SCANDAL la UMF Iaşi: STENOGRAME cu profesorii cercetaţi pentru luare de mită

Dosarul de corupţie în care sunt implicaţi soţii Carmen şi Gheorghe Dorobăţ, ambii cadre universitare la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Gr.T. Popa" din Iaşi, ar putea avea repercusiuni şi asupra studenţilor care au dat şpagă pentru a promova la examene.
Iulian Tudor
03 feb. 2015, 07:28
SCANDAL la UMF Iaşi: STENOGRAME cu profesorii cercetaţi pentru luare de mită

Procurorul ieşean Oana Andreea Nica a început urmărirea penală în acest caz şi pentru infracţiunea de dare de mită, cercetările urmând a se îndrepta împotriva studenţilor, potrivit ziaruldeiasi.ro.

Cele 20 de carnete de student cu “file” de 100 de euro, descoperite de anchetatori în biroul lui Carmen Dorobăţ, de la Spitalul de Boli Infecţioase, reprezintă doar cireaşa de pe tort pentru procurorii DNA.

În aceeaşi zi, procurorii au discutat cu o persoană de la UMF, care este martor cu identitate protejată în acest dosar şi care “a confirmat aceste practici pe care le au unele cadre didactice ale UMF de colectare a mitei de la studenţii interesaţi”, după cum se arată în ordonanţele procurorilor. De asemenea, în aceleaşi documente se mai precizează că aceste “practici” funcţionează de “ani de zile” şi că implicaţi sunt şi soţii Dorobăţ.

După discuţia cu martorul protejat, procurorii au primit informaţia că a doua zi, vineri, 30 ianuarie, o nouă serie de studenţi va merge la Spitalul de Boli Infecţioase pentru a-i remite lui Carmen Dorobăţ mită.

30 de studenţi erau “programaţi” în acea zi pentru a plăti fiecare câte 100 de euro, au mai spus anchetatorii, aceştia precizând că examenul pe care tinerii îl cumpărau urma să aibă loc în aceeaşi zi, la ora 15.00.
Studenţii au intrat în biroul lui Dorobăţ între orele 9.00 şi 10.30, lăsând carnetele cu bani. La 10.35, procurorii DNA au descins în birou şi au găsit 18 carnete de student şi două plicuri, conţinând suma totală de 2.000 de euro.

Înainte de venirea procurorilor, la ora 9.41, Carmen Dorobăţ şi-a sunat soţul şi a discutat cu acesta despre faptul că notele de la proba practică a examenului de Anestezie Generală nu erau încă afişate.
 
Potrivit procurorilor, Dorobăţ i-a spus soţului să îi primească pe toţi şi la examenul teoretic, deşi mulţi dintre tineri nu promovaseră proba practică. „Ca să nu spună vreunul că…” şi „Deci eu te sfătuiesc să fii drăguţ şi să nu te enervezi! Da?”, i-ar fi spus Carmen Dorobăţ soţului, potrivit interceptărilor de la dosar.

Ulterior flagrantului de la Spitalul de Boli Infecţioase, procurorii au mers la Spitalul de Neurochirurgie, unde au identificat lucrările la disciplina de Anestezie Generală, aflând că majoritatea studenţilor nu obţinuse nota 5.

Cum au motivat procurorii arestarea

În referatul de propunere a arestării întocmit pe numele soţilor Dorobăţ, procurorii DNA spun că lăsarea în libertate a celor doi doctori ar afecta grav încrederea opiniei publice, invocând, de asemenea, “ascendentul” pe care cei doi soţi l-ar avea asupra studenţilor, fapt dovedit şi cunoscut de aceştia din generaţie în generaţie.

Activitatea lor se caracterizează, în mod concret, printr-un număr mare de acte materiale, inculpaţii dovedind o persistenţă infracţională rar întâlnită, o abilitate, specializare şi o îndrăzneală infracţională ieşite din comun. Urmărirea penală demarată în cauză converge spre demascarea unui sistem nociv de promovare a examenelor susţinute în cadrul UMF Iaşi, practică perpetuată creând convingerea în rândul studenţilor că, fără a da diferite sume de bani celor doi inculpaţi, nu pot promova examene indiferent de cunoştinţele pe care le aveau„, au precizat procurorii DNA Iaşi.

Citeşte şi: STENOGRAME XXX cu Dumitru Păduraru, „maniacul sexual” de la catedra UMF Iaşi

Spynews
Fetița lovită cu mașina de șoferul minor, în Pantelimon, s-a trezit fix în ziua în care fratele său a fost înmormântat! A aflat că medicii i-au amputat piciorul, însă nu știe că băiatul a murit
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Singura cazare spectaculoasă care e gratuită în România. Se află în vârful unei stânci, în Munții Orientali, și oferă o priveliște panoramică unică, dar puțini știu de ea
Capital.ro
Lege pentru românii care au casă la curte. Vecinii sunt obligați. Trebuie să aibă aprobare
Playtech.ro
Of, Doamne, cât ești de frumoasă. Elena Ionescu, apariție de TOP pe plajă. A arătat TOT
DailyBusiness
Avertisment de la ANAF! SE SCHIMBĂ LEGEA
Adevarul
Se apropie pacea în Ucraina? Expert român în diplomație de la Oxford: „Toate acestea ridică multe semne de întrebare”
Spynews
Maria Georgiana, imagini cu burtica de gravidă! Cum decurge sarcina celei mai dorite românce de pe platformele pentru adulți | VIDEO
Spynews
Imaginile care pun capăt speculațiilor. Dovada clară că la volan, în timpul accidentului din Pantelimon, era minorul în vârstă de 17 ani | VIDEO
Evz.ro
Karmen Minune, prezență costisitoare. Cât câștigă pentru o cântare
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
Acest român a comandat o salată, într-o tavernă din Thasos. A rămas cu gura căscată când a văzut nota de plată
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Drama ascunsă de regretatul Nicu Covaci. Mama solistului a fost ucisă cu sânge rece în urmă cu 22 de ani
Capital.ro
Proprietarii de apartamente sunt obligați să anunțe. Trebuie să obțină neapărat acest document
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Nicu Covaci: Nu mă doare nimic, dar sunt așa de amețit că...
substantial.ro
Avertizări de caniculă, temperaturi de până la 40 de grade și instabilitate atmosferică în toată țara
MediaFlux
LIMITĂ la banii CASH! CÂT vom putea plăti cu BANII JOS
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?