Scandal în Coaliţie pe majorarea pensiilor. Ministrul de Finanţe, Marcel Boloş, a cerut ca majorarea din recalculare să se dea în tranşe

Nicolae Ciucă a spus vineri, despre noua lege a pensiilor, că nu trebuie "să venim în faţa cetăţenilor şi să facem un joc politic". Ministrul PNL Marcel Boloş recomandase în aceeaşi zi ca majorarea pensiilor să se facă etapizat, în funcţie de încasările la buget.
Filip Stan
11 nov. 2023, 11:44
Scandal în Coaliţie pe majorarea pensiilor. Ministrul de Finanţe, Marcel Boloş, a cerut ca majorarea din recalculare să se dea în tranşe

Noua lege a pensiilor a fost adoptată, joi, în ședința de Guvern, după ce a creat prima criză majoră din coaliția de guvernare din ultimii doi ani. Liberalii în frunte cu ministrul Finanțelor Marcel Boloș au reclamat „inadvertențe” pe cifrele din noua lege a pensiilor creată de ministerul Muncii condus de social-democrata Simona Bucura-Oprescu.

Nicolae Ciucă a declarat, vineri la Baia Mare, în legătură cu noua lege a pensiilor că acest subiect nu trebuie să fie transformat în faţa românilor într-un joc politic. Liderul PNL a adăugat că, având în vedere impactul bugetar al acestei noi legi, „este absolut necesar, ca la nivelul Guvernului, să se identifice sursele de finanţare, pentru ca în anul 2024 pentru creşterea cu rata inflaţiei să se asigure o anvelopă de aproximativ 15 miliarde lei”.

Pensii 2024. Cine sunt ghinioniştii care vor primi ZERO lei după recalculare

„Încă de ieri am susţinut că PNL este promotor al proiectului noii legi a pensiilor, pentru că dincolo de faptul că este un jalon în PNRR, avem datoria faţă de cetăţeni, faţă de pensionari să venim cu acele modificări legislative pentru eliminarea inechităţilor din sistemul de pensii din România. Ştiţi foarte bine că PNL, în ultimii trei ani de zile, a crescut pensiile de trei ori, de două ori pe mandatul meu, cât am ocupat funcţia de premier, şi am ajuns la punctul de pensie în valoare de 1.785 de lei. Este clar că prima măsură pentru pensionari este cea prin care de la 1 ianuarie se va aplica procentul de 13,8. Este indicele de indexare a pensiilor cu rata inflaţiei. Totodată, prin noua lege a pensiilor, de la 1 septembrie, anul viitor, va intra în aplicare noua lege a pensiilor”, a afirmat Nicolae Ciucă, întrebat vineri la Baia Mare ce se întâmplă cu pensiile şi dacă îi asigură pe români că vor fi bani pentru creşterile promise prin această nouă lege a pensiilor.

România TV a prezentat documentul oficial. Ministerul de finante recomanda ca recalcularea pensiilor sa fie amanata sau sa fie acordata etapizat, in mai multe transe. In avizul acordat pe legea pensiilor, Marcel Boloș a cerut expres ca banii de la recalculare sa nu fie dati in septembrie.

Potrivit surse citate, Marcel Boloș a fost de acord să dea aviz pentru această lege, dar cu observații, adică indexarea să se facă în funcție de creșterea veniturilor și de colectarea veniturilor pentru fiecare an. Ministrul Finanțelor susține că este necesară o reformă fiscală astfel încât să fie bani la buget pentru a plăti pensiile majorate.

Ministerul Muncii Simona Bucura-Oprescu a declarat că sursa de finanțare a pensiilor este bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetul de stat.

„Guvernul lucrează pentru pregătirea proiectului de lege pentru bugetul de stat pe anul 2024 și sunt convinsă că, ca de fiecare dată, pentru că Guvernul este unul responsabil, împreună cu colegii din PNL vom găsi soluțiile necesare astfel încât românii în 2024 să poată beneficia de creșterile la pensii prevăzute în acest proiect de lege”, a declarat ministrul Muncii.

Simona Bucura-Oprescu a afirmat că este „exclus” să se amâne creșteri de pensii. „Am făcut o lege stabilă și sustenabilă. Toate aceste calcule… efortul nostru din această perioadă nu poate fi descris în cuvinte. Am făcut acest proiect cu gândul că românii trebuie să aibă parte de el și că românii trebuie să simtă faptul că îi respectăm și printr-o lege a pensiilor sustenabilă și aplicabilă și prin acest proiect de lege”, a spus ea.

Ea a reiterat că în anul 2024 se vor acorda două creșteri de pensii, respectiv una deja prevăzută în actuala lege, majorarea cu rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut, iar cealaltă prin recalcularea pensiilor.

Simona Bucura-Oprescu afirmă că calculele Ministerului Muncii sunt cele lucrate împreună cu Banca Mondială, care sunt mai complexe decât cele făcute miercuri seară cu Ministerul Finanțelor.

Scandal pe tema Legii Pensiilor. FMI susţine că ar trebui modificată pentru că nu sunt bani

Răsturnare de situaţie în cazul Legii Pensiilor. Potrivit unor surse guvernamentale, Ministerul Muncii a prezentat un impact bugetar mai mic decât cel estimat de Banca Mondială. Reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI) susțin că majorarea ar putea avea un impact de 0,5% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2024, afectând astfel ținta de deficit bugetar asumată de România.

Specialiștii din cadrul FMI recomandă României să modifice noua lege a pensiilor pentru că nu există bani suficienți. Asta după ce Marcel Boloş, ministrul finanțelor, a declarat că avizul pe care l-a emis este unul negativ dacă Guvernul nu își asumă noile ținte de deficit bugetar. În replică, În replică, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că nu va impune noi taxe în 2024. Potrivit unor surse guvernamentale, Ministerul Muncii a prezentat un impact bugetar mai mic decât cel estimat de Banca Mondială.

Citeşte şi: Ministrul Muncii, despre conflictul cu Marcel Boloş pe tema creşterii pensiilor: „Datoria mea este să mă lupt pentru români, dânsul este ministrul Finanţelor şi trebuie să lupte pentru a găsi fondurile necesare”

Raportul pe care FMI îl pregătește ar urma să conțină un paragraf în care s-ar sublinia faptul că proiecția prezentată nu include cheltuielile rezultate din implementarea noii legi a pensiilor, estimate la aproximativ 0,5% din PIB în 2024, și adițional 1% din PIB începând cu 2025, scrie Economedia. FMI atrage atenția că „este necesar ca această componentă a legii (care implică cheltuieli de asemenea magnitudine) să fie reconsiderată, sau implementarea legii în forma propusă să fie reconsiderată”.

În avizul emis, Ministerul Finanțelor a precizat că este necesară creșterea taxării mediului de afaceri și a populației care să aducă un impact bugetar de minim 33 de miliarde de lei, respectiv un impact bugetar minim de 1,8% din PIB începând cu anul 2025. Ministerul Finanțelor a avertizat și că, începând cu anul 2024, consecința neîncadrării pe o traiectorie de ajustare a deficitului bugetar duce la riscul de suspendare a fondurilor care nu mai poate fi evitat iar.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
Playtech.ro
A MURIT unul dintre cei mai mari SPORTIVI ai României! Dumnezeu să-l ierte!!
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Soția lui Kanye West poate face închisoare. Acuzații rușinoase pentru Bianca Censori
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Arsenal ilegal descoperit în locuința unui pensionar din Tulcea
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'