ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 ÎN STRĂINĂTATE. Cetăţenii români au stat la coadă pentru a vota la secţiile deschise în mai multe oraşe europene, printre care Paris, Londra, Munchen sau Londra.
Românii din Italia, Spania, Germania, Austria, Austria, Elveţia şi Belgia sunt extrem de interesaţi de alegerile prezidenţiale 2014.
Federaţia asociaţiilor de români din Europa a cerut BEC să prelungească programul secţiilor de vot din străinătate, în urma faptului că mulţi cetăţeni nu vor putea vota până la ora 21:00, când se închid urnele.
Potrivit unui comunicat de presă, Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE), solicită „Biroului Electoral Central să prelungească programul de vot, atât cât este necesar, în secţiile de votare din diaspora acolo unde cozile sunt foarte mari în aşa fel încât toţi cei care doresc să îşi exercite dreptul de a vota să o poată face”.
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Cozi URIAŞE la secţiile de votare din străinătate FOTO ŞI VIDEO
FADERE precizează că, în pofida faptului că a cerut Ministerului de Externe dublarea numărului secţiilor de vot în diaspora, acesta „nu a ţinut cont” de solicitare, astfel că „în toate secţiile de votare din străinătate s-au format cozi foarte mari de 2-4 ore de stat şi mulţi români au renunţat să mai voteze”.
Mai mult, FADERE solicită demisia ministrului de Externe, Titus Corlățean, pentru „proasta organizare” a alegerilor în străinătate și cere Biroului Electoral Central (BEC) să prelungească programul de vot la secțiile din diaspora pentru a-și putea exercita dreptul de a alege toți cei care stau la cozi.
„În ciuda faptului că am cerut Ministerului de Externe dublarea numărului secțiilor de vot în diaspora acesta nu a ținut cont și astfel în toate secțiile de votare din străinătate s-au format cozi foarte mari de 2-4 ore de stat și mulți romani au renunțat să mai voteze. De aceea cerem demisia ministrului de Externe Titus Corlățean pentru proastă organizare a acestor alegeri”, arată reprezentanții FADERE într-un comunicat remis duminică AGERPRES.
La rândul său, Partidul Europenilor din Marea Britanie cere tuturor românilor din diaspora „să rămână la secţiile de votare şi să vină în continuare, deşi perioada de aşteptare este de 3-4 ore”.
„Trebuie să rămânem în acelaşi număr mare în faţa secţiilor din diaspora şi să nu acceptăm închiderea secţiilor, în semn de protest. Nu trebuie să acceptăm această umilinţă perpetuă a membrilor diasporei cu aceleaşi drepturi depline civile şi constituţionale”, a declarat Tommy Tomescu, liderul formaţiunii.
La numeroase secţii de vot din străinătate s-au format cozi uriaşe, românii exprimându-şi nemulţumirea că trebuie să aştepte mai multe ore pentru a putea vota.
Şi candidata independentă la alegerile prezidențiale Monica Macovei a solicitat prelungirea programului în secțiile de votare din străinătate dacă la ora 21,00 încă mai este lume la coadă, dar Biroul Electoral pentru Străinătate a răspuns că nu are în competenţă această prelungire.
REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. PSD acuză FRAUDE la Berlin, Paris şi Chişinău
„Toţi cetățenii români care s-au deplasat până la secția de vot trebuie să voteze”, susţine Macovei într-un comunicat.
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Biroul Electoral Nr. 48 pentru Secţiile de Votare din Străinătate reaminteşte că, potrivit dispoziţiilor art. 46 alin. (1) din Legea 370/ 2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, „la ora 21,00 preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea sălii unde se votează”.
Potrivit prevederilor art. 46 alin. (2) „Alegătorii care la ora 21,00 se află în sala unde se votează pot să îşi exercite dreptul de vot”.
Prelungirea programului de votarea nu este de competenţa Biroului Electoral Nr. 48 pentru Secţiile de Votare din Străinătate.
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Completarea declaraţiei pe propria răspundere se va putea face şi în afara secţiei de vot, a decis, duminică, Biroul Electoral Străinătate (BES), în urma unei sesizări a PMP făcută în condiţiile în care mai mulţi cetăţeni români s-au plâns de faptul că procesul de vot e îngreunat de procedura de completare.
Potrivit unui comunicat, BES a decis că alegătorii vor avea posibilitatea „de a completa declaraţia pe proprie răspundere şi în proximitatea secţiei de votare, cu datele personale solicitate, fără a o semna”.
REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. BEC: Prezenţa la vot în DIASPORA