Moştenitorii Ancăi Petrescu şi Valeriu Zgonea trebuie să ajungă la o înţelegere până la data de 15 februarie.
Membrii familiei arhitectei cer semnarea unui contract prin care să se stabilească faptul că trebuie să primească un procent de unu la sută din veniturile obţinute în urma comercializării obiectelor inscripţionate cu imaginea Casei Poporului.
Moştenitorii Ancăi Petrescu susţin că deţin drepturile de imagine, care, le-au fost încălcate până în prezent. Aceştia spun că nimeni nu i-a consultat în legătură cu comercializarea unor astfel de produse.
Valeriu Zgonea susţine pe de altă parte, că a încercat de mai multe ori să rezolve această problemă. Este vorba despre o situaţie care nu a mai fost întâlnită nicăieri în lume.
„O construcţie la care românii au cotizat ani de-a rândul nu aparţine statului român, ci unei persoane fizice. Imaginea Parlamentului a fost înregistrată și aparţine unei persoane fizice și moștenitorilor săi pentru că statul român, în acest moment, are o problemă pe care nu a rezolvat-o de foarte mult timp. Dacă vrei să faci o fotografie cu Parlamentul României, atunci familia respectivă vă dă în judecată și trebuie să îi daţi drepturi. Este vorba de cabinetul de arhitectură al fostei doamnă deputat Anca Petrescu. Sunt chestiuni pe care le-am ridicat în diverse întâlniri și care niciodată nu au avut aderenţă necesară. Suntem singurul Parlament din Europa și din lume care nu putem să facem produse pentru a le vinde fără acordul persoanei care deţine aceste chestiuni”, a zis Valeriu Zgonea la DC News.
Dacă nu se va ajunge la o înţelegere, moştenitorii Ancăi Petrescu ameninţă că va da în judecată Camera Deputaţilor.
În luna iunie 2013, arhitecta Anca Petrescu a înregistrat la OSIM o marcă individuală ce poartă ca element vizual distinctiv o fotografie cu Parlamentul. Astfel că numai ea ar fi putut scoate pe piaţă materiale în care să fie folosită imaginea Casei Poporului.