Scandal la căminul de bătrâni din Galaţi. Asistentele şi infirmierele detaşate au refuzat să intre: „Ne riscăm sănătatea”

Scandal la căminul de bătrâni Sf. Ilie din Galaţi! Mai multe infirmiere şi asistente au refuzat să intre în focar, pentru a asigura asistenţa bătrânilor. Pentru că, susţin ele, nu au costume de protecţie.
Filip Stan
15 apr. 2020, 07:03
Scandal la căminul de bătrâni din Galaţi. Asistentele şi infirmierele detaşate au refuzat să intre:

Peste 20 de asistente și infirmiere care lucrează la creșele din oraș au fost detașate începând de ieri la căminul de bătrâni „Sf. Ilie”. Ele au refuzat să intre în cămin motivând că au găsit în corturile de echipare doar costume folosite aruncate pe jos fără protecție a picioarelor decât cu saci dn gunoi legați cu scotch.

Femeile reclamau că selecția lor s-a făcut fără a se ține cont de pregătire și de faptul că unele sunt persoane cu risc operate de cancer sau cu alte traume. Unele au spus clar că nu vor intra așa în cămin altele au intrat de teamă de a nu își pierde locul de muncă sau de a se alege cu un dosar penal.

„Nu se poate așa, e politica pumnului în gură, nu ni s-a dat echipament cum trebuie, ni s-a spus ca în picioare să legăm saci cu scotch, saci de gunoi și niște ochelari care parcă sunt de soare. Nu se poate așa. Ne riscăm sănătatea”, spunea una dintre femei, potrivit monitoruldegalati.ro. 

Revolta femeilor a ajuns până la urechile prefectului.

„Doamnele de acolo au dreptate pentru că administratorii centrului nu au asigurat materiale de protecție de care au nevoie pentru a-și desfășura activitatea. Noi, ca autorități am desemnat personal care să asigure actul medical și îngrijirea bătrânilor în centrul respectiv. Dar, prin Ordonanța Militară nr. 8, la art. 12, personalului care deservește centrele prevăzute la art. 9, adică aceste centre, i se asigură de către administratorii acestor centre sociale materialele igienico-sanitare și de protecție necesare. Asta înseamnă că furnizorii de servicii sociale, adică această asociație care gestionează centrul respectiv, trebuie să asigure materialele de protecție necesare.

Citeşte şi FOCAR DE CORONAVIRUS la un cămin de bătrâni din Galaţi. Două persoane au murit

Este un centru privat, este personal delegat de la instituțiile de stat, dar pentru că art. 34 din Constituție prevede că orice cetățean are dreptul la ocrotirea sănătății, ca autorități am asigurat condiții de tratament și de îngrijire pentru acei bătrâni. Prin Ordonanța Militară nr. 8 avem baza legală pentru a realiza testarea tuturor atunci când DSP-ul consideră că în astfel de centre există focare de infecție. Eu știu că toată lumea va fi recoltată, iar cei care sunt detațașați acolo vin din unități sanitare sau din izolare. Tot Ordonanța Militară nr. 8 precizează că se va asigura cazare pentru acest personal care asigură asistență socială”, a explicat Gabriel Avrămescu, prefect de Galați.

Administrația căminului susține că sacii de gunoi pe post de botoşi sunt buni și aprobați de DSP.

„Este doamna de la DSP aici și consideră că echipamentele sunt în regulă. Li se asigură transport și cazare. Nu voiau să între pentru că probabil le era teamă, Nu toate, doar o parte. Da, sacii sunt mai rezistenți decât botoșii aceia care se rup foarte repede. Doamna doctor care se ocupă vă poate spune, dar dacă doamna doctor le-a dat voie să intre înseamnă că echipamentul era corespunzător”, susține Florin Ciorâţă, administrator cămin.

Și reprezentanții DSP spunea că riscul este acum mai mic şi că se verifica materialele de protecție.

„Direcția de Sănătate Publică a participat cu absolut toate resursele materiale pe care le-a avut, la fel și spitalele care au detașat personal. Au trimis personal cu echipament corespunzător. Acum trebuie ca administratorii acestui cămin să achiziționeze echipamente. Considerăm că echipamentul care îl au acum cei care lucrează în cămin este corespunzător, mai ales că a scăzut foarte mult gradul de risc. Nivelul de risc este scăzut pentru că acolo nu mai sunt persoane pozitive în momentul de față. Iar achiziționarea de echipamente intră în sarcina administratorului, dumneaei dacă nu și-a achiziționat cele necesare, noi am contribuit cu absolut tot ce am avut”, a declarat Liliana Iordăchescu, purtător de cuvânt DSP Galați.

Opt bătrâni au murit până acum dintre cei 130 rezidenți în căminul în care se mai află încă 60 de bătrâni.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Stațiunea perfectă pentru tineri în luna august. Există activități zi și noapte în acest loc, iar oricine își poate reîncărca bateriile
Capital.ro
Adio, doamnă! S-a stins marea actriță. Toată lumea a iubit-o pe legendara regină
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Uniformele, obligatorii în școli. Propunerea îi revoltă pe părinți: „Va ieși scandal”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Fel de mâncare tradițional popular mortal. În fiecare an mor aproximativ 20.000 de oameni
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Florin Salam a întrecut orice limită! După ce şi-a pierdut nevasta şi copiii, s-a aflat şi ce i-a făcut lui Tzancă Uraganu
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu că pot risca sancțiuni drastice
Capital.ro
Ilegal în România în orice zi din an. Se consideră infracțiune. Faci închisoare până la 7 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
David Popovici s-a calificat în finala probei de 200 metri liber la Jocurile Olimpice cu cel mai bun timp
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!