamente. Urlam, nu aveam circuite. Nu a fost niciun fel de procedură, niciun fel de instruire, niciun fel de echipament de protecţie profesionalizat, să spună ce să porţi şi cât porţi. Marea majoritate a medicilor au sesizat problemele. Noi nu suntem nici şefi de secţie, n-am fost nici în comitetul de criză, am fost sindicat care am avertizat de pe data de 13 martie şi voi face public acel document în care am cerut ce-am cerut. Se vede clar, cerem materiale de protecţie. N-am avut nimic. Pe 10 martie eu mi-am dat seama că există o transmitere comunitară. Lumea tuşea, era febrilă, era ceva ireal ce se întâmplă. Managerul niciodată nu răspundea, el le ştia pe toate, el era medicul suprem. Noi nu avem un răspuns oficial, cu toate că documentul este cu număr de înregistrare, depus la secretariatul spitalului. Ca şi cum nu ar fi existat. Întotdeauna comunicarea noastră din nefericire aşa a decurs”, a precizat cadrul medical, conform Digi24.

Medicul e de părere că „nu se putea fără armată la Suceava. Haosul era prea mare. Dar nu poate să vină armata să se comporte cu nişte civili, care nu au făcut o zi de armată în viaţa lor…”

„Sunt femei cu copii mici acasă, oamenii nu pot înţelege de la o zi la alta că suntem în cazarmă, că trebuie să spunem hei rup şi cu trompeta şi cu TAB-ul mergem la serviciu. Şocul psihic pentru ei este foarte mare. Eu personal ştiu prin ce am trecut. Deci, un pic de mănuşi. Plus, cum să învinovăţeşti tu medicii când noi urlam că nu avem echipamente, că nu nu ştim să ne îmbrăcăm? Avem nevoie de armată, asta e clar, nu se poate fără, dar vreau să-i simţim lângă noi, să lucrăm împreună. Oamenii trebuia recuperaţi psihic şi încurajaţi şi sprijiniţi orice ar fi. Sunt 25% dintre cadrele medicale care au rămas, vă daţi seama?”, a spus medicul cu protecţia anonimatului.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Permisul de conducere obligatoriu pentru a conduce un triciclu. E lege în România
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
ȘOCANT! Criminalul din Vaslui, care și-a băgat victima în valiză, a mai comis o crima. Audierile au scos la iveală detalii macabre
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autostrada București-Ploiești, închisă! În ce zone este redirecționat traficul și când se va relua circulația pe A3
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Joe Biden se simte bine după infectarea cu Covid-19, conform medicului de la Casa Albă
MediaFlux
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'