„Universitatea va declanşa procesele civile în contencios pentru anularea acestui act adminsitrativ pentru că ei sunt intraţi prin vicierea procesului de admitere. Vor fi studenţi şi vor putea urma cursurile, justiţia va hotărî dacă această înmatriculare este corectă sau nu. Ei vor fi informaţi şi fiecare va decide dacă decid să fie sau nu studenţi”, a declarat prof. dr. Gabriel Dimofte, preşedintele Senatului UMF Iaşi.
Acesta a precizat că noul clasament şi noua evaluare vor fi trimise la organele de cercetare penală, dar că este convins că niciun cadru didactic din Comisia de evaluare a dosarelor originale nu a fost implicat în actul de fraudare. „Am fost prinşi nepregătiţi în faţa unei persoane, a unei structuri, a unei reţele, nu ştim ce sunt, dar cu siguranţă nu este o persoană, care a făcut o fraudă de proporţii. Anul acesta a fost concurenţă foarte mare, şi probabil că fiind mai dificilă intrarea au început să funcţioneze şi alte mecanisme de a putea accede la această denumire de student la UMF Iaşi”, a adăugat prof.dr. Gabriel Dimofte.
La rândul său, fostul rector al UMF a anunţat că va renunţa definitiv la orice funcţie din conducerea universităţii, inclusiv la cea de prorector responsabil cu strategia universitară, aşa cum anunţase iniţial că se gândeşte să continue. Mai mult, acesta a spus că se gândeşte să plece de tot din universitate. „În acest moment şi la cum arată lucrurile, mă gândesc să plec din universitate. Am acest drept. Dacă universitatea nu îşi creează anticorpii ca acest lucru să nu se mai întâmple, cred că îmi este mai bine la mine acasă. Nu am developat un sistem de fraudare ca pe urmă să fiu parte dintr-o universitate care îl tolerează”, a declarat prof.dr. Dragoş Pieptu. Întrebat însă dacă se gândeşte să candideze la funcţia de rector, el nu a exclus această posibilitate, precizând însă că o va face doar dacă va găsi în jurul său spriijn al oamenilor care gândesc la fel ca el şi care îşi doresc „o schimbare în universitate”.