Editorii au atras atenţia că manualele digitale nu pot fi folosite în şcoli, în condiţiile cerute de Ministerul Educaţiei în caietul de sarcini, asta deoarece calculatoarele sunt prea vechi pentru aplicaţia modernă pe care o cere ministerul. România TV a difuzat în acest sens o înregistrare audio a unei convorbiri între directorul din minister Cristian Mirescu şi un reprezentant al editurilor.â
Reprezentant edituri: Îmi cer scuze că aţi pus nişte specificaţii proaste, îmi cer scuze pentru asta, dar ele sunt proaste. Un calculator de 512 RAM nu va rula pe Windows 7.
Cristian Mirescu: Ăsta este minimul existent în sistem.
Reprezentant edituri: Atunci nu puneţi Windows 7 pentru că nu va rula niciodată.
Cristian Mirescu: Aici e greşeala noastră. Acum a realizat-o.
Aceasta nu este însă singura ciudăţenie din caietul de sarcini. Ministerul este în stare să accepte şi cea mai simplă variantă electronică a manualului, adică un banal PDF.
Reprezentant edituri: Trebuie să stabilim dacă vrem neapărat o obligativitate pentru interactivitate. Pentru că dacă vorbim de orice fel de format digital atunci unii dintre noi vor întelege să pună doar PDF cu cost 0 şi atunci clar vor fi diferenţe majore.
Cristian Mirescu: Acest lucru ar putea să fie foarte simplu explicat prin descriptorii de performanţă la acestă categorie, de la 1 la 10, varianta PDF este 7 să zicem minim de calificare şi de la 7 încolo apar celelalte variante, am dat un exemplu.
Manualul digital, prin definiţia sa, ar trebui să fie de fapt o aplicaţie multimedia care conţine elemente interactive, imagini, înregistrări audio-video şi grafică dinamică. Primele manuale digitale, în varianta pilot, ar putea să apară în şcoli la începutul anului viitor, dacă ministerul va reuşi să le achiţioneze.