Inițial, proprietarul de la etajul 1 a instalat un panou pentru apă caldă, iar ulterior a adăugat încă șase panouri solare pe fațada blocului. Vecinii de la parter, în special Radu Rizea, sunt nemulțumiți de lipsa consultării, subliniind că fațada blocului este o parte comună și orice modificare necesită acordul tuturor locatarilor.
Dragoș Voinea, președintele asociației de proprietari, a declarat, pentru Capital: „Nu ştiu de ce aprobări are nevoie domnul, ştiu că de la asociaţia de proprietari nu are nimic, acord, aprobare. Către asociaţia de proprietari nu a venit cu nimic. Eu sunt preşedinte din 2017. Când am venit aici, panourile erau montate pe faţada blocului. Ulterior, a cumpărat şi dl. Rizea Radu spaţiul de la parter. Acum vrea să vândă şi din cauza acelor panouri şi-ar fi pierdut clienţii. Nu ştiu, el asta îmi spune şi tind să-l cred. Cei doi vecini au avut o relaţie bună, dar acum nu se mai înţeleg. Nu ştiu prea multe amănunte”.
Radu Rizea, proprietarul de la parter, a sesizat Poliția Locală Craiova și a cerut demontarea panourilor solare, invocând afectarea fațadei apartamentului său și nerespectarea legii de către vecinul său: „Eu deţin un spaţiu la parterul blocului. Deasupra mea locuieşte un domn care şi-a aşezat pe toată suprafaţa balconului, de fapt pe faţada blocului, panouri solare. O parte dintre aceste panouri acoperă şi parte din faţada apartamentului meu. În urmă cu peste un an de zile, am sesizat Poliţia Locală Craiova cu privire la faptul că în plin centrul Craiovei, pe strada A.I. Cuza, în blocul M 18D, vecinul de deasupra mea, respectiv etajul 1, îmi încalcă abuziv şi grav dreptul meu de proprietar, instalându-şi pe absolut toată faţada balconului său şi pe mare parte din faţada apartamentului meu şi a blocului, mai multe panouri solare şi pentru apă caldă. Acesta nu are acordul vecinilor, a asociaţiei de proprietari sau autorizaţie. Nu are nicio autorizaţie de construcţie, de la asociaţia de proprietari de care aparţinem, de la vecini, fără vreun proiect, de la nimeni, nimic. Poliţia locală l-a amendat şi l-a obligat să respecte legea. Nici în momentul actual, cu toate revenirile mele, nu s-a mai întâmplat nimic. Vecinul se numeşte Mironovici Radu şi susţine că nimeni nu-şi permite să-i dea lui panourile jos”.
Cu toate acestea, Radu Mironovici refuză să demonteze panourile, argumentând că nu are nevoie de autorizație pentru instalarea lor și a început deja un proces cu Poliția Locală Craiova. Din punctul lui de vedere, panourile sunt montate numai pe balconul său și nu înțelege de ce ar trebui să le îndepărteze.
Poliția Locală Craiova a constatat că panourile solare modifică arhitectura blocului și l-a sancționat pe proprietar, cerându-i să intre în legalitate. Conform legii, orice intervenție asupra fațadei blocului necesită autorizație de la primăria locală și acordul asociației de proprietari.
Fațada blocului este o parte comună, iar amplasarea panourilor solare fără acord este ilegală. Legea 196/2018 și Codul Civil specifică clar că schimbarea destinației proprietății comune necesită acordul scris al tuturor coproprietarilor și obținerea prealabilă a avizelor necesare.