Potrivit vicepreședintele SAIF, Tiberiu Varyas, situația s-a tensionat și mai mult după ce, pe data de 22 septembrie, s-a adresat colegilor săi din orchestră pe chestiuni de natură sindicală, având permisiunea dirijorului.
‘În data de 22 septembrie, înaintea începerii repetiției, am cerut permisiunea dirijorului Roberto Salvalaio să adresez câteva cuvinte colegilor din orchestră. Acesta mi-a aprobat politicos solicitarea, știind că sunt vicepreședintele sindicatului și am acest drept. Am comunicat în aproximativ 2-3 minute intenția organizării unui miting de protest în data de 29 septembrie 2015 pentru a susține solicitarea primarului municipiului Arad, Gheorghe Falcă, adresată managerului Filarmonicii, Alin Văcean, atât în plenul CLM cât și prin intermediul presei, cerându-i acestuia demisia în repetate rânduri. În pauză am făcut aceeași comunicare și colegilor din corul academic, dirijorul corului nefiind prezent deoarece fusese chemat de conducerea instituției, deci în mod evident nu am deranjat repetiția corului’, a declarat, miercuri, Tiberiu Varyas, potrivit Agerpres.
El a arătat că hotărârea organizării unui miting de protest a venit în urma numeroaselor solicitări din partea colegilor care au participat și la greva generală de trei săptămâni desfășurată în lunile noiembrie — decembrie 2014, prin care s-a cerut îndepărtarea managerului, grevă la care a participat aproximativ 90% din personalul artistic al Filarmonicii, chiar și cei care nu erau membri ai sindicatului.
Varyas a menționat că ulterior a fost convocat în fața Comisiei de etică și disciplină, convocarea fiind făcută în baza sesizărilor a doi colegi din orchestră și a unei colege din cor, fiind acuzat că ar fi deranjat repetiția din care s-au pierdut ”minute prețioase”.
Citeşte şi Haos la Filarmonica din Arad VIDEO
‘După o activitate de 36 de ani în cadrul Orchestrei simfonice (…) pot afirma că toate comunicările legate de orice eveniment din viața și activitatea angajaților s-au făcut la începutul repetițiilor și până acum, cel puțin, nimeni nu a fost cercetat disciplinar sau sancționat’, a susținut Tiberiu Varyas, care a dezaprobat și faptul că din această Comisie, din partea conducerii, fac parte două persoane care nu au niciun fel de legătură cu activitatea artistică.
La rândul său, Mihai Dogaru, președinte al SAIF Arad, a susținut că potrivit regulamentului intern al instituției ”dirijorii poarta responsabilitatea actului artistic, astfel încât ei sunt singurii care decid cu privire la eventuala scurtare a timpului de repetiție”. ”Consider că vicepreședintele SAIF nu a săvârșit o abatere disciplinară prin faptul că, având aprobarea dirijorului, a făcut o scurtă comunicare înainte de începerea repetiției, iar convocarea în fața Comisiei de Disciplină, precum și o eventuală sancționare a sa, ar putea fi considerate hărțuiri și abuzuri’, a spus Dogaru.
De cealaltă parte, managerul instituției, Alin Văcean, a menționat, miercuri, pentru AGERPRES, că nu poate da detalii și emite opinii cu privire la acțiunile lui Tiberiu Varyas din 22 septembrie, deoarece ”se află în desfășurare cercetarea disciplinară prealabilă” față de acesta. În ceea ce privește numirea membrilor Comisiei de etică și disciplină, Văcean a arătat că acest lucru s-a făcut cu respectarea prevederilor regulamentului intern al instituției, iar cei doi membri ai comisiei la care a făcut referire Tiberiu Varyas au fost numiți din partea angajatorului și în alte comisii de etică și disciplină constituite pentru fiecare abatere disciplinară sesizată.
”Deoarece legea ne permite, nu suntem de acord ca în timpul programului normal de lucru, respectiv a celor 4 ore/zi de repetiții, să se desfășoare activități cu caracter sindical. Aceasta nu înseamnă că limităm exercitarea atribuțiilor funcției membrilor aleși în organele de conducere ale organizațiilor sindicale”, a spus Văcean.