Avocata Crina Radu a declarat că își bazează solicitarea de recuzare a judecătoarei Anda Mihaela Pluteanu pe mai multe articole apărute în presă, pe care le-a depus la dosar. După depunerea cererii de recuzare, ședința de judecată a fost suspendată, pentru soluționarea cauzei.
La instanță a fost înregistrată, joi, și o cerere de amânare a ședinței de judecată după ora 10,30, formulată de avocata Maria Vasii, care îl reprezintă pe Cristian Cioacă. Solicitarea a fost motivată prin faptul că avocata are un alt proces la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Judecătorii de la Curtea de Apel Pitești au reluat, joi, audierile în procesul lui Cristian Cioacă, polițistul condamnat de instanța de fond la 22 de ani de închisoare pentru uciderea soției sale, Elodia Ghinescu.
Cristian Cioacă a fost eliberat pe 14 februarie din Penitenciarul Colibaşi, după ce completul de divergenţă al Curţii de Apel Piteşti a admis înlocuirea măsurii arestării preventive cu controlul judiciar.
Instanţa a impus în sarcina inculpatului o serie de restricţii. Cioacă este obligat să se prezinte la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată instanţa cu privire la schimbarea locuinţei şi să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere sau ori de câte ori este chemat.
Poliţistul trebuie să nu se apropie de membrii familiei victimei, cu excepţia fiului său Patrick-Matei, de martorii ori experţii desemnaţi în cauză şi să nu comunice direct sau indirect cu aceste persoane. Inculpatul este obligat să comunice periodic informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă, să nu participe la manifestări sportive, culturale, la emisiuni audio-vizuale ori la adunări publice, să nu conducă niciun fel de autovehicul şi să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.
Citeşte şi Noi DOVEZI în cazul CRISTIAN CIOACĂ. ELODIA nu a fost omorâtă în apartamentul din Braşov
Cristian Cioacă a fost condamnat de Tribunalul Argeş, pe 2 iulie 2013, la 21 de ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat şi la doi ani de închisoare pentru profanare de morminte, urmând să execute 22 de ani de detenţie.
Sentinţa instanţei de fond a fost atacată ulterior cu apel de toate părţile implicate, procesul fiind pe rolul Curţii de Apel Piteşti. Cererile au fost formulate de inculpat, de mama şi fratele Elodiei Ghinescu, în calitate de părţi civile în dosar, precum şi de procurori.
Inculpatul a fost obligat, prin sentinţa Tribunalului Argeş, să plătească echivalentul a 100.000 de euro cu titlu de daune morale fiului său minor Patrick, în calitate de parte vătămată. Emilia Ghinescu, mama Elodiei, ar urma să primească daune morale de 100.000 de euro, iar fratele Elodiei, Robert Ghinescu, de 50.000 de euro. Cioacă a fost obligat şi la plata sumei de 135.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.
Inculpatul a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru săvârşirea infracţiunilor de omor calificat şi profanare de morminte, el fiind acuzat că şi-a ucis soţia, avocata Elodia Ghinescu, în august 2007. Cristian Cioacă s-a aflat în arest preventiv din data de 5 decembrie 2012