Scandalul a pornit de la faptul că în iunie 2013, arhitecta Anca Petrescu a înregistrat la OSIM o marcă individuală ce poartă ca element vizual distinctiv o fotografie cu Parlamentul. Astfel că numai ea ar fi putut scoate pe piaţă materiale în care să fie folosită imaginea Casei Poporului.
CITEŞTE ŞI: Cele ŞAPTE MINUNI ale lui Nicolae Ceauşescu
Administratorul clădirii, mai exact conducerea Camerei Deputaţilor, i-a chemat la judecată pe succesorii arhitectei, cerând anularea mărcii, invocând faptul că au înregistrat acelaşi tip de marcă, însă mai devreme cu o lună decât arhitecta, adică în mai 2013.
Cu doar câteva luni înainte de deces, Anca Petrescu mărturisea într-un interviu acordat România TV că acesta a fost proiectul ei de suflet.
„Este creaţie 100%. E o lucrare pe care eu o iubesc foarte mult. O consider o lucrare de artă de o excepţie cu totul ieşită din comun„, a declarat atunci Anca Petrescu.
Arhitecta îşi amintea că la Casa Poporului lucrările au fost la foc continuu: sute de muncitori lucrau 24 de ore din 24, în 3 schimburi.
Tot ea a fost cea care a recunoscut că s-au depus eforturi mari pentru a ridica somptuoasa clădire. Lucrările erau atent supravegheate de Nicolae Ceauşescu şi soţia sa şi, cu fiecare vizită de lucru, proiectul căpăta noi dimensiuni.
Pe lângă faptul că a fost construită într-un timp record, de doar 5 ani, Casa Poporului a reuşit să doboare şi alte recorduri. Clădirea se vede de pe Lună, alături de Pentagon şi Marele Zid Chinezesc. Cartea Recordurilor o înscrie pe locul al doilea în lume după Pentagon ca suprafaţă construită.