În urma prezentarii de către CIAS (Cetrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile) a raportului final al investigației accidentului aviatic din Munții Apuseni, familia Aureliei Ion a dat presei un comunicat prin care a arătat o parte din neregulile acestei investigații.
„La testarea motoarelor respective, piesele defecte au fost înlocuite şi bujiile au fost curăţate. De asemenea, nu au redat din convorbirile echipajului cu Romatsa, nu au redat solicitarea pilotului şi au trunchiat această convorbire care era foarte importantă. Acest raport nu transmite în mod corect informaţiile şi nu înţelegem pe cine încearcă să apere„, a declarat, la România TV, Mariana Ciuca, sora Aurei Ion.
Potrivit evz.ro, ulterior, CIAS a postat pe pagina oficială un răspuns, prin care transmite mai multe informații ce sunt considerate neadevărate de către apropiații Aurelei Ion.
Familia Aurelei Ion acuză instituția că ignoră Raportul Comisiei Superioare de Medicine Legală, raport final care stabilește clar cauza morții Aureliei Ion.
„CIAS continua sa dezinformeze si, in aceste conditii este firesc sa ne intrebam de ce, pe cine incearca CIAS sa protejeze, cata vreme ignora Raportul Comisiei Superioare de Medicine Legala, Raport final care stabileste clar cauza mortii Aureliei Ion. CIAS nu a folosit in investigatie concluziile acestui Raport al Comisiei Superioare de Medicina Legala. CIAS și-a arogat, in mod nepermis, prerogative care depasesc sfera de competenta a institutiei si a stabilit ca decesul s-a produs din cauza ‘ranilor fatale”, se arată în comunicat.
De asemenea, familia cere instituției să clarifice care dintre cei doi membrii ai echipajului și-a asumat, conform actelor, zborul din 20 ianuarie 2014, asumarea făcându-se prin semnatură directă.
VEZI ŞI TRAGEDIA DIN APUSENI, finalul anchetei după doi ani: Avionul nu avea probleme tehnice
Pe 20 ianuarie 2014, un avion de tip Britten – Norman Islander (BN 2) cu şapte persoane la bord s-a prăbuşit într-o zonă împădurită din Apuseni, în zona Vârfului Petreasa, la peste 1.200 de metri altitudine.
În avion se aflau pilotul Adrian Iovan, copilotul şi o echipă de cinci medici de la Institutul Clinic Fundeni şi de la Spitalul Elias. Medicii erau transportaţi la Oradea, unde urmau să participe la o operaţie de prelevare de organe pentru transplant.
Pilotul Adrian Iovan şi Aurelia Ion – o tânără, ofiţer-student – şi-au pierdut viaţa în urma accidentului aviatic.
Deocamdată, procurorii nu au pus sub acuzare vreo persoană, fiind începută urmărirea penală in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neglijenţă în serviciu.