Profesorul Mauro Ferrari, care își începuse mandatul de patru ani la 1 ianuarie, și-a prezentat marți după-amiaza demisia președintelui comisiei UE, Ursula von der Leyen. „Am fost extrem de dezamăgit de răspunsul european la Covid-19„, a spus el într-o declarație pentru Financial Times.
ERC, înființat în 2007 pentru a finanța cei mai buni oameni de știință din Europa, a devenit una dintre cele mai prestigioase agenții din lume, cu un buget de aproximativ 2 miliarde de euro pe an. Prof. Ferrari, un pionier italo-american al nanomedicinei, a declarat că disensiunile sale cu Comisia Europeană au demarat la începutul lunii martie „deoarece devenise evident că pandemia va fi o tragedie de proporții fără precedent”.
El a spus că a propus atunci să creeze un program special pentru combaterea Covid-19. „M-am gândit că într-un moment ca acesta, celor mai buni oameni de știință din lume ar trebui să li se ofere resurse și oportunități pentru a lupta împotriva pandemiei, cu noi medicamente, noi vaccinuri, noi instrumente de diagnostic, noi abordări dinamice comportamentale bazate pe știință, care să înlocuiască intuițiile improvizate ale liderilor politici „, a spus profesorul Ferrari.
Dar Consiliul Științific al ERC, organul de conducere, a respins ideea, pe motiv că atribuțiile sale îi permit doar să finanțeze cercetările „de jos în sus” propuse de oamenii de știință, mai degrabă decât programe „de sus în jos” cu obiective stabilite de liderii UE. El a spus că a avut o a doua șansă când doamna von der Leyen i-a cerut părerile cu privire la abordarea pandemiei. Apoi a dezvoltat un plan „la care ea a contribuit cu directive substanțiale”. „Faptul că am lucrat direct cu ea a creat o furtună politică internă”, a spus el. „Propunerea a fost transmisă în diferite niveluri ale administrației Comisiei Europene, unde cred că s-a risipit„. Comisia a confirmat că prof. Ferrari a demisionat, dar nu a dorit să facă precizări suplimentare.
Prof. Ferrari s-a plâns de „absența completă a coordonării politicilor de asistență medicală în rândul statelor membre, opoziția repetată la inițiativele de sprijin financiar coeziv, închiderea unilaterală a frontierelor” în UE. Pandemia a stârnit tensiuni în interiorul blocului și a dus la critici conform cărora unele țări din UE nu cooperează suficient sau că nu manifestă solidaritate cu cei afectați cel mai tare de coronavirus.
Citeşte şi Coronavirus: Franţa, a patra ţară care a înregistrat peste 10.000 de decese
Janez Lenarcic, comisarul UE pentru gestionarea crizelor, a reamintit marți că statele membre nu au oferit inițial ajutorul necesar Italiei. „A existat un răspuns inadecvat la cererea italiană de asistență din partea altor state membre ale UE„, a declarat el marți reporterilor de la Bruxelles, în timp ce a abordat și planul de trimitere a medicilor și asistentelor din România și Norvegia în Italia.
Cu acordul comisiei, prof. Ferrari a rămas profesor asociat cu normă parțială la Școala de Farmacie a Universității din Washington din Seattle, după ce a devenit președinte ERC. Acum el intenționează să înființeze o inițiativă internațională de cercetare pentru combaterea Covid-19 din SUA.