Cătălin Boboc, preşedintele Comisiei juridice, a prezentat rezultatul votului, însă a trebuit să dea explicaţii şi despre prezenţa la şedinţă a unui senator care nu este membru al comisiei juridice. Senatorul Mihai Fifor a fost văzut de jurnalişti intrând în sala de şedinţă, deşi nu este membru al comisiei juridice.
Cătălin Boboc: Este coleg de-al nostru, senator, si are dreptul sa participe la comisie.
Reporter: Cum are voie sa participe la sedinta nefiind membru in comisie?
Cătălin Boboc: Este senator si a dorit sa participe si a putut sa participe. Sigur, nu s-a implicat in lucrarile comisiei.
Reporter: Ati studiat dosarul in prezenta domniei sale?
Cătălin Boboc: Nu.
Reporter: Practic, ce a facut?
Cătălin Boboc: Am ascultat pozitia dnului senator. Toti membrii comisiei au studiat dosarul timp de o saptamana, l-am audiat impreuna cu avocatul lui, apoi comisia s-a pronuntat prin vot.
Reporter: Are certificat ORNISS dnul Fifor?
Cătălin Boboc: Nu era necesar… Domnul Fifor a participat la lucrarile comisie. Nu s-a uitat pe documente. Cred ca dansul a venit sa se asigure ca dnii senatori PSD voteaza… desi votul a fost secret, nu stiu cum a putut verifica. E doar o speculatie.
În afară de prezenţa unui senator din afara comisiei, în cadrul şedinţei au avut de tranşat şi o plângere a lui Gabriel Oprea la adresa dosarului trimis de Parchetul General. Cătălin Boboc a spus că avocatul lui Oprea a contestat semnătura de pe scrisoarea de încuviinţare a cercetării penale venite de la Parchetul General, semnătură care nu ar aparţine procurorului general Tiberiu Niţu.
„Scrisoarea procurorului general a sosit pe canalele legale, deci nu e de competenta noastra sa verificam o semnatura de pe document. Am trecut peste aceasta solicitare, in sensul in care nimeni nu a fost de acord. Doamna avocat a spus ca semnatura de pe scrisoare nu apartine procurorului general, ci altcuiva. (…) Am inteles ca a facut o plangere la Parchet, la DNA si acolo se va solutiona”, a mai spus Boboc.
Cerera DNA de încuviinţare a cercetării penale a lui Gabriel Oprea trebuie semnată de procurorul general al României, Tiberiu Niţu. Numai că acesta, fiind şi el parte în dosar, şi-a declinat această atribuţie, aflându-se în incompatibilitate. Cererea a fost semnată în cele din urmă de adjunctul său, procurorul Codruţ Olaru. Ca atare, pe cererea venită la Senat nu avea cum să ajungă un document semnat de procurorul general Tiberiu Niţu.