Scandal la Ikea: Compania este acuzată că şi-ar fi spionat angajaţii şi clienţii

Filiala franceză a companiei Ikea a lansat o anchetă privind acuzaţiile de supraveghere ilegală a personalului propriu şi a unor clienţi, acuzaţii emise de publicaţia Le Canard Enchaîne, avocaţi ai salariaţilor susţinând că vor depune şi ei plângeri.
Romania TV
01 mart. 2012, 13:51
Scandal la Ikea: Compania este acuzată că şi-ar fi spionat angajaţii şi clienţii

Conform publicaţiei, „departamentul riscuri” al Ikea a încheiat un acord în 2003 cu detectivi privaţi care îi furnizau informaţii din dosare poliţieneşti despre salariaţi care urmau să fie angajaţi, sindicalişti şi despre clienţi în cazul unor litigii comerciale.

Datele erau introduse în fişierul electronic Stic (sistem de informaţii despre infracţiuni constatate), o imensă bază de date conţinând milioane de nume, permise de conducere sau numere de înmatriculare a vehiculelor.

Publicaţia prezintă diferite exemple ale unor cereri de informaţii despre clienţi sau salariaţi, între anii 2007 şi 2009.

Ikea a obţinut de la aceşti detectivi privaţi informaţii privind conturile bancare ale unui salariat, în 2003, sau informaţii despre conţinutul unei anchete judiciare privind presiuni sindicale din 2005, conform unor corespondenţe electronice făcute publice pe site-ul Mediapart.

Compania a reacţionat anunţând demararea unei anchete şi disponibilizând „persoana în cauză”, fără a o numi. Cotidianul a menţionat însă numele directorului gestiunii riscurilor din cadrul Ikea Franţa.

„Tratăm aceste acuzaţii foarte serios. Am demarat o anchetă cu ajutorul unor consilieri independenţi pentru a avea o viziune completă asupra faptelor”, conform Ikea Franţa.

Unul dintre avocaţii salariaţilor Ikea Franţa, Yassine Yakouti, a afirmat că miercuri seara va fi depusă o plângere la parchetul din Versailles.

Fără a da mai multe detalii, Yakouti a susţinut că „doreşte ca justiţia să ancheteze aceste bănuieli latente ale angajaţilor confirmate de articolul din Le Canard Enchaîne”.

Ministerul de Interne a declarat că va aştepta deschiderea unei anchete judiciare pentru a lua în considerare eventuale măsuri disciplinare. „Atât timp cât nu avem toate elementele, rămânem prudenţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului, Pierre-Henry Brandet.

„Există o urmă lăsată atunci când se consultă diferite fişiere (numere matricole, coduri personale atribuite doar unor funcţionari autorizaţi) care permite o viziune clară asupra cui consultă ce”, a adăugat Brandet.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Satul din România cu plaje fine, liniște și mâncare bună. Ideal pentru cei care s-au săturat de aglomerația și serviciile de pe litoral
Capital.ro
Decizie pentru cei care locuiesc în case sau blocuri vechi. Statul va plăti banii
Playtech.ro
Stațiunea din România unde turiștii nu vor să meargă. E foarte populară, dar condiții sunt oribile
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cum au fost păcăliți pensionarii. Abia acum s-a aflat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Misterul morții lui Andrei Versace. Avocatul Adrian Cuculis a explicat principalele ipoteze: „Ar putea să fie și otrăvit”
Capital.ro
Vestea care a distrus-o pe Simona Halep: A fost ca și cum mi-ai înfipt un cuțit în piept și mi-ai luat respirația
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Mușchiul Syntrichia caninervis, Candidat Promițător pentru Colonizarea Planetei Marte
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR TOTAL după DEMISIA LUI BIDEN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!