După mai bine de trei ore de negocieri, Puterea şi Opoziţia au decis să reia marţi discuţiile, şedinţa de plen fiind amânată.
Dezbaterile au culminat cu protestul democrat-liberalilor care se declară nedreptăţiţi de faptul că nu primesc patru funcţii din totalul celor douăsprezece care compun Biroul permanent al Senatului. Concret, PDL a cerut două funcţii de vicepreşedinte, una de chestor şi una de secretar general, în timp ce „oferta” puterii a fost: o funcţie de vicepreşedinte, una de chestor şi una de secretar general.
Interpretarea diferită a raportului de forţe care ar trebui să se regăsească în noua sesiune este generată de postul de vicepreşedinte pe care îl deţine UNPR. Respectiva funcţie fusese cedată anul trecut de PDL în favoarea celor care erau la acea vreme partenerii de guvernare ai democrat-liberalilor. Urmând acelaşi raţionament, pedeliştii cer ca respectivul post să fie cedat UNPR-ului de actualul său aliat, anume PSD.
„Dacă PSD vrea să fie generos cu UNPR n-are decât. Noi am fost generoşi cu UNPR-ul, acum e rândul lor. Aritmetica arată foarte clar că trebuie să ne revină două funcţii de vicepreşedinte. Totul este foarte clar, oricât s-ar face ei că nu înţeleg”, a precizat pentru ROMÂNIATV.NET, senatorul PDL Traian Igaş.
Ţinta care vizează doi vicepreşedinţi în BPN-ul Senatului a fost fixată în cadrul şedinţei de grup a pedeliştilor, iar semnalul venit din partea preşedintelui PDL Vasile Blaga a fost clar: partidul nu trebuie să cedeze indiferent de cost. Deşi, în şedinţa pe care democrat-liberalii au ţinut-o înainte de negocierile din cadrul BPN nu au fost discutate numele celor pe care partidul îi va susţine în cele două funcţii de vicepreşedinte, surse din interiorul PDL îi indică pe Alexandru Pereş şi Anca Boagiu drept viitori nominalizaţi.
Tratativele pentru funcţiile din BP ar putea bloca activitatea Senatului pentru întreaga săptămână, cu atât mai mult cu cât declaraţiile de la finalul întâlnirii de luni nu au fost deloc încurajatoare.
„Ei (n.r reprezentanţii PDL) se cred de 60% în Senat în condiţiile în care sunt tot mai puţini. Le-am oferit o funcţie de vicepreşedinte, una de chestor si una de secretar, dar ei vor mult mai mult. Dacă nu vor vrea să le ocupe o să le lăsăm vacante o vreme şi apoi vom decide.”, a declarat liderul de grup al PSD, Ilie Sârbu.
Acelaşi semnal reiese şi din declaraţiile PDL.
„Ne-au spus că asta este matematica lor şi că dacă acceptăm, bine. Noi nu acceptăm şi vom vedea până unde vom merge cu acest conflict. PSD vrea să continuăm cu această opţiune a lor care nu ţine cont de configuraţia politică a plenului”, a precizat liderul de grup al PDL, Cristian Rădulescu.
Cum arată configuraţia din plenul Senatului
PSD: 41 de senatori (33,2%)
PDL: 34 de senatori (27,5%)
PNL: 27 de senatori (21,8%)
UNPR: 12 senatori (9,7%)
UDMR: 7 senatori (5,7%)