Călin Popescu Tăriceanu a explicat miercuri că nu l-a invitat pe Traian Băsescu la şedinţa solemnă pentru a nu crea un moment penibil.
„Nu vreau să creăm un moment penibil, ţinând cont că preşedintele României a militat constant pentru un Parlament unicameral, deci desfiinţarea Senatului, iar la festivitatea din ziua de 17 iunie se va vorbi cu precădere nu numai despre tradiţia Senatului, ci şi despre rolul Senatului în perspectiva următorilor ani”, a spus Tăriceanu.
Preşedintele Senatului a precizat că Senatul va trebui să devină în timp o cameră de reprezentare, mai degrabă, a regiunilor, cu atribuţii clare şi distincte faţă de Camera Deputaţilor.
„Din păcate, preşedintele României, în toată perioada mandatului său, nu a făcut decât cu multă determinare şi perseverenţă să decredibilizeze instituţia Parlamentului, aşa încât, în acest moment festiv, nu cred că prezenţa domniei sale este una oportună în aula în care vom sărbători acest eveniment„, a adăugat şeful Senatului.
Tăriceanu a precizat că decizia de a nu-l invita pe Traian Băsescu la şedinţă nu este una personală, hotărârea fiind luată în Biroul Permanent al Senatului.
Democrat-liberalii au protestat însă, miercuri, în plenul Senatului faţă de neinvitarea preşedintelui Traian Băsescu la şedinţa solemnă.
Liderul senatorilor PDL, Dumitru Oprea, a spus că numele lui Traian Băsescu ar fi fost tăiat cu pixul de pe lista invitaţilor.
„Constatăm aici, preşedintele României, poziţia întâi, Traian Băsescu, tăiat şi «preşedinte» şi «Traian Băsescu» şi semnează cineva, ca şi cum ar fi şef de tarla. Nu ştiu a cui este semnătura, dar este regretabilă o astfel de listă„, a susţinut Dumitru Oprea.
„Supuneţi plenului la vot dacă preşedintele României poate veni sau nu. Nu se poate, este nepermis. Intrăm în istoria nebunilor României. La 150 de ani, cel mai important om din stat să nu fie invitat pentru că cineva a confiscat Senatului României”, a acuzat democrat-liberalul.
Preşedintele de şedinţă, social-democratul Cristian Dumitrescu, a precizat însă că Senatul nu poate da un vot cu privire la o „procedură plenară”, pentru că invitaţiile sunt emise sub semnătura preşedintelui acestei Camere.
Liderul grupului PNL din Senat, Puiu Haşotti, a susţinut şi el că atâta vreme cât alţi foşti preşedinţi ai României au fost invitaţi la manifestările de aniversare a Senatului, s-ar cuveni ca şi preşedintele în funcţie, Traian Băsescu, să primească o astfel de invitaţie.
Ilie Sârbu, liderul senatorilor social-democraţi, a arătat că şi preşedintele Traian Băsescu a avut o atitudine asemănătoare faţă de un preşedinte al Senatului.
„Nu se poate pune la vot o asemenea propunere. Vreau să vă reamintesc că, la un moment dat, la validarea Guvernului, Traian Băsescu a spus fără nicio problemă că nu l-a invitat pe preşedintele Senatului. Nu mai discutăm motivele. Deci el, ca preşedinte, ca instituţie, şi-a putut asuma. Astăzi şi-o asumă preşedintele Senatului. Este problema dânsului. Dacă mai suportă o discuţie, Biroul Permanent este cel care poate să se pronunţe şi asta o poate face luni. Eu propun sistarea discuţiilor pe această temă„, a spus Sârbu.
Cristian Dumitrescu a propus plenului ca această discuţie să fie transferată Biroului Permanent, iar Dumitru Oprea a anunţat că, dacă nu va fi luată în calcul poziţia PDL, grupul va părăsi sala de şedinţă, precizând că liderii de grup au stabilit convocarea Biroului Permanent al Senatului ‘de îndată’.
Şedinţa Senatului a fost însă suspendată din lipsă de cvorum.
Potrivit deciziei Biroului Permanent, marţi, 17 iunie, în sala de plen a Senatului va avea loc o şedinţă jubiliară cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea acestei Camere, iar miercuri, cu ocazia aceluiaşi eveniment, se va desfăşura un concert la Ateneul Român.