Barack Obama şi Rodrigo Duterte, preşedintele statului Filipine, urmau să discute la summitul regional ASEAN din Laos, la care urmează să fie discutate ambiţiile teritoriale tot mai mari ale Chinei.
“Preşedintele Obama nu va participa la o reuniune bilaterală cu preşedintele Duterte, din Filipine, în această după-amiază (marţi – n.r.)”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, Ned Price.
Controversatul preşedinte filipinez a spus anterior, într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o la Davao, în Filipine, înainte de pleca în Laos, ce i-ar putea răspunde el lui Obama, dacă acesta va evoca situaţia drepturilor omului în legătură cu metodele utilizate în lupta împotriva traficului de droguri.
„Sunt un preşedinte al unui stat suveran şi am încetat de mult timp să fim o colonie, nu am alt stăpân în afara poporului filipinez. Trebuie să fii respectuos. Nu doar să împroşti cu întrebări şi comunicate. Fiu de târfă, am să te înjur” în timpul summitului ASEAN.
Citeşte şi Preşedintele Rodrigo Duterte a declarat „stare de anarhie” în Filipine
Filipinele, o fostă colonie americană, sunt una dintre ţările cele mai apropiate Statelor Unite în Asia de Sud-Est, mai ales în contextul diferendelor teritoriale cu China, la Marea Chinei de Sud. Cele două ţări sunt aliate militar printr-un tratat.
Însă de când a ajuns la putere, în mai, în urma unei campanii scandaloase, vulgare şi populiste, Rodrigo Duterte, în vârstă de 71 de ani, şi-a multiplicat insultele la adresa ambasdorului american, a ameninţat că va retrage ţara de la ONU şi că va rupe relaţiile cu Washingtonul şi Canberra.
El a fost criticat dur de ONU şi Departamentul de Stat american după ce şi-a îndemnat concetăţenii să ucidă toxicomani şi dealeri, într-o campanie cu obiectivul de a eradica flagelul drogurilor în această ţară.
Peste 2.400 de persoane au fost ucise – până la 30 iunie – de poliţie, în cadrul unor operaţiuni antidrog, şi de presupuşi justiţiari, potrivit unor date oficiale publicate duminică. Duterte este cunoscut deja pentru declaraţii ofensatoare la adresa criticilor săi sau altor persoane pe care nu le place.
Într-o ţară în care 80% din locuitorii sunt catolici fervenţi, el l-a catalogat pe Papă dept „fiu de târfă” pentru că a provocat ambuteiaje în timnpul unei vizite în arhipelag. El le-a adresat aceeaşi insultă ambasadorului american la Manila Philip Goldberg şi secretarului general al ONU Ban Ki-moon.