Prof. univ. dr. Cezar Ionuț Spînu, prorector al Universității din Craiova și unul dintre cei candidați și cel pentru care cei doi studenți își exprimaseră opțiunea de vot, a trimis presei un comunicat de presă în care susține că se dezice de asemenea practici, însă faptul că membrii comisiei au luat telefoanele celor doi studenți și au anulat cele două voturi reprezintă un abuz, întrucât metodologia de alegere a rectorului Universtății din Craiova nu incriminează fotografierea votului.
„Am aflat cu surprindere, din presă, despre incidentul care a avut loc astăzi (n.red.: marți), în cursul procesului de votare pentru alegerea rectorului Universității din Craiova, incident în cadrul căruia doi participanți la scrutin și-ar fi fotografiat buletinele de vot, după exprimarea opțiunii. Doresc să precizez încă de la început că mă dezic de astfel de practici, pe care le condamn cu fermitate. În același timp, găsesc reprobabil și modul în care înțeleg că s-a procedat în acest caz. Mă refer la faptul că, din informațiile vehiculate în spațiul public, celor doi votanți implicați în acest incident le-ar fi fost luate telefoanele mobile, le-ar fi fost accesate informațiile stocate pe acestea, iar fotografii din memoria dispozitivelor ar fi fost ulterior distribuite către mass-media. În măsura în care toate acestea se confirmă, apreciez un astfel de comportament ca fiind abuziv, întrucât numai un organ abilitat poate proceda în această manieră, pentru a asigura apărarea și respectarea legii. Incorect consider și faptul că, în urma acestui incident, sunt anulate două voturi exprimate în favoarea mea, care pot cântări decisiv în procesul de alegere a rectorului, atât timp cât un singur vot a făcut diferența între candidații la Președinția Senatului Universității din Craiova. Cu atât mai injustă este măsura cu cât aceste aspecte nu sunt incriminate în Metodologia de alegere a rectorului Universității din Craiova”, a spus Spînu, în comunicatul remis presei.
Prorectorul Universității din Craiova susține că în spațiul public circulă și informații privind o presupusă participare a sa la o întâlnire desfășurată într-un anumit local, în seara dinaintea alegerilor. ‘Toate aceste informații eronate, care circulă în ultimele ore, mă conduc către ipoteza că asistăm la un scenariu menit să deturneze cursul normal al procesului de alegere a rectorului Universității din Craiova și să influențeze votul final. Regretabil este faptul că acest eșafodaj dăunează nu doar unui candidat, ci întregii instituții’, mai spune Spînu.
Pe de altă parte, reprezentanți ai conducerii universității, contactați de AGERPRES, nu au dorit să comenteze incidentul.
Rectorul Universității din Craiova pentru următorii patru ani este ales marți de peste 800 de cadre didactice și de cercetare și de peste 70 de studenți care își exercită dreptul de vot la sediul central al Universității din Craiova unde sunt amenajate două secții de votare în acest sens.
Trei profesori universitari — Dan Claudiu Dănișor, Romulus Lungu și Cezar Ionuț Spînu — și-au depus candidaturile pentru funcția de rector al Universității din Craiova.
Citeşte şi Academicianul Ioanel Sinescu rămâne rector al UMF „Carol Davila” pentru un nou mandat