Scandal între Putere şi Opoziţie, în Parlament

Proteste în stradă, scandal în Parlament. Reprezentanţii Puterii şi ai Opoziţiei au avut discuţii tensionate, în şedinţa Birourilor Permanente, cu privire la sesiunea extraordinară. Motivul: câte zile trebuie să aibă această sesiune. Parlamentarii USL  au cerut două zile pentru a dezbate problemele actuale, în contextul protestelor de stradă din ultimele zile, însă cei de la putere s-au opus, alocând ce-a doua zi omagierii Marii Uniri.
Romania TV
18 ian. 2012, 10:48
Scandal între Putere şi Opoziţie, în Parlament

Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au aprobat miercuri convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară, pentru două zile, în 23 ianuarie, de la ora 13.00 şi în 24 ianuarie, de la ora 11.00.

Parlamentarii Opoziţiei, care au cerut sesiunea extraordinară, au fost însă nemulţumiţi de modul cum le-a fost adoptată solicitarea.

Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a anunţat că, de fapt, şedinţa Birourilor Permanente ale Parlamentului a aprobat, la propunerea PDL, o singură zi de sesiune parlamentară extraordinară, în care să se discute situaţia politică, economică şi socială – cea de 23 ianuarie. În ziua următoare, pe 24 ianuarie, a arătat Haotti, nu se va mai discuta nimic despre actualele probleme, ci se va ţine o şedinţă omagială dedicată Micii Uniri a Principatelor Române.

Opoziţia ceruse discuţii despre actuala situaţie a ţării în ambele zile.

Din păcate, PDL şi acoliţii săi au găsit de cuviinţă ca situaţia politică, economică, socială să fie discutată rapid, cuplată, într-o singură zi, cu şedinţa omagială pentru 24 ianuarie„, a spus Haşotti.

Pedeliştii se apără, spunând că decizia privind ordinea de zi a sesiunii extraordinare nu are nici un rol de a minimiza dezbaterea.

Dacă nu am fi fost deschişi la subiectul înaintat de către opoziţie, nu am fi votat în unanimitate dezbaterea în sine. Pentru că, până la urmă, dacă e să o iei strict pe Regulament, subiectul supus dezbaterii este acceptarea unei situaţii critice la adresa Guvernului, dar am acceptat-o pentru că am considerat că este o chestiune importantă şi ea trebuie dezbătută„, a explicat vicepreşedintele Senatului, democrat-liberalul Petru Filip.

El a precizat că discuţia mai tensionată a fost legată de numărul de zile pentru sesiunea extraordinară, adică dacă să fie două zile sau o zi de sesiune, „fie pe 23, fie pe 24”.

Potrivit lui Filip, concluzia dezbaterii şi votul au fost ca sesiunea extraordinară să se desfăşoare în zilele de 23 şi 24 ianuarie, el precizând că în 23 ianuarie, începând de la ora 13.00, va avea loc dezbaterea privind situaţia politică actuală şi, după aceea, marţi, 24 ianuarie, de la ora 11.00, va fi „o sesiune solemnă” pentru ziua 24 ianuarie.

Democrat-liberalul a mai spus că, la dezbaterea din Parlament privind situaţia politică actuală, premierul Emil Boc va avea un punct de vedere, după care grupurile parlamentare îşi vor exprima poziţiile.

Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au fost convocate, miercuri, pentru a se pronunţa asupra cererii opoziţiei de convocare a sesiunii extraordinare. Opoziţia a depus luni solicitarea ca Parlamentul să se reunească în sesiune extraordinară în 23-24 ianuarie.

Viceliderul grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu, a declarat pentru Mediafax  că ordinea de zi a sesiunii extraordinare solicitată cuprinde două puncte, primul privind dezbaterea situaţiei din ţară, iar al doilea prezentarea unor explicaţii din partea premierului Emil Boc referitoare la modul „nefuncţional” de acţiune a forţelor de ordine.

„Am solicitat convocarea Birourilor Permanente reunite ale celor două Camere în vederea convocării unei şedinţe extraordinare în perioada 23-24 ianuarie 2012. Ordinea de zi cuprinde două puncte: dezbaterea situaţiei grave din ţară, Parlamentul fiind singura instituţie unde se pot face astfel de dezbateri şi găsi soluţii şi, doi, prezentarea unor informări, a unor explicaţii din partea premierului Emil Boc rpivind modul nefuncţional în care care au acţionat forţele de ordine care, în loc să lupte cu vandalii, i-au lăsat să-şi facă mendrele”, a spus Nicolăescu.

Potrivit cererii depuse, PSD şi PNL solicită convocarea în sesiune extraordinară a unei şedinţe comune a Parlamentului în conformitate cu articolul 66 alineat 2 din Constituţie, în perioada 23 – 24 ianuarie.

„Având în vedere situaţia politică actuală şi tensiunile sociale fără precedent, absenţa totală a autorităţilor şi atitudinea incalificabilă a actualei puteri – reprezentanții puterii, în locul unei reacţii responsabile şi raţionale în faţa protestelor publice, se ascund şi lasă jandarmeria să intervină în forţa împotriva românilor care demonstrează paşnic – considerăm că Parlamentul României este în momentul de faţă singura instituţie legitimă a naţiunii capabilă să dezbată şi să găsească o soluţie politică pentru ieşirea din actuala criză”, se arată în cererea de convocare a unei sesiuni extraordinare a Parlamentului.

Ordinea de zi a sesiunii parlamentare extraordinare cuprinde, la primul punct, „dezbaterea situaţiei politice actuale din România creată de către guvernul Partidului Democrat Liberal, inabilitatea şi incoerenţa acestuia în gestionarea constituţională a acestei crize” şi, la al doilea punct, „explicaţii din partea primului-ministru cu referire la intervenţia în fortă a jandarmilor împotriva românilor care demonstrau paşnic”.

USL anunţase, duminică, printr-un comunicat, că va solicita convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare care să dezbată „situaţia politică actuală şi tensiunile sociale fără precedent şi să genereze o soluţie politică care să preîntâmpine escaladarea acestor tensiuni”.

Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc în două sesiuni ordinare pe an. Constituţia stabileşte că prima sesiune începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iunie. A doua sesiune începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii decembrie.

Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc şi în sesiuni extraordinare, la cererea preşedintelui României, a Biroului Permanent al fiecărei Camere ori a cel puţin o treime din numărul deputaţilor sau al senatorilor.

Convocarea Camerelor se face de preşedinţii acestora.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cât detergent pudră se pune la o singură spălare, de fapt. Greșeala pe care multe gospodine o fac
Capital.ro
Zi de doliu în România. Ne despărțim de un mare nume al țării: O să rămâneți în amintirea noastră pentru totdeauna!
Playtech.ro
Ce este ploaia însângerată, fenomenul care va ajunge şi în România în următoarele zile. Afectează toată Europa
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
A murit Julieta Szönyi, actrița care a cucerit România cu roluri memorabile. A jucat și cu Belmondo
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Românii rămân fără căldură de Paște! Anunțul făcut de Termoenergetica București
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a stins cea mai mare actriță a României. Toți românii au iubit-o și admirat-o. Râmâne veșnic în inimile tuturor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
SUA, gata să renunțe la eforturile de negociere a unui acord de pace Rusia – Ucraina. Trump are și alte priorități, anunță Rubio
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai