Scandal la nivel înalt cu privire la Eudcaţia sexuală a elevilor prin telefon. Aplicaţia în limba română a provocat adevărate polemici la trei luni de la apariţie.
„MYRA este concepută pentru a oferi femeilor și bărbaților tineri informații imparțiale despre contracepție, planificare familială, sarcină, naștere, sexualitate, sănătate sexuală, boli cu transmitere sexuală și autonomie. Un instrument de urmărire a fertilității încorporat vă poate ajuta să determinați zilele din lună în care o femeie este cel mai probabil să rămână însărcinată atunci când face sex fără contraceptive.
O secțiune cu mai multe informații și ajutor oferă răspunsuri la întrebări frecvente, teste pentru a vă testa cunoștințele și linkuri către instanțe care pot oferi ajutor, dacă este necesar. Conceput pentru persoanele care caută informații de uz personal, acest instrument ușor de utilizat și accesibil este de asemenea potrivit pentru lucrătorii din domeniul sănătății comunitare”, se arată în descrierea aplicației.
Aplicaţia MYRA este dezvoltată de Federaţia Internaţională de Planificare Familială în parteneriat cu SECS România, BFPA Bulgaria şi SRH Serbia, printr-un grant finanţat de MSD prin Programul MSD pentru Mame. Varianta în limba română a aplicaţiei Myra a fost realizată de SECS, cea mai longevivă organizaţie din România care promovează dreptul la sănătate sexuală şi reproductivă încă din 1990.
Alianța Părinților a solicitat blocarea fără acord parental la MYRA, pornind de la faptul că, deși aplicația are recomandarea de limită de vârstă, aceasta, până la urmă, poate fi descărcată de orice copil, de orice vârstă, printr-o simplă bifă pe telefon.
„Alianța Părinților din România se opune promovării, prin telefoanele mobile, a aplicației dezvoltate de S.E.C.S., prin care elevii români sunt expuși unor imagini și texte care pot afecta dezvoltarea fizică, mintală sau morală a minorilor.
(…) În contextul digitalizării învățământului românesc, majoritatea elevilor români urmăresc orele de curs pe tablete sau telefoane mobile, unele dintre acestea fiind puse la dispoziție chiar de către Ministerul Educației. Astfel, copiii de vârste fragede pot accesa, în lipsa supravegherii părinților și dintr-o curiozitate firească, stârnită prin publicitatea agresivă demarată de mass-media, informații și texte cu caracter explicit, care promovează avortul, homosexualitatea, perversiunile sexuale sau teoria genului. (…)
Considerăm că aplicația nu se încadrează în categoria programelor educative și nu se potrivește specificului cultural și identitar al poporului român, reprezentând mai curând o formă de propagandă și de pervertire în masă și situându-se în afara cadrului legal actual. De asemenea, considerăm că astfel de informații pot conduce la destructurarea spirituală și biologică a copiilor și tinerilor, cu urmări catastrofale asupra psihicului acestora.
Având în vedere cele expuse mai sus, solicităm: Blocarea aplicației dezvoltate de S.E.C.S., astfel încât minorii să nu o mai poată accesa în lipsa acordului scris al părinților; Sancționarea publicațiilor care au difuzat informații înșelătoare cu privire la conținutul aplicației respective, prin omiterea aspectelor care ar putea afecta minorii.
(…) Părinții din România solicită respectarea drepturilor garantate prin lege privind protejarea copiilor. Indiferența și neimplicarea pot genera mutații și prăbușiri devastatoare și iremediabile, fără precedent, la nivelul persoanei, al familiei și comunității. Este de preferat a preveni un dezastru, decât a suporta consecințele”, se arată în comunicat.
Citeşte şi: Tinerii îi cer lui Klaus Iohannis să retrimită în Parlament Legea privind educaţia sexuală