În jurul orei 18,30, polițiștii sectorului 1 Poliție București, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale din cadrul IGPR, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, au surprins în flagrant patru persoane suspecte de șantaj. Acestea au pretins o sumă de bani de la un reprezentant al unei instituții de învățământ superior, pentru a nu publica niște materiale compromițătoare.
Potrivit unor surse judiciare, unul dintre cei patru, care s-a recomandat drept Florin Paraschivescu, director al publicaţiei „Atac la persoană”, l-a contactat în cursul zilei de sâmbătă pe şoferul lui Nicolae, căruia i-a spus că, dacă preşedintele universităţii nu le plăteşte 150.000 de euro, vor face publice informaţii compromiţătoare despre acesta.
De asemenea, cei patru au cerut să primească duminică un avans „de încredere” de 5.000 de euro, urmând ca restul banilor să le fie daţi luni, după deschiderea băncilor.
Şoferul i-a spus lui Nicolae despre discuţia avută cu cei patru, apoi preşedintele universităţii s-a adresat poliţiştilor, spunându-le că este şantajat.
Duminică, poliţiştii au marcat bancnotele care urmau să le fie date celor patru, după care Nicolae s-a întâlnit în Capitală cu aceştia şi le-a dat cei 5.000 de euro.
La scurt timp după primirea banilor, cei patru au fost prinşi de poliţişti şi duşi la secţiile 1 şi 2, pentru audieri.
Iniţial, surse apropiate anchetei afirmaseră că persoana şantajată este rectorul Universităţii Bioterra. Această funcţie este ocupată de Cornel Trandafir, în timp ce preşedintele Ion Nicolae este totodată şi rector fondator, după cum se precizează pe site-ul universităţii.
Universitatea Bioterra este zguduită zilele acestea de un scandal uriaş. Doi profesori sunt puşi sub acuzare pentru că au primit bani de la studenţi ca să-i treacă la examene sau pentru a-i ajuta cu subiectele de la licenţă.
Cazul de şantaj s-a produs după ce Adrian Dulugeac, prodecanul Facultăţii de Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare de la Universitatea Bioterra, a fost reţinut joi de procurorii Parchetului Tribunalului Vâlcea, fiind acuzat de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, fals intelectual şi material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi instigare la fals intelectual şi material. Totodată, Dulugeac a fost pus sub acuzare şi pentru luare de mită, anchetatorii stabilind că acesta a primit bani, bunuri sau servicii de la studenţii pe care i-a ajutat la licenţă sau la alte examene.
Parchetul Tribunalului Vâlcea i-a pus sub acuzare pe Adrian Dulugeac şi pe Laura Harcan în dosarul privind divulgarea subiectelor de la licenţă.
În cazul Laurei Harcan, şef de lucrări şi prodecan la Facultatea de Drept a Universităţii Bioterra, cercetată în acest dosar pentru fals intelectual, procurorii urmează să stabilească dacă dispun o măsură preventivă.