Peste 20 de asistente și infirmiere care lucrează la creșele din oraș au fost detașate începând de ieri la căminul de bătrâni „Sf. Ilie”. Ele au refuzat să intre în cămin motivând că au găsit în corturile de echipare doar costume folosite aruncate pe jos fără protecție a picioarelor decât cu saci dn gunoi legați cu scotch.
Femeile reclamau că selecția lor s-a făcut fără a se ține cont de pregătire și de faptul că unele sunt persoane cu risc operate de cancer sau cu alte traume. Unele au spus clar că nu vor intra așa în cămin altele au intrat de teamă de a nu își pierde locul de muncă sau de a se alege cu un dosar penal.
„Nu se poate așa, e politica pumnului în gură, nu ni s-a dat echipament cum trebuie, ni s-a spus ca în picioare să legăm saci cu scotch, saci de gunoi și niște ochelari care parcă sunt de soare. Nu se poate așa. Ne riscăm sănătatea”, spunea una dintre femei, potrivit monitoruldegalati.ro.
Revolta femeilor a ajuns până la urechile prefectului.
„Doamnele de acolo au dreptate pentru că administratorii centrului nu au asigurat materiale de protecție de care au nevoie pentru a-și desfășura activitatea. Noi, ca autorități am desemnat personal care să asigure actul medical și îngrijirea bătrânilor în centrul respectiv. Dar, prin Ordonanța Militară nr. 8, la art. 12, personalului care deservește centrele prevăzute la art. 9, adică aceste centre, i se asigură de către administratorii acestor centre sociale materialele igienico-sanitare și de protecție necesare. Asta înseamnă că furnizorii de servicii sociale, adică această asociație care gestionează centrul respectiv, trebuie să asigure materialele de protecție necesare.
Este un centru privat, este personal delegat de la instituțiile de stat, dar pentru că art. 34 din Constituție prevede că orice cetățean are dreptul la ocrotirea sănătății, ca autorități am asigurat condiții de tratament și de îngrijire pentru acei bătrâni. Prin Ordonanța Militară nr. 8 avem baza legală pentru a realiza testarea tuturor atunci când DSP-ul consideră că în astfel de centre există focare de infecție. Eu știu că toată lumea va fi recoltată, iar cei care sunt detațașați acolo vin din unități sanitare sau din izolare. Tot Ordonanța Militară nr. 8 precizează că se va asigura cazare pentru acest personal care asigură asistență socială”, a explicat Gabriel Avrămescu, prefect de Galați.
Administrația căminului susține că sacii de gunoi pe post de botoşi sunt buni și aprobați de DSP.
„Este doamna de la DSP aici și consideră că echipamentele sunt în regulă. Li se asigură transport și cazare. Nu voiau să între pentru că probabil le era teamă, Nu toate, doar o parte. Da, sacii sunt mai rezistenți decât botoșii aceia care se rup foarte repede. Doamna doctor care se ocupă vă poate spune, dar dacă doamna doctor le-a dat voie să intre înseamnă că echipamentul era corespunzător”, susține Florin Ciorâţă, administrator cămin.
Și reprezentanții DSP spunea că riscul este acum mai mic şi că se verifica materialele de protecție.
„Direcția de Sănătate Publică a participat cu absolut toate resursele materiale pe care le-a avut, la fel și spitalele care au detașat personal. Au trimis personal cu echipament corespunzător. Acum trebuie ca administratorii acestui cămin să achiziționeze echipamente. Considerăm că echipamentul care îl au acum cei care lucrează în cămin este corespunzător, mai ales că a scăzut foarte mult gradul de risc. Nivelul de risc este scăzut pentru că acolo nu mai sunt persoane pozitive în momentul de față. Iar achiziționarea de echipamente intră în sarcina administratorului, dumneaei dacă nu și-a achiziționat cele necesare, noi am contribuit cu absolut tot ce am avut”, a declarat Liliana Iordăchescu, purtător de cuvânt DSP Galați.
Opt bătrâni au murit până acum dintre cei 130 rezidenți în căminul în care se mai află încă 60 de bătrâni.