Poliţia Capitalei face verificări la Spitalul Floreasca din București, după ce o familie care a fost chemată să ridice cadavrul unui pacient în vârstă de 60 de ani care a decedat în 29 decembrie a reclamat că acesta a dispărut.
„Prin apel 112, o persoană a sesizat faptul că a fost anunțat cu privire la decesul unei rude aflate în spital, dar la momentul în care au sosit pentru a ridica trupul neînsuflețit, reprezentanții spitalului nu l-au putut elibera.
La fața locului s-au deplasat polițiști din cadrul Secției 1, care au intrat în contact cu familia, dar și cu reprezentanți ai unității sanitare, care la acest moment au precizat că urmează a fi eliberat trupul, după încheierea unor proceduri medicale.
Verificările sunt efectuate de Secția 1 Poliție, în vederea stabilirii situației de fapt”, a anunțat Poliția Capitalei.
Rudele pacientului susţin că acestuia i s-a făcut rău și a fost dus cu ambulanța la Spitalul Floreasca. Echipajele de pe Ambulanță i-au făcut două teste rapide, care au ieșit pozitive la infecția cu coronavirus. Se întâmpla înainte de Crăciun.
„În data de 21 decembrie dimineata l-am internat, l-am adus la spital. Între timp i-au facut două teste rapide pe ambulanţă. Au zis ca e pozitiv. Eu pana sa se imbolnaveasca i-am facut teste de anticorpi, la anticorpi nu i-a aratat niciun covid, in ambulanta i-a iesit pozitiv. Luni l-au tinut aici jos la UPU. După aceea, marţi l-au intubat şi l-au dus la ATI sus. Si cu testul tot eu am sunat să aflu, era de datoria lor să anunţe”, a povestit fiica pacientului decedat la Spitalul Floreasca.
Ulterior, familia a fost anunţată că pacientul a murit.
„Toata săptămâna a fost internat. De fiecare dată când sunam îmi spuneau că starea lui este gravă. Pe 29 mi-au zis ca nu se stie daca mai supravietuieşte şi tot pe 29 m-a sunat la ora 17.50 dna dr. Ciobanu, daca imi aduc aminte, a spuna ca la 16.10 a decedat”, a povestit ruda pacientului decedat la Spitalul Floreasca, la România TV.
Fiica pacientului mort a spus că s-a prezent iniţial pe 30 decembrie la morgă, dar pentru că restul familiei era în izolare, i-a rugat să ţină cadavrul până în 4 ianuarie.
„Au spus „da” şi am lasat numărul de telefon. Azi am venit la ora 9, am anunţat. Au spus când vin cei de la serviciul funerar să-i anunţăm, că mama trebuie să se îmbrace să-l recunoasca şi mai ia cadavrul ca nu mai e”, a mai spus femeia.
Atunci când au ajuns la spitalul Floreasca, membrii familiei au fost informați că decedatul este de negăsit.
„Ultima oara i-au spus mamei ca e posibil să-l fi dat altcuiva, dar ma gandesc ca nu are cum. (…) Eu nu pot sa-mi bat joc de tata. Nici nu au coborat jos să ne dea o explicaţie. (…) Vreau să se facă dreptate. Nu e normal sa vrei sa-l ingropi pe tatal tau?”, a mai spus femeia.
În urma verificărilor, s-a stabilit că trupul pacientului decedat a fost predat altei familii şi acum urmează să fie exhumat.
„În această situație, noi am avut pe data de 31 decembrie două persoane care au decedat și una dintre familii a identificat cadavrul și acesta a fost predat firmei de pompe funebre. Acum, noi verificăm să vedem dacă acest cadavru nu a fost recunoscut în mod corect de familie sau dacă cineva a greșit în momentul în care a predat cadavrul, pentru că, cel mai probabil, cele două cadavre au fost încurcate.
Pe lângă verificarea noastră, și poliția face o verificare, pentru că trebuie exhumat cadavrul și dat familiei în drept”, a declarat Dr. Bogdan Oprița, purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca.
Citeşte şi: Medic ATI Floreasca: „După sărbători, vom vedea probabil o creștere a infectărilor”
Şi conducerea spitalului face anchetă internă pentru a stabili cine se face vinovat de încurcătură.
„În unitate se desfășoară o cercetare administrativă, pentru a vedea cum s-au petrecut exact lucrurile… În momentul în care un pacient decedează, el primește o brățară de identificare, care se aplică la încheietura mâinii și apoi este pus în doi saci de cadavre. Personalul Serviciului de anatomie patologică are obligația – în momentul în care predă pacientul decedat familiei – să verifice datele din cartea de identitate și cele de pe brățara de la mână, iar familia trebuie să recunoască decedatul”, a mai spus Dr. Bogdan Oprița.
Citeşte şi: Pacienţi cu covid, morţi cu infecţii nosocomiale în spitalul de campanie inaugurat de Iohannis
Până astăzi, 4 ianuarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 643.559 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 577.198 de pacienți au fost declarați vindecați.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.130 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 290 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 4.837.361 de teste. Dintre acestea, 9.550 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 6.320 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 3.230 la cerere.
De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 138 de teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 4 ianuarie 2021.
Pe teritoriul României, 30.529 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 8.957 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 43.389 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 63 de persoane.
Până astăzi, 16.057 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În intervalul 03.01.2021 (10:00) – 04.01.2021 (10:00) au fost raportate 78 de decese (46 bărbați și 32 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Iași, Maramureș, Mehedinți, Prahova, Sibiu, Teleorman, Timiș, Vâlcea și București.
Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 de ani, 2 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 3 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 13 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 30 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 29 decese la categoria de peste 80 de ani.
75 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, pentru 1 pacient decedat nu au fost înregistrate comorbidități, iar pentru 2 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.148. Dintre acestea, 1.100 sunt internate la ATI.